Walka z pokrzywami
Walka z pokrzywami
Witam. Jak nazywa się środek, który powoduje zniszczenie pokrzyw ??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pokrzywy
Może być bomba jądrowa... Odpowiedz zbyszR, a tak jak myśli wronek89 wystarczy kosiarkaDj Haker pisze:Jak nazywa się środek, który powoduje zniszczenie pokrzyw ??
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pokrzywy
U mnie po koszeniu zaraz odrastają :Pmaryann pisze:Może być bomba jądrowa... Odpowiedz zbyszR, a tak jak myśli wronek89 wystarczy kosiarkaDj Haker pisze:Jak nazywa się środek, który powoduje zniszczenie pokrzyw ??
tak jak napisli poprzednicy, rzeczywiście najlepiej podziałać glifosatem, ale jak mamy obok inne rośliny to proponuję uważać
Dj Haker! albo okryj folią cenne sąsiedztwo albo nanoś ciecz mazakiem.
poza tym przy tak zadanym pytaniu rzeczywiście wachlarz "środków niszczących pokrzywy" możemy dowolnie rozszerzać (nawet coś niekonwencjonalnego...)
pozdrawiam
Dj Haker! albo okryj folią cenne sąsiedztwo albo nanoś ciecz mazakiem.
poza tym przy tak zadanym pytaniu rzeczywiście wachlarz "środków niszczących pokrzywy" możemy dowolnie rozszerzać (nawet coś niekonwencjonalnego...)
pozdrawiam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Np. energiczna sąsiadka z zacięciem ogrodowym
Rwie naręcza pokrzyw na "gnojówkę", niszcząc je - z pożytkiem dla siebie i ogródka - bezlitośnie i ekologicznie, acz nie bezpowrotnie
Rwie naręcza pokrzyw na "gnojówkę", niszcząc je - z pożytkiem dla siebie i ogródka - bezlitośnie i ekologicznie, acz nie bezpowrotnie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- maryann
Trzeba poczekać na reakcje Dj Haker jeśli mamy coś konstruktywnego poradzić. Inaczej- to zbyt szeroki temat
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Chcąc selektywnie zniszczyć pokrzywy w innej uprawie - pozostaje Ci użycie pędzelka i mazanie ich jednym z podanych wyżej środków.
To rzecz paranoiczna na plantacji czy na łące.
Rozsądne wydaje sie przyodzianie na czas sianokosów odzieży ochraniającej ciało z rękawicami włącznie lub poddanie sie terapeutycznym działaniom oparzeń pokrzywami.
To rzecz paranoiczna na plantacji czy na łące.
Rozsądne wydaje sie przyodzianie na czas sianokosów odzieży ochraniającej ciało z rękawicami włącznie lub poddanie sie terapeutycznym działaniom oparzeń pokrzywami.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 kwie 2008, o 12:43
- maryann
Herbicydy w tym wypadku mozna podzielić na dwie selektywności:
1)rośliny jednoliścienne(trawy) zostaną- zginie cała reszta, wykonac zanim rośliny osiągną 25 cm;
2)rośliny drzewiaste zostaną i niektóre byliny- zginą rośliny zielne, szczególnie młode. Zabieg należałoby przeprowadzić wiosną a i tak efekt na pokrzywach byłby mało piorunujący.
Nie piszę szczegółów bo rozumiem sytuację(sam jestem ze wsi i mam pojęcie o popkrzywach vs rolnik). Najlepiej skosić je przed pracami w sąsiedztwie 2-3 razy w roku.
1)rośliny jednoliścienne(trawy) zostaną- zginie cała reszta, wykonac zanim rośliny osiągną 25 cm;
2)rośliny drzewiaste zostaną i niektóre byliny- zginą rośliny zielne, szczególnie młode. Zabieg należałoby przeprowadzić wiosną a i tak efekt na pokrzywach byłby mało piorunujący.
Nie piszę szczegółów bo rozumiem sytuację(sam jestem ze wsi i mam pojęcie o popkrzywach vs rolnik). Najlepiej skosić je przed pracami w sąsiedztwie 2-3 razy w roku.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Na nasze rozrośnięte przez lata pokrzywy Roundap zadziałał dopiero po trzecim oprysku, a i tak wiosną odrosły jakby nigdy nic
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."