Czy z owoców Cisu można wyhodować nową roślinę i jak ?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czy z owoców Cisu można wyhodować nową roślinę i jak ?
Jak w temacie: Czy z owoców Cisu można wyhodować nową roślinę i jak ?
Zebrałem owoce cisu czerwone i teraz się pytam jak z nich wyhodować nowe roślinki ?
Zebrałem owoce cisu czerwone i teraz się pytam jak z nich wyhodować nowe roślinki ?
- Maxymilian
- 100p
- Od: 24 cze 2008, o 15:55
Jak najbardziej możliwe jest wyhodowanie Cisa z nasion które znajdują się w czerwonej osnówce 
Po pierwsze musisz usunąć osnówkę i wybrać z niej nasiona i trochę je przesuszyć. Zanim je zasiejesz musisz poddać je procesowi skaryfikacji, mówiąc wprost mechanicznie uszkodzić, papierem ściernym bądź pilnikiem. W naturze zajmują się tym ptaki, zjadając osnówki i częściowo trawiąc zewnętrzną warstwę nasiona. Jednak w tym przypadku nie możesz liczyć na siły natury i musisz poradzić sobie sam
Po tej czynności nasionka są gotowe do sadzenia 

Po pierwsze musisz usunąć osnówkę i wybrać z niej nasiona i trochę je przesuszyć. Zanim je zasiejesz musisz poddać je procesowi skaryfikacji, mówiąc wprost mechanicznie uszkodzić, papierem ściernym bądź pilnikiem. W naturze zajmują się tym ptaki, zjadając osnówki i częściowo trawiąc zewnętrzną warstwę nasiona. Jednak w tym przypadku nie możesz liczyć na siły natury i musisz poradzić sobie sam

- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
A co powiesz o stratyfikacji - nie jest potrzebna ? Ja bym wysiał od razu albo drugi sposób: do papierowej torebki i do lodówki i wysiać w lutym.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- Maxymilian
- 100p
Nie jest niezbędna aczkolwiek można przeprowadzić. U cisa potrzebna jest najpierw długa stratyfikacja ciepła a następnie chłodna i z tego co wiem w stratyfikacji ciepłej temperatura musi się zmieniać cyklicznie. Jak dla mnie, zbyt zajmujące i niewygodne
. Więc albo trzeba być pracowitym, albo cierpliwym bo bez tego zabiegu wykiełkuje za mniej więcej 2 lata (albo i dłużej) 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wysiewałem nasiona dwukrotnie i nic mi z tego nie wyszło, ale w tym czasie pod drzewem wyrosły nowe cisy bez mojej pomocy. Nie wiem czy pomogły ptaki czy nie , ale faktem jest, że dużo nasion znajduję umieszczonych przez ptaki w szczelinach kory drzew ( w ten sposób wykorzystują te szczeliny jako naturalne imadło przytrzymujące nasiona ) gdzie urządzają sobie stołówkę. 

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
To może lepiej przez sadzonkowanie. I to można przeprowadzić teraz. Sadzonki pobiera się z tzw. piętką - kawałkiem zeszłorocznego pędu. Ukorzeniłem tak kiedyś cisa, jak później doczytałem, że cała roślina jest trująca to wysadziłem na trawnik przed blokiem i niestety dzieciaki go zadeptały. Ale jest to możliwe - tym bardziej jak zrobisz kilka(naście) sadzonek i być może pewniejsze niż z nasion.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- gemciu83
- Kontakt:
Re:
Maxymilian pisze:Jak najbardziej możliwe jest wyhodowanie Cisa z nasion które znajdują się w czerwonej osnówce
Po pierwsze musisz usunąć osnówkę i wybrać z niej nasiona i trochę je przesuszyć. Zanim je zasiejesz musisz poddać je procesowi skaryfikacji, mówiąc wprost mechanicznie uszkodzić, papierem ściernym bądź pilnikiem. W naturze zajmują się tym ptaki, zjadając osnówki i częściowo trawiąc zewnętrzną warstwę nasiona. Jednak w tym przypadku nie możesz liczyć na siły natury i musisz poradzić sobie samPo tej czynności nasionka są gotowe do sadzenia
Zrobiłem tak jak pisałeś, efekt bardzo dobry. Naczekałem się ale udało się

Re: Czy z owoców Cisu można wyhodować nową roślinę i jak ?
Wyhodowanie Cisu Szkółkarze dokonują ,poprzez ukorzenianie gałązek cisu pobranych z krzewu przed rozpoczęciem wegetacji.Jest to metoda wegetatywna i bardzo skuteczna.Ja osobiście ją stosuję.BACA
- Maxymilian
- 100p
Cieszę się, że się udało i gratuluje
A na ile wymierne są te efekty? Ile wysianych nasion wykiełkowało?

- gemciu83
- Kontakt:
Sporo gołym okiem widać, że około 20-22 sztuk wzeszło. Dużo nasion nie siałem bo to była próba. Udana próba. Nasion może było około 30szt.Maxymilian pisze:Cieszę się, że się udało i gratuluje![]()