Magnolia - cięcie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Obciąć magnolię?

Post »

Tegoroczne przymrozki uszkodziły liście moich młodych magnolii. W krzewie wyszły nowe, ładne i jest ok, a w drzewku nie dość że górnych liści nie ma, to jeszcze zdechł całkiem czubek. Łudziłam się jeszcze do tej pory, że może odbije, ale niestety. I teraz moje pytanie, co zrobić, czy mam jej obciąć ten czubek? w którym miejscu? Wygląda nieciekawie z tym badylkiem łysym. Czy magnolie się w ogóle jakoś formuje?
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
kamilneo
100p
100p
Od: 11 kwie 2006, o 21:42

Post »

Z tego co wiem magnolii w ogóle nie trzeba przycinać. Można przeprowadzać raczej tylko cięcię kosmetyczne, czyli możesz usunąć przemarznięty pęd.
Pozdrawiam Kamil
Poznaję regulamin
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

A czy jak ona straciła ten czubek to się będzie rozrastać na boki tylko i z drzewka zrobi mi sie krzew?
Mój ogród.
Pauzalka
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Pauzalka, nie można ciąć magnolii. Jeżeli magnolia straciła pęd główny to wytworzy nowy. Jeżeli będziesz ją podcinać to tym samym opóźnisz kwitnienie w przyszłym roku.

Pozdro
Mutari
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p

Post »

Ja chciałam jej obciąć tylko ten suchy koniec, ona na razie składa się tylko z jednego pędu i liści bo jest młodziutka.
Mój ogród.
Pauzalka
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli chcesz uciąć tylko suchy koniec to w porządku, ale jak będziesz ucinać to zostaw z 2mm suchej gałęzi.

Pozdro
Mutari
tomirzez
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2007, o 16:28

Post »

Nie masz się czego obawiać z tym przycinaniem. Co prawda magnolie nie lubią przycinania, ale w tym wypadku nie masz wyjścia. Ja miałem identyczną sytuację jak Ty, tzn. kupiłem w kwietniu piękne magnolie spod folii, postawiłem w ogrodzie i następnego dnia było po nich. Ściąłem wszystkie zmrożone końcówki pędów aż do żywej tkanki. Co prawda ja to robiłem w kwietniu, a teraz jest czerwiec, ale w tej chwili moje magnolie wyglądają lepiej niż wówczas, kiedy je kupowałem.
sylwia3k1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2008, o 22:29

Magnolia - cięcie

Post »

Witam
Od kilku lat mam magnolię , ale nie od razu cieszyła moje oczy. Początkowo z braku doświadczenia posadzona została w fatalnym miejscu i w ogóle nic - po prostu była , dwa lata temu przesadziłam ją w słoneczne i nieco osłonięte od wiatru miejsce w pobliżu thui , okazało się ze następnego roku wydała 1 kwiat a tego roku to aż dech mi zapierało . Jest to niewielka jeszcze roślina bo może ok 1 m wys. a obsypała się kwieciem gęsto, co prawda tylko na połowie- ma dwie gałęzie główne i tylko jedna kwitła. Co może być tego powodem? I pytanie główne czy w ogóle magnolie się przycina? a jeśli tak to kiedy? Proszę o odp.
ach i jeszcze jedno: po kwiatach zawiązały się jakby owoce -szyszki , mają sobie tak być? czy usunąć je?
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Magnolię można przyciąć, jeśli to konieczne dla nadania im ładnego pokroju, ale trzeba pamiętać, że to ograniczy ich kwitnienie w następnym sezonie, bowiem po przycinaniu wypuszczają pędy, które w następnym sezonie nie zakwitają. Generalnie - jeśli nie trzeba, to lepiej nie przycinać.
A co do owoców - niektóre magnolie mają bardzo dekoracyjne owoce, które jesienią nabierają głębokiej czerwonej barwy. Nie musisz ich więc usuwać.
pozdrawiam
Aneta
sylwia3k1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję za pomoc,
o cięciu pomyślałam bo przez tyle lat nie rosła w ogóle i nie kwitła a w tym roku i piękne kwiaty się pokazały i zaczęła rosnąć ,choć może nie do końca tak jak bym sobie tego życzyła. Zastanawia mnie tylko jeszcze fakt że tylko jedna połowa zakwitła , mimo to cieszyła oko . Obrazek
sylwia3k1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

oj nie do końca udało mi się wstawić fotkę hi hi. sorki za utrudnienia , nieco gimnastyki nie zaszkodzi hi hi
Lszufe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 23:16
Kontakt:

Ciecie magnoli

Post »

Magnolie najlepiej przycinac pozna jesienia, ale pamiętaj o zdenzyfekowaniu sekatora (najlepiej w spirytusie) i zasmarowaniu ran po cięciu (polecam maść Funaben + odrobina Topsinu). Magnolie często ulegają po cięciu zakażeniu, a choroba może rozwijać się wiele lat. Jeżeli nie znajdziesz maści funaben (wycofują ją ze sprzedaży) to inna + Topsin.

Pozdrawiam
sylwia3k1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

uu zabrzmiało bardzo poważnie , to chyba zrezygnuje z formowania mojej magnolii, nie darowałabym sobie jakby teraz jak już wzięła się do życia sama bym jej zaszkodziła. Musi mi wystarczyć cięcie migdałowca , a tak właśnie musiałam wyciąć ponad połowę gałęzi z pięknego migdałka bo po przekwitnięciu gdy już pojawiło się sporo liści nagle zaczęły jakby obsychać całe gałęzie , cóż to się stało? wszystko to wycięłam z bolącym sercem bo był już taki ładnie uformowany -teraz nie jest taki piękny ale ddrasta dość szybko i jak na razie nie widać następnych obsychających gałęzi. Ale co to było?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”