Ławka ogrodowa
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ławka ogrodowa
Witam. zakupiłem ławkę do ogrodu. Niestety została zrobiona ze świeżego drewna i przez warstwy lakieru zaczęła cieknąć żywica. Co zrobić z takim problemem? Myślałem o terpentynie, ale to rozpuszczalnik i może uszkodzić nawierzchnię....
Ławka:
WYKONANIE
Elementy drewniane drewno iglaste (świerk, jodła) szlifowane taśmowo
KONSERWACJA
Elementy drewniane: trzykrotnie zabezpieczone lakierobejcą zewnętrzną PENTOREX, holenderskiej firmy HASCO
Ławka:
WYKONANIE
Elementy drewniane drewno iglaste (świerk, jodła) szlifowane taśmowo
KONSERWACJA
Elementy drewniane: trzykrotnie zabezpieczone lakierobejcą zewnętrzną PENTOREX, holenderskiej firmy HASCO
Polecam Ci zmienić na innego dostawce ponieważ takie coś jest nie dopuszczalne aby drewno było "świeże"
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Moja działeczka
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wiesz co, po 5 minutach od wysłania emaila z prośbą o reklamacje, zadzwoniła do mnie pracownica firmy i powiedziała że za tydzień jak polakierują, to przywiozą mi nowe deski pod dom. Nie chce szukać innego dostawcy, ta ławka mi się podoba. Mimo, ze jest dostępna u innych producentów to nieco się różni. Wystarczy dobrać dore drewno i odpowiednio polakierować.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na to, że problem zniknie. A ławka rzeczywiście jest ładna.
Moja uwaga jest taka, że świeżość" drewna niewiele ma wspólnego z wyciekającą żywicą. Znam stuletnie chaty drewnianie, ze ścian których wycieka żywica i dziś, jeśli ściany przygrzeje dobrze słońce. Trudno belki w tych ścianach nazwać świeżym drewnem.
Moja uwaga jest taka, że świeżość" drewna niewiele ma wspólnego z wyciekającą żywicą. Znam stuletnie chaty drewnianie, ze ścian których wycieka żywica i dziś, jeśli ściany przygrzeje dobrze słońce. Trudno belki w tych ścianach nazwać świeżym drewnem.
Mietek.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tego nie potrafię określić, ale przekonany jestem, że nie. W drewnie zdarzają się wnęki wypełnione półpłynną żywicą, która pod wpływem ciepła zmniejsza swoją lepkość a zwiększa ciśnienie wewnętrzne. Żywica zaczyna przenikać na zewnątrz. Takie przypadki były częste przy wycinaniu drzew, których wcześniej nie odżywicowano.markpm pisze:eMZet, mam rozumieć, że to zawiódł lakier?
Mietek.
7 lat temu zamontowani mi nowe drzwi w cały domu, Super precyzyjnie wykonane, lite drewno sosnowe, do dzisiaj żadnych peknięć z przesychania czy wypaczania się.eMZet pisze:W drewnie zdarzają się wnęki wypełnione półpłynną żywicą
Ale na drzwiach zewnętrznych ( nasłoneczninych) z tzw, pęcherzy żywicznych miałem kilka niewielkich wycieków.
Taki to już urok tego materiału.
Taki urok drewna, że starzeje się, są czasami drzazgi, sęki, pęka nawet z przesychaniamarkpm pisze:Tu chodzi o wadę lakieru, który powinien przynajmniej przez parę lat skutecznie zabezpieczać przed takimi problemami .
Przeciwieństwo to stal nierdzewna, szkło i aluminium - można zbudować klimat jak na sali operacyjnej czy prosektorium...
A ten felerny wyciek z pęcherza żywicznego to chyba wina procesu suszenia - pewnie max. skrócono czas pobytu desek w suszarni
Ławka ogrodowa malowanie - wybór farby
Kochani
Chcę na aukcji kupić ławkę. ławka jest z drewna świerkowego. Jaką farbę czy bejcę czy olej powinnam użyć do malowania? na co zwrócić uwagę? Jakiej firmy polecacie farby? ławka najprawdopodobniej będzie całorocznie stała na ogrodzie, bo nie mam gdzie jej przechować, mogę ew. założyć jej kapturek foliowy...
Z góry dzięki za pomoc
Magda
Chcę na aukcji kupić ławkę. ławka jest z drewna świerkowego. Jaką farbę czy bejcę czy olej powinnam użyć do malowania? na co zwrócić uwagę? Jakiej firmy polecacie farby? ławka najprawdopodobniej będzie całorocznie stała na ogrodzie, bo nie mam gdzie jej przechować, mogę ew. założyć jej kapturek foliowy...
Z góry dzięki za pomoc
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006