Trzmielina - SZKODNIKI
-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
Trzmielina - SZKODNIKI
Jeszcze jedno pytanie. Co lub kto zjada notorycznie moją trzmielinę? Może ktoś wie? Ślimaki sukcesywnie tępię...ale może są cwańsze...? A może robal jaki przebrzydły?
Dodam, że taka akcja ma miejsce tylko w tym jednym miejscu ogródka, i tylko na trzmielince biednej...
Dodam, że taka akcja ma miejsce tylko w tym jednym miejscu ogródka, i tylko na trzmielince biednej...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Masz dużo w ogrodzie opuchlaków
więcej chyba lilakowca niż truskawkowca
zredukowałaś zdjęcie więc niewiele można zobaczyć.
Obecnie już powinny być młode chrząszcze które żerowały intensywnie nocami przygotowując się do przezimowania.
Sprawdź wieczorem jeżeli jeszcze żerują chrząszcze to potraktuj je jednym z pyretroidów jeżeli nie to
zastosuj mieszając ze sciólką Diazinon 10 GR,Marshal SusCon lub podlej roślinę np Dursban,Pirynex
więcej chyba lilakowca niż truskawkowca
zredukowałaś zdjęcie więc niewiele można zobaczyć.
Obecnie już powinny być młode chrząszcze które żerowały intensywnie nocami przygotowując się do przezimowania.
Sprawdź wieczorem jeżeli jeszcze żerują chrząszcze to potraktuj je jednym z pyretroidów jeżeli nie to
zastosuj mieszając ze sciólką Diazinon 10 GR,Marshal SusCon lub podlej roślinę np Dursban,Pirynex
-
- 200p
- Od: 8 wrz 2008, o 10:05
Trzmielina japońska, najprawdopodobnie opuchlaki.
Witam,
mam na ogródku taką roślinkę (Ze względu na moje małe doświadczenie nie jestem w stanie powiedzieć czy to trzmielina japońska czy bukszpan wieczniezielony "variegata") , która nie wygląda na okaz zdrowia. Moja diagnoza to opuchlaki, lecz prosiłbym o potwierdzenie kogoś z większym doświadczeniem.
Jeżeli to są opuchlaki, to czy opryskiwanie roślin wywarem z czosnku i pokrzyw, może pomóc (pare lat temu miałem na jakiejś roślinie mrówki, i jeszcze jakiegoś szkodnika którego nazwy już nie pamiętam i znajomy polecił mi żebym zrobił taki wywar i spryskiwał nim rośliny i wtedy pomogło)
mam na ogródku taką roślinkę (Ze względu na moje małe doświadczenie nie jestem w stanie powiedzieć czy to trzmielina japońska czy bukszpan wieczniezielony "variegata") , która nie wygląda na okaz zdrowia. Moja diagnoza to opuchlaki, lecz prosiłbym o potwierdzenie kogoś z większym doświadczeniem.
Jeżeli to są opuchlaki, to czy opryskiwanie roślin wywarem z czosnku i pokrzyw, może pomóc (pare lat temu miałem na jakiejś roślinie mrówki, i jeszcze jakiegoś szkodnika którego nazwy już nie pamiętam i znajomy polecił mi żebym zrobił taki wywar i spryskiwał nim rośliny i wtedy pomogło)
Re: Zjedzona trzmielina (Opuchlaki)
witaj. I jak, pomógł ten naturalny środek? U mnie opuchlaki zaatakowały hortensje. Podlałam je gnojówką z wrotyczu. niestety na tą chwilę nie ma możliwości zrobić nowej, więc szukam innego środka.
Raz opryskałem, ale raczej mierne efekty, gnojowka z pokrzyw i czosnku jest dobra na mszyce.
W ostatnich dniach trochę "polowałem" na opuchlaki u mnie w ogródku i zauważyłem że głównym skupiskiem opuchlaków jest bluszcz który rośnie nieopodal trzmieliny. Wczoraj zrobiłem oprysk Mospilanem 20 SP(7zł-1,25g, do małego/sredniego ogródka starczy na bardzo długo), i zobaczymy jakie będą efekty.
W ostatnich dniach trochę "polowałem" na opuchlaki u mnie w ogródku i zauważyłem że głównym skupiskiem opuchlaków jest bluszcz który rośnie nieopodal trzmieliny. Wczoraj zrobiłem oprysk Mospilanem 20 SP(7zł-1,25g, do małego/sredniego ogródka starczy na bardzo długo), i zobaczymy jakie będą efekty.
też zamierzam kupić i psiknąć. zauważyłam bardzo dużo opuchlaków biegających właściwie po całej działce. w tamtym roku nie miałam z nimi problemu
Re: Chora trzmielina
Widzę ze post został podpięty pod temat o szkodnikach.
Nie zauważyłem na roślinie żadnych stworzonek.
Napisałem tez ze liscie są poobgryzane. Tak naprawdę miałem na myśli ze wyglądają jak poobgryzane.
Ale zdaje się na wiedzę osób tu zagladajacych i mających większe doświadczenie od mojego.
Dziękuję.
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trzmielina - SZKODNIKI
Marek45, to opuchlaki tak najczęściej podgryzają liście