Hydrangea macrophylla Tricolor/ Mariesi Variegata
Witam.To prawdopodobnie hydrangea macrophylla"Quadricolor"Posiadam ją już 5-6 lat,ale dopiero w ty roku pierwszy raz ,zakwitnie.
Jak widać na zdjęciu kwiatów będzie mało dokładnie cztery,roślina była okryta na zimę,lecz pączki jak podejrzewam zniszczył jakiś grzyb(wilgotna zima,dość grube okrycie)
Pozdrawiam Jacek
Jak widać na zdjęciu kwiatów będzie mało dokładnie cztery,roślina była okryta na zimę,lecz pączki jak podejrzewam zniszczył jakiś grzyb(wilgotna zima,dość grube okrycie)
Pozdrawiam Jacek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Jacku na forum.
Jesteś pierwszą osobą,którą spotkałam a której udało sie przetrzymać tę hortensję kilka lat w ogrodzie.
Sama miałam ja również u siebie ...dość dawno właśnie może 5 a może 6 lat temu .
Oczywiście zginęła po pierwszej zimie
Gratuluję Tobie nie tylko tego,że ją masz tyle lat ale i kwiatów,teraz zapewne z każdym rokiem będzie ich tylko coraz więcej.
Interesuje mnie bardzo kwestia koloru liści.
Czy one są zdecydowanie seledynowe z białym marginesem przebarwienia na brzegu?
Wydaje mi sie,że kupując sadzonkę, tej "bieli" było na niej dużo ,teraz patrząc na Twój krzew widzę raczej niewiele.
A może nie pamiętam już tego dokładnie ale prawdę mówiąc mam w pamięci raczej bardziej pstry krzew.
Porównywałabym nawet do derenia pstrolistnego np. 'Elegantissima'
Co Ty na to?Wszak obserwujesz ją już kilka lat.
Jesteś pierwszą osobą,którą spotkałam a której udało sie przetrzymać tę hortensję kilka lat w ogrodzie.
Sama miałam ja również u siebie ...dość dawno właśnie może 5 a może 6 lat temu .
Oczywiście zginęła po pierwszej zimie
Gratuluję Tobie nie tylko tego,że ją masz tyle lat ale i kwiatów,teraz zapewne z każdym rokiem będzie ich tylko coraz więcej.
Interesuje mnie bardzo kwestia koloru liści.
Czy one są zdecydowanie seledynowe z białym marginesem przebarwienia na brzegu?
Wydaje mi sie,że kupując sadzonkę, tej "bieli" było na niej dużo ,teraz patrząc na Twój krzew widzę raczej niewiele.
A może nie pamiętam już tego dokładnie ale prawdę mówiąc mam w pamięci raczej bardziej pstry krzew.
Porównywałabym nawet do derenia pstrolistnego np. 'Elegantissima'
Co Ty na to?Wszak obserwujesz ją już kilka lat.
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I to samo mam ze złoto - pstrym ligustrem, gładko - zielone odrosty należy wyciąć, chociaż bardzo żałuję, bo zamiast krągłości znowu będę miała troszkę łysą żółtą miotłę na ptasiej nóżce
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam.Myślę że nie,ten pęd jest od "nowości",nie usuwam go ........bo nie.Może to sprawa genów,nie wiem nie jestem genetykiem.KaRo pisze:Czyli wielce prawdopodobne,że ona po prostu traci swój "pstry enzym" i z wiekiem możesz mieć raczej hortensję klasyczną...
Może należy posadzić ją z dala od innych ,zielonolistnych?
Może jest z nią tak jak np. z pstrą trzmieliną,że trzeba usuwać niewybarwiające się pędy?
Pozdrawiam Jacek
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - Hydrangea macrophylla "Quadricolor"
Moja trzylatka wygląda obecnie tak:Nie ubyło białych pasków , pierwszy rok zimowała w garażu,teraz już w gruncie,ale wiosną przemarzają jej liście,gdyż je wcześnie wypuszcza, ma mało kwiatów.Kwitnie dużo póżniej niż inne hortensje.
Mimo wszystko dla mnie jest bardzo dekoracyjna ze względu na liście,no i kilka kwiatów
Mimo wszystko dla mnie jest bardzo dekoracyjna ze względu na liście,no i kilka kwiatów
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - Hydrangea macrophylla "Quadricolor"
To nie jest odmiana Quadricolor ,tylko Tricolor
Nazywana też Mariesi Variegata .
Quadricolor ma zupełnie inne wybarwienie liści, złoto- zielone ,a nie biało- zielone
Quadricolor -trochę kiepskie zdjęcie ,ale lepszego nie mam,
bo moja nie raczyła przezimować
Tricolor /Mariesi Variegata
Moja już zaczyna kwitnąć
Nazywana też Mariesi Variegata .
Quadricolor ma zupełnie inne wybarwienie liści, złoto- zielone ,a nie biało- zielone
Quadricolor -trochę kiepskie zdjęcie ,ale lepszego nie mam,
bo moja nie raczyła przezimować
Tricolor /Mariesi Variegata
Moja już zaczyna kwitnąć