Dawalia,noga pająka,paproć (Davalia) - uprawa
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dawalia,noga pająka,paproć (Davalia) - uprawa
Witam. Mam pytanie do tych co posiadają paproć Nogę Pająka. Z moją nie mam problemów, rośnie dobrze ale nie rozrasta się.Czy powinnam uciąć czubek w celu rozkrzewienia się. Rośnie tylko na jednym pniu i wydaje mi się mało rozrośnięta. Oglądałam inne są gęściejsze. Będę wdzięczna za wskazówki. 

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
taka informacje znalazłam w necie:
Uwagę zwracają jej "owłosione" kłącza przypominające odnóża wielkiego pająka, a także pierzaste liście . Ta azjatycka paproć rośnie w naturze na skałach i w koronach drzew, a w domu najefektowniej wygląda w wiszących pojemnikach.Stanowisko pół cieniste, nie znosi ostrego słońca, podlewamy umiarkowanie tak aby ziemia z wierzchu była lekko wilgotna , nawozimy tylko latem co 3-4 tygodnie słabym roztworem nawozu. Przesadzamy do bardzo lekkiej ziemi, zawierającej dużo torfu.
Dawalia to łatwa w uprawie paproć , pięknie prezentująca się w wiszących doniczkach i pojemnikach, szczególnie ciekawie prezentują się kłącza
od wczoraj również stałam sie posiadaczką tej roślinki :P i szukam czegoś na jej temat
Uwagę zwracają jej "owłosione" kłącza przypominające odnóża wielkiego pająka, a także pierzaste liście . Ta azjatycka paproć rośnie w naturze na skałach i w koronach drzew, a w domu najefektowniej wygląda w wiszących pojemnikach.Stanowisko pół cieniste, nie znosi ostrego słońca, podlewamy umiarkowanie tak aby ziemia z wierzchu była lekko wilgotna , nawozimy tylko latem co 3-4 tygodnie słabym roztworem nawozu. Przesadzamy do bardzo lekkiej ziemi, zawierającej dużo torfu.
Dawalia to łatwa w uprawie paproć , pięknie prezentująca się w wiszących doniczkach i pojemnikach, szczególnie ciekawie prezentują się kłącza
od wczoraj również stałam sie posiadaczką tej roślinki :P i szukam czegoś na jej temat

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu powiem szczerze.Po opisie tej paproci jaki podałaś jestem w kropce.Czy aby ja mam pająka nogę? Coś mi nie pasuje.Wydaje mi się że gdybym poprowadziła w formie wiszącej to by sie złamała, aczkolwiek nie próbowałam.U Józefa w poście wyżej na zamieszczonym zdjęciu,moje listki jakby drobniejsze.Mam ją dwa lata od sadzonki.Dostałam pod nazwą pająka noga.Szkoda że nie mogę załączyć zdjęcia.Może ty Aniu możesz.
Davallia humata
Przyniosłam dziś do domu, kombinuję z nazwą, właścicielka mi nie pomogła niestety..
googlam i googlam i nic

Szukam coś koło `polypodium, może `robertianum`?
Co Wy na to?
googlam i googlam i nic

Szukam coś koło `polypodium, może `robertianum`?

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Coś z `paprociowatych`.. ale co?
To Davallia humata ;)