Trytoma-jak zabezpieczyć na zimę
Słyszałam,że należy związać liścieu góry. Tak zrobiłam. Wiosną liście były dalej zielone,ale takie nieciekawe,a więc je ściełam.
Myślałam,że wyrosną nowe tegoroczne.
Roślina zmarniała,ale na szczęscie uratował się kawałeczek i przez lato trochę podrosła.
Zbliża się niestety jesień i znów muszę jakoś ją zabezpieczyć.Jak to zrobić na zimę i potem wiosną?
Myślałam,że wyrosną nowe tegoroczne.
Roślina zmarniała,ale na szczęscie uratował się kawałeczek i przez lato trochę podrosła.
Zbliża się niestety jesień i znów muszę jakoś ją zabezpieczyć.Jak to zrobić na zimę i potem wiosną?
Tak robię.Może jest jeszcze zbyt wcześnie o tym myśleć,ale nie wiem co z tymi starymi liśćmi zrobić wiosną.Usunąć i czekać
na nowe,czy pozostawić.Ostatnio oberwałam stare liście i roślina zmarniała. Mam drugą i nie chcę jej stracić.
na nowe,czy pozostawić.Ostatnio oberwałam stare liście i roślina zmarniała. Mam drugą i nie chcę jej stracić.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Jeśli nie mieszkasz na tzw. wygwizdowie (miejse gdzie zimą szaleją wiatry) to wystarczy związać liście, by śnieg i woda nie dostawały się do wnętrza rośliny. Na wiosnę nie należy wycinać liści tylko przyciąć to co uschnięte, ponieważ one rosną w dalszym ciągu. Dość szybko staną się ładnie zielone a nowy przyrost rosnący od środka kępy szybko przykryje te przycięte liście.
Dlatego, że wyciełaś liście w całości roślina nie miała czym się żywić i zmarniała.
Jeśli zdecydujesz się okrywać rośliny to zrób to jak najpóźniej z wiosną zbierzesz do wiadra i na kompost.
Dlatego, że wyciełaś liście w całości roślina nie miała czym się żywić i zmarniała.
Jeśli zdecydujesz się okrywać rośliny to zrób to jak najpóźniej z wiosną zbierzesz do wiadra i na kompost.
Ja swoje trytony a mam ich pięć duzych już okazów nawet niczym nie związywałem,lecz dość grubo i wysoko podsypałem korą.Na wierzchu sypnąłem trochę liści i przykryłem gałązkami świerkowymi.Wspaniałe kwitnąUbiegłego roku cieszyłem się bo jedna z kęp miała 16 kwiatostanów.A tego roku inna miała 23 .Podobnie zasypuję korą agapanty niebieskie i białe zimują w gruncie już trzeci rok/.Wszystko jest ok.Kwitną do chwili obecnej.
Jedyną rzeczą przy tych trytonach ,zaraz po kwitnieciu skracam te długie liście.Lapię za te najdłuższe i ciągnę.Urywają się przy samej roślinie.Więc wtedy jest łatwiej podsypać korą.Pozdrawiam Zygmunt.
Jedyną rzeczą przy tych trytonach ,zaraz po kwitnieciu skracam te długie liście.Lapię za te najdłuższe i ciągnę.Urywają się przy samej roślinie.Więc wtedy jest łatwiej podsypać korą.Pozdrawiam Zygmunt.
Z pozdrowieniami Zygmunt
Pytanie do Basi
Basiu czy ty między kępami roślin czymś wysypujesz czy jest tylko czarna ziemia ?Pięknie wygladają te kępy roślin są takie duże i zdrowe a w ogóle to masz piękny ogród!!
Jak zawsze można liczyć na TO FORUM
Wszystkie wcześniejsze wypowiedzi dotyczyły już posiadanych roślin.
Ja mam chętkę tej wiosny na posadzenie trytomy właśnie i w związku z tym mam kilka pytań ...
1. Jak szybko się rozrasta, ile miejsca jej zostawić?
2. Sadzonki trudno czy łatwo zdobyć?
3. Sprzedaje się sadzonki małe czy można znaleźć podrośnięte egzemplarze?
4. Miejsce przeznaczone na nasadzenie jakoś specjalnie należy przygotować?
Będę Wam wdzięczna za pomoc ... z góry dziękuję za odpowiedzi
Wszystkie wcześniejsze wypowiedzi dotyczyły już posiadanych roślin.
Ja mam chętkę tej wiosny na posadzenie trytomy właśnie i w związku z tym mam kilka pytań ...
1. Jak szybko się rozrasta, ile miejsca jej zostawić?
2. Sadzonki trudno czy łatwo zdobyć?
3. Sprzedaje się sadzonki małe czy można znaleźć podrośnięte egzemplarze?
4. Miejsce przeznaczone na nasadzenie jakoś specjalnie należy przygotować?
Będę Wam wdzięczna za pomoc ... z góry dziękuję za odpowiedzi