Kuningamia chińska
Kuningamia chińska
Wiosną zakupiłem kuningamię w donicy. Drzewko ma około 70 cm wysokości. Rosło ślicznie, a teraz zauważam, że zaczynają brązowieć igły. Na igiełkach zaczynają wyskakiwać jakby brązowe plamki. Cóż to może być? Jak uratować tę roślinę? Help !!!
Trochę na zimę brązowieje, lub żółknie. Młode przyrosty zawsze są piękne soczyście zielone, ale później kolor i wygląd mają już trochę słabszy.
Zimą przez kilka lat najlepiej drzewko okrywać, ja swoje okrywałem w grudniu/ styczniu (zależnie od pogody). W tym roku drzewko jest już tak duże, że całkowite okrycie będzie trudne lub nawet całkiem niemożliwe (wys. ok. 3m).
Foto z września
Zimą przez kilka lat najlepiej drzewko okrywać, ja swoje okrywałem w grudniu/ styczniu (zależnie od pogody). W tym roku drzewko jest już tak duże, że całkowite okrycie będzie trudne lub nawet całkiem niemożliwe (wys. ok. 3m).
Foto z września
Roman
Re: Kuningamia chińska
A jak wygladają kuningamie po tej zimie ? Ja mam jeszcze małą, ale bardzo ładnie przezimowała.
Tomek
Tomek
Zaglądałem do mojej i na pierwszy rzut oka wygląda całkiem nieźle. Zobaczymy jak zdejmę osłonę. Mam pewne obawy co do sadzonki pinii przywiezionej z południowych Włoch. Zabezpieczona przeżyła w ogrodzie już trzy zimy. Jak będzie tym razem? Na razie nie zaglądam bo są u mnie jeszcze dość silne przymrozki.
Pozdrawiam serdecznie!
Witam,
Moja kuningamia po zimie ma uschnięte końce zeszłorocznych przyrostów. Nie okryłam jej niestety Co zrobić? Zostawić ją, czy może obciąć to, co suche?
Moja kuningamia po zimie ma uschnięte końce zeszłorocznych przyrostów. Nie okryłam jej niestety Co zrobić? Zostawić ją, czy może obciąć to, co suche?
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kuningamia bardzo łatwo regeneruje uszkodzenia.Potrafi sama odrzucić martwe końce gałęzi wytwarzając w tym miejscu pąki i pędy przybyszowe.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin