Smagliczka skalna - hodowla z nasion.
Smagliczka skalna - hodowla z nasion.
Witajcie.
Kupiłam dzisiaj w sklepie nasiennym bylinę Smagliczkę skalną Alyssum saxatile. Gdy przyjrzałam się z tyłu obrazkom pokazującym jak ją wysiewać okazało się, że
Wysiew w ciepłym pomieszczeniu kwiecień-lipiec.
Wsadzanie do gruntu: wrzesień
Kwitnienie kwiecień-czerwiec
I coś mi nie pasuje z tym wsadzaniem...
Jestem początkującą ogrodniczką. Dostałam od mamy skrawek ziemi na końcu ogrodu do zagospodarowania. To będzie mój pierwszy wysiew z nasion...
Jeśli ktoś ma doświadczenie w hodowaniu tej rośliny to proszę o pomoc.
Kupiłam dzisiaj w sklepie nasiennym bylinę Smagliczkę skalną Alyssum saxatile. Gdy przyjrzałam się z tyłu obrazkom pokazującym jak ją wysiewać okazało się, że
Wysiew w ciepłym pomieszczeniu kwiecień-lipiec.
Wsadzanie do gruntu: wrzesień
Kwitnienie kwiecień-czerwiec
I coś mi nie pasuje z tym wsadzaniem...
Jestem początkującą ogrodniczką. Dostałam od mamy skrawek ziemi na końcu ogrodu do zagospodarowania. To będzie mój pierwszy wysiew z nasion...
Jeśli ktoś ma doświadczenie w hodowaniu tej rośliny to proszę o pomoc.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Dario na forum
Trochę mnie zdziwił ten opis wysiewu, jakby to była roslina ciepłolubna
Ja nie wysiewam smagliczki, bo ona świetnie robi to sama, dlatego nie wydaje mi się sensowne wysiewanie jej w pomieszczeniach, kiedy mozna wprost do gruntu na rozsadnik.
Jak chodzi o terminy, to mniej więcej sie zgadza. Jak wysiejesz wiosną, to do września będziesz miała podrosnięte sadzonki, które rozrosną sie w dojrzałe rosliny dopiero nastepnej wiosny i wtedy obficie zakwitną.
Trochę mnie zdziwił ten opis wysiewu, jakby to była roslina ciepłolubna
Ja nie wysiewam smagliczki, bo ona świetnie robi to sama, dlatego nie wydaje mi się sensowne wysiewanie jej w pomieszczeniach, kiedy mozna wprost do gruntu na rozsadnik.
Jak chodzi o terminy, to mniej więcej sie zgadza. Jak wysiejesz wiosną, to do września będziesz miała podrosnięte sadzonki, które rozrosną sie w dojrzałe rosliny dopiero nastepnej wiosny i wtedy obficie zakwitną.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Na forum jest taki zwyczaj, że wszyscy mówimy sobie po imieniu (lub po nicku), nie uzywamy zwrotów "pan", "pani".
Jeżeli zechcesz się podzielić z nami efektami swoich upraw, to o smagliczce mozesz napisać np. tutaj. O wszystkich innych możesz pisać we własnym wątku, jeżeli zechcesz go załozyć
Miło mi, ze mogłam być pomocna
Jeżeli zechcesz się podzielić z nami efektami swoich upraw, to o smagliczce mozesz napisać np. tutaj. O wszystkich innych możesz pisać we własnym wątku, jeżeli zechcesz go załozyć
Miło mi, ze mogłam być pomocna
- awaria
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2011, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Smagliczka skalna - hodowla z nasion.
Witam,
Proszę o poradę, nie rozumiem o co chodzi z tą smagliczką. Mi się właśie sama wysiał bardzo obficie z zeszłrocznych ośin pozostawionych na zimę. Jest tych rozśimek mnótwo ( ok 10 cm wysokie ). Rosnąardzo gęsto. Co mam zrobić ?? zostawić tak jak jest, zostawić najmocniejsze, czy będą kwitły, a jeśi nie to jak je zimować??
Proszę o poradę, nie rozumiem o co chodzi z tą smagliczką. Mi się właśie sama wysiał bardzo obficie z zeszłrocznych ośin pozostawionych na zimę. Jest tych rozśimek mnótwo ( ok 10 cm wysokie ). Rosnąardzo gęsto. Co mam zrobić ?? zostawić tak jak jest, zostawić najmocniejsze, czy będą kwitły, a jeśi nie to jak je zimować??
Jest to tzw. roślina bezobsługowa, można przyciąć po kwitnieniu i powinna je powtórzyć
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Jak rozmnożyć smagliczkę?
Chciałam się spytać czy smagliczkę skalną da się rozmnożyć jakoś wegetatywnie? Moja już prawie przekwitła ale jest mocno "rozcapierzona" zastanawiam się czy te zdrewniałe pędy są w stanie się ukorzenić, czy też jedynym sposobem rozmnożenia jest zostawienie nasion (które wolałabym obciąć, bo jakoś zbyt dekoracyjnie nie wyglądają) a ja bym wolała żeby ona się rozrosła niż osłabiała wydając nasiona. I wreszcie, czy przycinacie jakoś swoje smagliczki?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak ...te łebki , jak to się mówi...im więcej zielonego , tym szybciej ukorzeni
Carpe Diem...
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Ewa