Powojnik bylinowy (Clematis diversifolia) - ogólnie
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powojnik bylinowy (Clematis diversifolia) - ogólnie
Kupiłam powojnik,który ma rosnąć jak bylina. Nazywa się Clematis diversifolia "Heather Herschell". Nie wiem jak go pielęgnować. Czy można posadzić go po iglakiem, żeby się po nim mógł piąć?
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
Witaj!
Oczywiscie ,ze mozesz posadzic go po iglakiem.Jak zacznie się piąc to przyczep go za pomocą sznureczka do gałązki.Wiosną zetnij suche pędy.Ja mojego scinam do połowy.Pamiętaj ,ze powojniki lubią miec korzenie w cieniu a górę w słońcu.Dołem musisz go okryć korą.No i nie zapomnij o większym podlewaniu i nawozeniu.
Oczywiscie ,ze mozesz posadzic go po iglakiem.Jak zacznie się piąc to przyczep go za pomocą sznureczka do gałązki.Wiosną zetnij suche pędy.Ja mojego scinam do połowy.Pamiętaj ,ze powojniki lubią miec korzenie w cieniu a górę w słońcu.Dołem musisz go okryć korą.No i nie zapomnij o większym podlewaniu i nawozeniu.
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nawożenie oczywiście dopiero w przyszłym roku?
Dorota
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Kontakt:
Tak, w przyszłym roku.Danio pisze:Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nawożenie oczywiście dopiero w przyszłym roku?
I gratuluję wyboru, ten powojnik jest fantastyczny. Ja posadziłam go jako okrywę pod lilakiem chińskim, ale on co roku wspina się na krzew (ok 2,5 m). Świetnie to wygląda, taka fontanna kwiatów:)
Pozdrawiam, Marta
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Re: Powojnik bylinowy
Nie będę zaczynał nowego wątku tylko zapytam tutaj.
Czy ktoś z was ma powojniki bylinowe posadzone jako roślinę okrywową? Nie pnącą tylko płożącą się po ziemi?
Przeglądałem ten dział ale jakoś jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
Czy ktoś z was ma powojniki bylinowe posadzone jako roślinę okrywową? Nie pnącą tylko płożącą się po ziemi?
Przeglądałem ten dział ale jakoś jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam w ten sposób posadzonego Praecoxa.
On jest wybitnie płożący, ponieważ ma dość miękkie pędy (w porównaniu np. z cl. durandii). Co prawda, jeśli znajdzie podporę, to ją wykorzysta
W ksiażce pana Marczyńskiego widziałam świetne zdjęcia powojników wielkokwiatowych i viticella sadzonych jako rosliny okrywowe - m. in. Emilię Plater i Wyszyńskiego. Moja Emilia Plater ma w zamyśle pełnić takarolę - częściowo okrywowej, częściowo pnącej.
On jest wybitnie płożący, ponieważ ma dość miękkie pędy (w porównaniu np. z cl. durandii). Co prawda, jeśli znajdzie podporę, to ją wykorzysta
W ksiażce pana Marczyńskiego widziałam świetne zdjęcia powojników wielkokwiatowych i viticella sadzonych jako rosliny okrywowe - m. in. Emilię Plater i Wyszyńskiego. Moja Emilia Plater ma w zamyśle pełnić takarolę - częściowo okrywowej, częściowo pnącej.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- raistand
Wielkie dzięki za odpowiedź.
A jak długo kwitną? Faktycznie jak podają tu i ówdzie do samych przymrozków?
A jak długo kwitną? Faktycznie jak podają tu i ówdzie do samych przymrozków?
- raistand
A czy ktos mógłby napisać jak długo (w jakim terminie) kwitnie 'Gravetye Beauty' ?
Zaczyna pod koniec maja a kończy w październiku.
W pierwszym roku po posadzeniu młodej roślinki, kwiatów nie było dużo, kwitł krócej i z dłuższą przerwą. Ale w następnym już poszalał. Burza kwiatów, z króciutką przerwą w środku lata.
W pierwszym roku po posadzeniu młodej roślinki, kwiatów nie było dużo, kwitł krócej i z dłuższą przerwą. Ale w następnym już poszalał. Burza kwiatów, z króciutką przerwą w środku lata.
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- raistand
Ha! Gdybyś napisała to wczoraj to powojnik byłby juz zamówiony. A tak to poczekam na następny "rzut".