Zakwaszanie gleby
Zakwaszanie gleby
Witam Wszystkich
Chciałam zapytać w jaki sposób zakwasić ziemię pod borówką amerykańską ?
Chciałam zapytać w jaki sposób zakwasić ziemię pod borówką amerykańską ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://forumogrodnicze.info/search.php?mode=results i wpisz "Borówka amerykańska"
Pozdrawiam Andrzej.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
A te 10 litrów na jaką powierzchnię ziemi? I gdzie kupujesz kwas fosforowy?broniusz pisze:Ja ziemię pod rododendronami, magnolią i wrzosami zakwaszam H3PO4 - 1 ml na 10 litrów wody co 10 dni do końca sezonu. Albo możesz poprawić pH szczepionką mikoryzową.
pozdrawiam-
broniusz
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja daję jedną konewkę na jeden rododendron. A kwas... No można go kupić w sklepach z chemią, ale trzeba prowadzić działalność, bo inaczej nie sprzedadzą, chociaz nie jest drogi - ok.10zł za litr (a jak się daje po 1 ml to starcza na dłuuuuugo ). Ja działalności nie prowadzę, ale za to mam teścia chemika 8)
Aha! Dobrze jest wcześniej podlać ziemię.
Aha! Dobrze jest wcześniej podlać ziemię.
Broniusz
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
A czy można lać po roślinach czy trzeba uważać ,aby na rośliny nie polać?
Nie mam oczywiście na myśli różanecznikow - tu łatwo podlać samą ziemię ,ale dajmy na to wrzosy?
Nie mam oczywiście na myśli różanecznikow - tu łatwo podlać samą ziemię ,ale dajmy na to wrzosy?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
No właśnie ja do tej pory lałem po wrzosach i nic się nie działo, ale ostatnio zauważyłem, że kilka wrzosów innego gatunku, które mam posadzone w innym miejscu coś mi zmarniały, choć wcześniej rozrosły się pięknie... No i przestałem po nich lać, żeby zobaczyć czy to coś pomoże. Oczywiście przyczyna może być inna (reszcie wrzosów nic nie jest). A poza tym, gdy wrzosy już są duże i ładnie zagęszczone, to raczej trudno będzie nie podlewać NA roślinę.
PS. Gratuluję nowej gustownej srebrnej plakietki
PS. Gratuluję nowej gustownej srebrnej plakietki
Broniusz
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Zakwaszanie gleby
Jeżeli jest problem z kupieniem kwasu fosforowego, to może lepiej zastosować gorzką sól czyli siarczan magnezu. Zakwasza glebę a dodatkowo dostarcza roślinom magnezu, którego nigdy dość. Ponadto można go dostać bez problemu w sklepach ogrodniczych. Można go rozrobić z wodą i nawozić roślinę dolistnie, można też rozsypać pod rośliną i już mamy sprawę załatwioną.
Lila.
Lila.
A czy to przypadkiem nie zasala gleby Bo zasolona gleba to dla rododendronów nie najlepiej... Do zakwaszania można kupić też siarczan amonu albo potasu ale one właśnie dają duże zasolenie i to od razu widać po roślinie - pofałdowane liście, słabe przyrosty itd.... To jest dobra metoda, ale tylko jeżeli mamy ziemię o pH niższym 5,5 - jeżeli jest wyższe to nie zakwasza tylko zasala... Więc tak naprawdę to do zakwaszania się nie nadaje, bo zazwyczaj chcemy obniżyć pH jeśli mamy ziemię obojętną lub zasadową.
Broniusz
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Zakwaszanie gleby
Oj, ale mnie zaskoczyłeś. Nie jestem chemikiem, ale jest to związek rozpuszczalny w wodzie i dysocjuje na jony magnezu i reszty kwasu siarkowego. Resza kwasowa z wodą tworzy kwas, który oczywiście zakwasza glebę - to pewne. Natomiast jony magnzu chyba są dobrze przyswajane przez roślinę, skoro zlecane jest nawożenie dolistne, które daje szybkie, ale krótkotrwałe efekty.
Mam nadzieję, że "fachowcy" w tej dziedzinie nie będą mi mieli za złe takie wyjaśnienie.
Mam nadzieję, że "fachowcy" w tej dziedzinie nie będą mi mieli za złe takie wyjaśnienie.