Moje kaktusiki i sukulenty - katrina26
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje kaktusiki i sukulenty - katrina26
Witam chciałam się pochwalić swoją skromniutką kolekcją i przy okazji poprosić o pomoc. Chodzi mi o to stworzonko:
Jagoda pomogła mi go zidentyfikować jako Sedum lucidum. Jak się tą bestią opiekować? Jak zimować? Czy toto duże urośnie?
Euphorbia millii
Aktualnie już przekwita, mam nadzieję że jeszcze zakwitnie w tym roku. Czy ona lubi spryskiwanie?
Gymnocalycium (nie jestem pewna)
Notocactus (tym bardziej nie mam pewności)
Opuntia monacantha variegata
Aloe peglerae (?)
wydaje mi się że coś marnie wygląda
mammilaria (?)
na żywo jego ciernie są prewie cytrynowego koloru
Lithops
Cereus(?)
I mój maleńki gruboszek,czeka na przesadzenie bo doniczek zabrakło: Crassula ovata:
To początki mojej kolekcji, niestety na razie brakuje już parapetu ;) ale to mnie nie powstrzyma od kupowania kolejnych okazów.
Proszę o poprawienie nazw
Jagoda pomogła mi go zidentyfikować jako Sedum lucidum. Jak się tą bestią opiekować? Jak zimować? Czy toto duże urośnie?
Euphorbia millii
Aktualnie już przekwita, mam nadzieję że jeszcze zakwitnie w tym roku. Czy ona lubi spryskiwanie?
Gymnocalycium (nie jestem pewna)
Notocactus (tym bardziej nie mam pewności)
Opuntia monacantha variegata
Aloe peglerae (?)
wydaje mi się że coś marnie wygląda
mammilaria (?)
na żywo jego ciernie są prewie cytrynowego koloru
Lithops
Cereus(?)
I mój maleńki gruboszek,czeka na przesadzenie bo doniczek zabrakło: Crassula ovata:
To początki mojej kolekcji, niestety na razie brakuje już parapetu ;) ale to mnie nie powstrzyma od kupowania kolejnych okazów.
Proszę o poprawienie nazw
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Piękna, rosnąca kolekcja. euphorbia mili jest śliczna. Też kiedyś miałam, ale tak się rozrosła, że w końcu wyglądała jak drut kolczasty. Ja jej nigdy nie spryskiwałam a rosła wspaniale. Ostatni zakup bardzo udany. Nie wiedziałam, że frithia tak ładnie kwitnie. Też mam zapchane parapety, ale jak widzę coś ciekawego nie ma siły by mnie powstrzymała przed kupnem. Zresztą sukulenciki mają to do siebie, że raczej nie rosną ogromne i można ich więcej pomieścić niż inne liściowce
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj, swoje sukulenty zimuję w jasnym, słonecznym pomieszczeniu o temperaturze 5-15 st. C. Zimą podlewanie jest ograniczone do minimum i jest oparte na podsiąku. Sukulenty i kaktusy trzymane zimą na ciepłym parapecie okiennym wyciągają się stają się wówczas brzydkie.
Twoje Sedum nie urośnie wysokie jest to gatunek okrywowy.
Twoje Sedum nie urośnie wysokie jest to gatunek okrywowy.
- katrina26
- 1000p
- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Dziękuję Wilczomlecz już przekwitł niestety, ale mam nadzieję że będą jeszcze kwiaty Jak byłam dziś na zakupach to tylko zdrowy rozsądek mnie powstrzymywał przed wypakowaniem całego koszyka sukulentami ;)
Pawle, wiem o zimowaniu, już zorganizowałam dla moich sukulentów jasny chłodny strych Dziękuję za informacje o sedum, bardzo się cieszę że to taka miniaturka ;)
Pawle, wiem o zimowaniu, już zorganizowałam dla moich sukulentów jasny chłodny strych Dziękuję za informacje o sedum, bardzo się cieszę że to taka miniaturka ;)
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- koniczynka
- koniczynka