Jakie rośliny pnące, które szybko rosną i bardzo zasłaniają.
- Działkowiec
- 50p
- Od: 23 kwie 2008, o 10:54
Jakie rośliny pnące, które szybko rosną i bardzo zasłaniają.
Witam. Ostatnio zrobiłem sobie zadaszenie oraz planuje zrobić płotek.I mam dylemat co posadzić aby szybko urosło i zasłaniało(było ozdobne,pnącza?) Jaki gatunek pnącz byście zaproponowali?
Czekam na wszystkie porady.
Pozdrawiam
Czekam na wszystkie porady.
Pozdrawiam
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można by mnóstwo, ale podaj jeszcze jakieś kryteria- czy ma szybko urosnąć i zostać jako wieloletnie, czy może zmarnieć na zimę- i tak co roku? Tu http://www.ibro.pl/in.html zajrzyj , potem szukaj/wyszukiwanie szczegółowe - i coś wypatrzysz.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A masz tam słońce, czy cień? Na jaką stronę będzie wystawiona roślina? Jak wysoko ma to coś rosnąć? Czy ma mieć kwiaty, czy tylko zieleń liści? Jak u ciebie z wiatrami? Wieją mocno, czy jest tam zacisznie?
Z ciekawych pnączy mogę polecić chmiel
Albo wiciokrzew pomorski czy japoński. A może cięty corocznie clematis vitalba? Albo tangucki z puszystymi kulkami po przekwitnięciu? A może wystarczy groszek pachnący, czy fasolka ozdobna? Wszystkie wytrzymają olsztyńskie zimy, szczególnie te jednoroczne

Z ciekawych pnączy mogę polecić chmiel

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Działkowiec
- 50p
Ma to szybko urosnąć oraz ma być na zawsze już. Mam więcej cieniu, roślina będzie na stronie wschodzniej, rosnąć ma do 2.50m do 3m. Ma to kwitnąć(kwiat). Mieszkam nie daleko Malborka więc wiatry są żadkie.Ale nie raz mocno powieje, na pewno ma chronić od wiatru. Nie, nic z groszków ani fasolek.Chyba wszystko wyjaśniłem 

- Działkowiec
- 50p
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku posadziłam wzdłuż ogrodzenia rdest auberta,wiciokrzewy,winobluszcz i cieszący się złą sławą dławisz. Najszybciej urósł rdest, ślicznie wyglądał latem, jestem z niego zadowolona, choć winobluszcze właśnie teraz pięknie wyglądają, choć rosną dużo wolniej.
Czy przycinany rdest będzie się bardziej rozkrzewiał na boki?
Czy przycinany rdest będzie się bardziej rozkrzewiał na boki?