Dąbrówka rozłogowa - choroby
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dąbrówka rozłogowa - choroby
Moje fioletowe dąbrówki rozłogowe zzieleniały. Jaki może być tego powód? W poprzednich latach nie zaobserwowałam takich zmian.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Są na miejscu słonecznym, już bym bardziej podejrzewała, że mają za dużo słońca.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2010, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dąbrówka rozłogowa - zwinięte liście
Witam!
Mam pytanie czy ktoś może wie czym spowodowane jest zwijanie się listków dąbrówki rozłogowej? Są stulone, kędzierzowate - dotyczy to zwłaszcza młodych liści w środku rozety, ale na starszych zewnętrznych też występuje. Mimo szczegółowych oględzin liści - nie wypatrzyłam żadnych mszyc itp. Skręcają się też liście rosnącego obok fioka wonnego. Obie rośliny się rozrastają, nie zamierają, ale wyglądają paskudnie. Pomóżcie!
Mam pytanie czy ktoś może wie czym spowodowane jest zwijanie się listków dąbrówki rozłogowej? Są stulone, kędzierzowate - dotyczy to zwłaszcza młodych liści w środku rozety, ale na starszych zewnętrznych też występuje. Mimo szczegółowych oględzin liści - nie wypatrzyłam żadnych mszyc itp. Skręcają się też liście rosnącego obok fioka wonnego. Obie rośliny się rozrastają, nie zamierają, ale wyglądają paskudnie. Pomóżcie!
Re: dąbrówka rozłogowa - zwinięte liście
To szpeciel dąbrówkowy i szpeciel fiołkowiec, liście zawinięte do góry, ale nie nabrzmiałe i nieprzebarwione.Fiołki może też atakować pryszczarek fiołkowiec, liście zagięte i pogrubiałe, na nich jasnozielone plamy.
- Agamit74
- 10p - Początkujący
- Od: 7 paź 2011, o 17:29
Witam. Mam kilka różnych dąbrówek rozłogowych, na których w połowie lata pojawił się gęsty biały nalot na zewnętrznej stronie liści. Nalot pojawił się jak opryskałam dwukrotnie preparatem na szpeciele dąbrówkowe (które zwijały mi liście - nie pamiętam nazwy prepratu - na pewno na T.....). Zresztą nie wiem czy oprysk ten miał w ogóle jakiś wpływ na późniejszy problem. Rośliny dalej rosną intensywnie, ale na każdym młodym pędzie od razu pojawia się ten nalot. Dodam, że dąbrówka rośnie z miejscu półcienistym, słońce dociera tam dopiero ok. godz 15. Proszę o poradę jak zwalczyć tę chorobę i jak się ona nazywa. Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Dąbrówka rozłogowa - obsypana grubo białym nalotem
To jest raczej mączniak prawdziwy.
Jeśli masz mocno porażone rośliny radziłabym je usunąć z ogrodu ponieważ można zarazić tym grzybem wiele innych roślin.
Można również kilkakrotnie co 7-10 dni stosować Sportak , Nimrod lub Score .
Jeśli masz mocno porażone rośliny radziłabym je usunąć z ogrodu ponieważ można zarazić tym grzybem wiele innych roślin.
Można również kilkakrotnie co 7-10 dni stosować Sportak , Nimrod lub Score .
- Agamit74
- 10p - Początkujący
WITAM. Dziękuję za podpowiedź, raczej zdecyduję się na oprysk bo bardzo podobają mi się dąbrówki.
Pozdrawiam Agnieszka
- Agamit74
- 10p - Początkujący
WITAM. Oprysk nic nie pomógł, czy może być to sprawa temperatury, która w nocy jak wiemy często przekracza 0 st? Mam zatem pytanie jeszcze jedno: czy mróz może zniszczyć tego mączniaka prawdziwego? a jeśli nie to, czy z kolejnym opryskiem mam poczekać do wiosny, gdzie zrobi się ciepło?. Bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam Agnieszka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 gru 2011, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja bym radziła pryskać w momencie, kiedy nie będzie już przymrozków
Jawgarden