Broniusz
Podobnie wygladają Klony palmowe 'Atropurpureum' po późnych majowych przymrozkach. Zwykle potem uszkodzone liście czernieją i zasychają a z ich kątów wyrastają jeszcze potem mizerne listki. Niestety ta odmiana klonów nie jest przystosowana do naszych warunków klimatycznych. Jak nie zmarznie okryty zimą to siekną go późnowiosenne przymrozki.broniusz pisze:Mój klon palmowy "atropurpureum" wyglada po zimie niezbyt ciekawie... Posadziłem go jesienią - doniczkę wkopałem w ziemię, żeby było łatwiej przesadzić w inne miejsce w razie gdyby mu warunki (nasłonecznienie itp.) nie odpowiadały. Na razie rośnie sobie w miejscu osłoniętym od wiatru, nasłonecznienie ma umiarkowane. Tylko że kiepsko mi coś wygląda...Bardzo ładny jest i przywiązałem się do niego i chciałbym żeby miał się u mnie dobrze a on mi tu tak... W oczach marnieje... Może cos poradzicie po obejrzeniu fotek? Byłbym niewysłowienie wręcz wdzięczny.
Broniusz
![]()
Nie wiem co mogło być w tym przypadku przyczyną. Nie widziałem i nie dotykałmlila31 pisze:Anku mój klon był zielonożółty i też tak dziwnie marnieje.
Czy to też poparzenie słoneczne?