Wino z winogron
-
- 50p
- Posty: 56
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Wino z winogron
Proszę podajcie mi prosty sposób na zrobienie wina z winogrona ciemnego.Szukam i nie mogę znależć.
-
- 50p
- Posty: 56
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5152
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Prosty?
Zrywasz słodkie winogrona, nie myjesz tylko gnieciesz, wrzucasz do balonu, ustawiasz w ciepłym miejscu, zamykasz rurką fermentacyjną i czekasz, aż przestanie bąbelkować. Potem zlewasz do butelek i przechowujesz w chłodnym miejscu.
I cała masa wariacji:
W oryginale nie używa sie winogron, tylko moszczu, czyli wyciśniętego soku z winogron.
Jeśli winogrona się umyje, to trzeba dodać drożdży winnych, instrukcja jest zawsze na torebce.
Polskie winogrona mają za mało cukru, więc można dosłodzić cukrem buraczanym
Można dolać wody przegotowanej i wystudzonej z cukrem, wyjdzie więcej "wina"
Zamiast winogron można użyć dowolnych innych owoców.
Sposobów jest mnóstwo, więc po prostu: rób, jak Ci się chce I tak nigdy nie masz gwarancji, że wyjdzie Ci ambrozja, nikt takiej gwarancji nie ma. Zapewne słyszałaś, że nawet oryginalne wina, robione według takich samych receptur dzielą się na lepsze i gorsze roczniki.
Zrywasz słodkie winogrona, nie myjesz tylko gnieciesz, wrzucasz do balonu, ustawiasz w ciepłym miejscu, zamykasz rurką fermentacyjną i czekasz, aż przestanie bąbelkować. Potem zlewasz do butelek i przechowujesz w chłodnym miejscu.
I cała masa wariacji:
W oryginale nie używa sie winogron, tylko moszczu, czyli wyciśniętego soku z winogron.
Jeśli winogrona się umyje, to trzeba dodać drożdży winnych, instrukcja jest zawsze na torebce.
Polskie winogrona mają za mało cukru, więc można dosłodzić cukrem buraczanym
Można dolać wody przegotowanej i wystudzonej z cukrem, wyjdzie więcej "wina"
Zamiast winogron można użyć dowolnych innych owoców.
Sposobów jest mnóstwo, więc po prostu: rób, jak Ci się chce I tak nigdy nie masz gwarancji, że wyjdzie Ci ambrozja, nikt takiej gwarancji nie ma. Zapewne słyszałaś, że nawet oryginalne wina, robione według takich samych receptur dzielą się na lepsze i gorsze roczniki.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Dodam coś od siebie. Kiedyś kilkakrotnie próbowałem zrobić wino z ciemnego winogronu, może to kwestia gustu ale nie jest zbyt dobre. A proces jego wytworzenia jest "troche" skomplikowany tak, że nie polecam tego winogronu.
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Moja działeczka
Cóż wy gadacie ja zrobiłem w zeszłym roku wino z winogrona i wyszło świetne, przepis bardzo prosty ale dawki zależą od wielkości balonu w jakim zamierzasz zrobić wino, podaj ile litrów ma balon i jakie chcesz uzyskać wino czy ma byś wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. <Mamy taki temat założony nawet możesz w nim kontynuować temat wina - zobacz
-
- 50p
- Posty: 56
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Wiecie co?Ja zrobiłam to wino w/g receptury teściowej i nie bardzo jestem do tego przekonana.Ale cóż mówi się trudno.Jeśli będzie niedobre będę ją ciągle zapraszała na lampeczkę winka.Balon ma 40l,włożyłam do niego trochę mniej niż połowę rozgniecionych winogron wymieszanych z cukrem(ok.3kg)No i teraz poczekam Dziękuję za Wasze podpowiedzi.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1631
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Żory /Górny Śląsk/
3 kilo cukru to zdecydowanie za mało na 40-litrowy balon. I polecam zdecydowanie dodawanie cukru (i wody) w ratach, co tydzień - 2 lub nawet 3 raty. Do 40l balonu "wejdzie" ok. 6-8 kg cukru.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1770
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli chcesz zrobić wino w winogron tzw. działkowych, to niestety wino będzie kiepskie. Najczęściej u nas rośnie winorośl "Labruska", która nie nadaje się na wino, co nie znaczy, że nie można robić. Konieczne jest rozcieńczenie moszczu, ponieważ ten winogron ma zbyt dużą kwasowość. Najpierw należy owoce zebrać, ale lepiej poczekać aż będą dobrze dojrzałe, potem je umyć, pognieść, włożyć do fermentatora (duże wiadro z tworzywa z atestem do żwności, dodać drożdży winnych, pożywki, zabezpieczyć wiadro ściereczką, gazą i fermentować. Codziennie zamieszać, żeby "utopić" i rozbić tworzącą się czapę. Po 5-6 dniach wycisnąć moszcz (doskonale się sprawdza pielucha tetrowa), zmierzyć, wlać do balona. dodać wodę i cukier w postaci syropu. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, doktórej nalać wody.
Cukier dać w dwóch ratach, najpierw 2/3, po 7- 8 dniach resztę.
Na 5 l moszczu dać 5 l wody i 2,20 kg cukru - to taka uproszczona wersja, ale ważne, żeby wino wyszło dobre. Ilość cukru zależy od zawartości cukru w owocach.
Po skończonej fermentacji, młode wino zlać znad osadu, balon wymyć i wlać do niego ponownie wino. Odstawić w chłodne miejsce do cichej fermentacji. Po 2-3 miesiącach ponownie ściągnąć wino znad osadu. Teraz, jeśli taka można dosłodzić.
Wino z labruski zyskuje po dodaniu - ok. 20% - aronii lub - ok.10% - owoców bzu czarnego.
Cukier dać w dwóch ratach, najpierw 2/3, po 7- 8 dniach resztę.
Na 5 l moszczu dać 5 l wody i 2,20 kg cukru - to taka uproszczona wersja, ale ważne, żeby wino wyszło dobre. Ilość cukru zależy od zawartości cukru w owocach.
Po skończonej fermentacji, młode wino zlać znad osadu, balon wymyć i wlać do niego ponownie wino. Odstawić w chłodne miejsce do cichej fermentacji. Po 2-3 miesiącach ponownie ściągnąć wino znad osadu. Teraz, jeśli taka można dosłodzić.
Wino z labruski zyskuje po dodaniu - ok. 20% - aronii lub - ok.10% - owoców bzu czarnego.
-
- 50p
- Posty: 56
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1631
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Żory /Górny Śląsk/
Nie martw się na zapas - na pewno Ci wyjdzie ! Na zimowe, mroźne wieczory będzie "jak znalazł". Ja robię bardzo podobnie jak to opisała Frida, z tym, że zastaw daję od razu do balonu (nie do wiadra). I rzeczywiście dobrze jest dodać do winogron jakiś owoc, który go trochę "przyciemni" - aronia, może sok z ciemnej wiśni, z jerzyn.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 50p
- Posty: 56
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Witam, szukałam , pytałam o proste przepisy na wino juz od dłuższego czasu, temat nawet poruszyłam w temacie o nalewkach. A tu dzisiaj przez przypadek znalazłam bardzo prosty przepis na wino i to z winogron ciemnych, takie własnie mamy na działce i mamy jeżyny i też aronie/ juz z niej zrobiłam soczek/.
Super, też nabrałam apetytu na zrobienie wina. A co tam , balon jest tylko korek z rurka muszę kupić... Ale gdzie się kupuje??? No nic pewnie w sklepie a akcesoriami ogrodniczymi itp.
A może ktoś wie??
Dzięki za przepis..
pozdrawiam
Ewa
ps. nalewkę już mam zrobioną, tylko czekam aż sie przerobi /przegryzie/
Super, też nabrałam apetytu na zrobienie wina. A co tam , balon jest tylko korek z rurka muszę kupić... Ale gdzie się kupuje??? No nic pewnie w sklepie a akcesoriami ogrodniczymi itp.
A może ktoś wie??
Dzięki za przepis..
pozdrawiam
Ewa
ps. nalewkę już mam zrobioną, tylko czekam aż sie przerobi /przegryzie/