Tamaryszek (Tamarix)- pielęgnacja, cięcie,ukorzenianie pędów
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tamaryszek (Tamarix)- pielęgnacja, cięcie,ukorzenianie pędów
Pytanie jak w temacie, kiedy mogę obciąć tamaryszek i jak zrobić z niego sadzonki?
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Re: Kiedy ciąć tamaryszek?
Jak zrobić sadzonkę nie wiem. A kiedy ciąć to zależy od tamaryszka, czy jest to kwitnący na pędach zeszłorocznych w maju czy też kwitnący w lecie na pędach tegorocznych. Jeśli ten pierwszy (wiosenny) to natychmiast po kwitnieniu, żeby miał czas wypuścić do jesieni nowe pędy i kwitł w następnym roku a jeżeli ten drugi to na wiosnę przyszłego roku, ponieważ i tak zakwitnie jeszcze tego samego roku.Pauzalka pisze:Pytanie jak w temacie, kiedy mogę obciąć tamaryszek i jak zrobić z niego sadzonki?
To może jeszcze powinienem dodać, że cięcie tamaryszka powinno być dość mocne, warto skrócić gałęzie o jakieś 2/3 długości. W tym roku mój drobnokwiatowy skróciłem radykalnie z około 2,5 m do metra. Było to konieczne ze względu na grube i pokładające się pod deszczu gałęzie. No i po tym skróceniu na wiosnę tak odbił, że teraz z powrotem ma już prawie 2m tyle, że cieńsze gałązki dzięki czemu się nie kładzie.
Co do tego późnego to na rynku jest kilka różnych odmian ja mam akurat Tamarix ramosissima Rubra ale dopiero drugi rok więc jeszcze słabo ukorzeniony ale mimo wszystko na wiosnę ściąłem go nisko tuż przy ziemi (w tym przypadku podobno tak można) i odbił doskonale ma prawie 1 m pewnie niedługo zacznie kwitnąć.
A jeszcze co do rozmnażania to mój drobnokwiatowy rozmnożyłem sobie przez odkład - stosunkowo proste szczególnie jeśli się nie wie jak robić sadzonki.
Co do tego późnego to na rynku jest kilka różnych odmian ja mam akurat Tamarix ramosissima Rubra ale dopiero drugi rok więc jeszcze słabo ukorzeniony ale mimo wszystko na wiosnę ściąłem go nisko tuż przy ziemi (w tym przypadku podobno tak można) i odbił doskonale ma prawie 1 m pewnie niedługo zacznie kwitnąć.
A jeszcze co do rozmnażania to mój drobnokwiatowy rozmnożyłem sobie przez odkład - stosunkowo proste szczególnie jeśli się nie wie jak robić sadzonki.
- Pauzalka
- 500p
To nie mój tamaryszek tylko sąsiadki, zaproponowała mi żebym sobie go obcięła i ukorzeniła bo za bardzo jej się rozrósł. Nie chce jej zmarnować rośliny, dlatego chciałabym zrobić to jak należy, a ona nie wie nic na temat jego pielęgnacji. To jest raczej ten kwitnący w maju, teraz nie kwitnie.
Dziękuję za wszystkie rady.
Dziękuję za wszystkie rady.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- Pauzalka
- 500p
Zrobiłam na początku sierpnia sadzonki z tego tamaryszka i chyba się przyjęły, wyszły młode listki. Ciekawsze jest jednak to, że on mi teraz kwitnie
Nie wiem czy to dobry objaw 

Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
W zeszłym roku w październiku obłamałam z małego tamaryszka (1,2 m) kilka suchych (tak myslałam) badylków.
Wsadziłam je ot tak sobie do ziemi jako osłonke do kwiatka . Na wiosne w tym roku chciałam je wyrzucic ale w ostatniej chwili zauważyłam, że ma maciupkie sielone kropeczki. W ten sposób mam pięc młodziutkich drzewek.
Wsadziłam je ot tak sobie do ziemi jako osłonke do kwiatka . Na wiosne w tym roku chciałam je wyrzucic ale w ostatniej chwili zauważyłam, że ma maciupkie sielone kropeczki. W ten sposób mam pięc młodziutkich drzewek.
Tamaryszki w zasadzie powinno się ciąć wiosna po przekwitnięciu . Natomiast do rozmnażania gdy młode pędy urosną do 30 cm używając ukorzeniacza go roślin pół zdrewniałych . Najlepiej stosować metodę naginania w ziemię dolnego młodego pędu na jesień . 100 procent że się uda , i na wiosnę będziesz miała tamaryszki . Moje mają sporo lat , ale tak zrobiłem zobacz czy nie piękne ? Pozdrawiam . Powodzenia 

- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy tamaryszka należy przycinać tak jak budleje co roku? Posadziłam w tym roku dwa krzewy-mają po ok 60 cm wysokości.Jeden z nich kwitnie-ten jest ładnie rozgałęziony.Natomiast ten drugi nie kwitnie, ma jeden pęd, który ładnie wypuszcza boczne gałązki.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj dzięki Grześ za szybką reakcję
Zatem zostawię go w tym roku w spokoju..niech g...rz od ziemi odrośnie
coby go lepiej z badyla widać było