Głogownik (Photinia)
Czy przeżył ci bez problemu zimę 2005/2006?
Przypominam, że była długa i ciężka (z mrozami w nocy do -25)
Pytam bo planuję tę roślinę u siebie na południową skarpę oraz na słoneczny ale odsłonięty klomb w zestawieniu z bukszpanem.
Doczytałam się na forum szkółkarskim, że tamtej zimy głogowniki nie przeżyły. I nie chodziło tylko o młode pędy ale całą roślinę.
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Głogownik - Photinia davidiana
Trzy tygodnie temu kupiłam Stranwesie Dawida. Mało jest informacji w sieci o tej roślinie. Może ktoś z Was ma ja w swoim ogrodzie i podzieli się ze mną doświadczeniami. Najbardziej zależy mi na informacji czy zabezpieczać ją na zimę czy przetrwa bez okrywania.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stranvaesia -głogowniki- tylko do 7B USDA; a więc http://www.ibro.pl/in.html w okolicach Międzyzdroji ma szanse przeżyć.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W Łodzi głogownik żyje od kilku już lat w znakomitej kondycji, nie okrywany.
Pokazywałam go w moim wątku wielokrotnie bo zwłaszcza późną zima i wiosną
ma ciekawie zaczerwienione młode pędy.
Znalazłam fotkę nawet
na 29 stronie mojego wątku można zobaczyć go również z oddali
post z Pon 12 Maj 2008 18:54
Pokazywałam go w moim wątku wielokrotnie bo zwłaszcza późną zima i wiosną
ma ciekawie zaczerwienione młode pędy.
Znalazłam fotkę nawet
na 29 stronie mojego wątku można zobaczyć go również z oddali
post z Pon 12 Maj 2008 18:54
Wspomniany głogownik jest m.in. żywicielem bakterii wywołującej zarazę ogniową.
Artykuł ze Szkółkarstwa
Artykuł ze Szkółkarstwa
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy żadnej z tych roślin nie masz w swoim ogrodzie?Według prawodawstwa unijnego, sprawca zarazy ogniowej — bakteria Erwinia amylovora — ma nadal status organizmu kwarantannowego podlegającego obowiązkowi zwalczania, ale tylko wtedy, gdy wystąpi na materiale rozmnożeniowym (fot. 1) roślin uznanych w Unii za jej żywicieli. Są to rośliny z rodzajów Amelanchier (świdośliwa), Chaenomeles (pigwowiec), Cotoneaster (irga), Crataegus (głóg), Cydonia (pigwa), Eriobotrya (nieśplik, miszpelnik), Malus (jabłoń), Mespilus (nieszpułka), Pyracantha (ognik), Pyrus (grusza), Sorbus (jarząb) oraz gatunek Photinia davidiana. Oznacza to, że usankcjonowana prawem ochrona przed zarazą ogniową będzie dotyczyła wymienionych roślin tylko w szkółkach, matecznikach, zraźnikach oraz w ich bezpośrednim sąsiedztwie, a także w tzw. strefach chronionych i strefach buforowych. Zaraza ogniowa nie będzie więc od 1 maja br. podlegała obowiązkowemu zwalczaniu w takich uprawach i miejscach występowania porażonych roślin żywicielskich, jak sady, miejsca przy drogach, torach kolejowych, itd.
Czy nie ma ich również w najbliższym Twoim sąsiedztwie?