Dawalia,noga pająka,paproć (Davalia) - uprawa
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dawalia,noga pająka,paproć (Davalia) - uprawa
Witam. Mam pytanie do tych co posiadają paproć Nogę Pająka. Z moją nie mam problemów, rośnie dobrze ale nie rozrasta się.Czy powinnam uciąć czubek w celu rozkrzewienia się. Rośnie tylko na jednym pniu i wydaje mi się mało rozrośnięta. Oglądałam inne są gęściejsze. Będę wdzięczna za wskazówki.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
taka informacje znalazłam w necie:
Uwagę zwracają jej "owłosione" kłącza przypominające odnóża wielkiego pająka, a także pierzaste liście . Ta azjatycka paproć rośnie w naturze na skałach i w koronach drzew, a w domu najefektowniej wygląda w wiszących pojemnikach.Stanowisko pół cieniste, nie znosi ostrego słońca, podlewamy umiarkowanie tak aby ziemia z wierzchu była lekko wilgotna , nawozimy tylko latem co 3-4 tygodnie słabym roztworem nawozu. Przesadzamy do bardzo lekkiej ziemi, zawierającej dużo torfu.
Dawalia to łatwa w uprawie paproć , pięknie prezentująca się w wiszących doniczkach i pojemnikach, szczególnie ciekawie prezentują się kłącza
od wczoraj również stałam sie posiadaczką tej roślinki :P i szukam czegoś na jej temat
Uwagę zwracają jej "owłosione" kłącza przypominające odnóża wielkiego pająka, a także pierzaste liście . Ta azjatycka paproć rośnie w naturze na skałach i w koronach drzew, a w domu najefektowniej wygląda w wiszących pojemnikach.Stanowisko pół cieniste, nie znosi ostrego słońca, podlewamy umiarkowanie tak aby ziemia z wierzchu była lekko wilgotna , nawozimy tylko latem co 3-4 tygodnie słabym roztworem nawozu. Przesadzamy do bardzo lekkiej ziemi, zawierającej dużo torfu.
Dawalia to łatwa w uprawie paproć , pięknie prezentująca się w wiszących doniczkach i pojemnikach, szczególnie ciekawie prezentują się kłącza
od wczoraj również stałam sie posiadaczką tej roślinki :P i szukam czegoś na jej temat
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu powiem szczerze.Po opisie tej paproci jaki podałaś jestem w kropce.Czy aby ja mam pająka nogę? Coś mi nie pasuje.Wydaje mi się że gdybym poprowadziła w formie wiszącej to by sie złamała, aczkolwiek nie próbowałam.U Józefa w poście wyżej na zamieszczonym zdjęciu,moje listki jakby drobniejsze.Mam ją dwa lata od sadzonki.Dostałam pod nazwą pająka noga.Szkoda że nie mogę załączyć zdjęcia.Może ty Aniu możesz.