Drzewa owocowe - rozmnażanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2006, o 18:03
Rozmnażanie moreli z pestki
Czy można rozmnożyć morele z pestki? Jeśli tak, to kiedy najlepiej to zrobić i jak dalej postępować?
Pozdrawiam Andrzej Ł.
Pozdrawiam Andrzej Ł.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: rozmnażanie moreli
Morele można rozmnażać z pestek wyjętych z owoców. Siewki dziedziczą cechy rośliny matecznej i dają owoce niewiele mniejsze i niewiele gorsze, a ponadto niewiele później wchodzą w okres owocowania od drzew szczepionych.Andrzej Ł. pisze:Czy można rozmnożyć morele z pestki? Jeśli tak, to kiedy najlepiej to zrobić i jak dalej postępować?
Pozdrawiam Andrzej Ł.
Niestety, tu kończy się moja wiedza na ten temat.
Mietek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2006, o 18:03
Jak rozsadzać jabłoń?
Czy sadząc jabłoń z pędu który wyrósł od korzenia muszę ją szczepić czy nie?
alizja
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jak rozsadzać jabłoń?
Drzewa owocowe, w tym jabłonie z wyjątkiem odmiany antonówka, szczepione są na podkładkach z innych, specjalnych odmian. Odrosty korzeniowe pochodzą więc od podkładki a nie rośliny docelowej. Przeważnie owoce z tych odrostów (popularnie nazywanych "dzikami") są drobne i niesmaczne. Odrosty takie winny być więc szczepione lub okulizowane.alizja pisze:czy sadząc jabłoń z pędu który wyrósł od korzenia musze ja szczepić czy nie?
Mietek.
- raistand
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozmnażanie czereśni.
Mam u siebie jedno drzewko czereśni. Wczesna, duże owoce, słodkie. Właśnie się kończą. Chciałbym ją jakoś rozmnożyć ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. W grę wchodzi chyba tylko szczepienie? Dałbym radę sam czy trzeba szukać fachowca?