Trytoma-jak zabezpieczyć na zimę

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Słyszałam,że należy związać liścieu góry. Tak zrobiłam. Wiosną liście były dalej zielone,ale takie nieciekawe,a więc je ściełam.
Myślałam,że wyrosną nowe tegoroczne.
Roślina zmarniała,ale na szczęscie uratował się kawałeczek i przez lato trochę podrosła.
Zbliża się niestety jesień i znów muszę jakoś ją zabezpieczyć.Jak to zrobić na zimę i potem wiosną?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W naszych warunkach klimatycznych dobrze jest zabezpieczyć roślinę na zimę kopczykiem z liści lub torfu. Liście należy podnieść do góry i związać, nie zakrywać jednak czubków liści.
Pozdrawiam Andrzej.
Kaja
500p
500p

Post »

Tak robię.Może jest jeszcze zbyt wcześnie o tym myśleć,ale nie wiem co z tymi starymi liśćmi zrobić wiosną.Usunąć i czekać
na nowe,czy pozostawić.Ostatnio oberwałam stare liście i roślina zmarniała. Mam drugą i nie chcę jej stracić.
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mam tą roślinke i niczym nie zabezpieczam tylko na wiosne obrywam uschnięte liście i trzyma się dobrze :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Jeśli nie mieszkasz na tzw. wygwizdowie (miejse gdzie zimą szaleją wiatry) to wystarczy związać liście, by śnieg i woda nie dostawały się do wnętrza rośliny. Na wiosnę nie należy wycinać liści tylko przyciąć to co uschnięte, ponieważ one rosną w dalszym ciągu. Dość szybko staną się ładnie zielone a nowy przyrost rosnący od środka kępy szybko przykryje te przycięte liście.
Dlatego, że wyciełaś liście w całości roślina nie miała czym się żywić i zmarniała.
Jeśli zdecydujesz się okrywać rośliny to zrób to jak najpóźniej z wiosną zbierzesz do wiadra i na kompost.
Kaja
500p
500p

Post »

Dziękuję
zygmunt
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lis 2005, o 13:46

Post »

Ja swoje trytony a mam ich pięć duzych już okazów nawet niczym nie związywałem,lecz dość grubo i wysoko podsypałem korą.Na wierzchu sypnąłem trochę liści i przykryłem gałązkami świerkowymi.Wspaniałe kwitnąUbiegłego roku cieszyłem się bo jedna z kęp miała 16 kwiatostanów.A tego roku inna miała 23 .Podobnie zasypuję korą agapanty niebieskie i białe zimują w gruncie już trzeci rok/.Wszystko jest ok.Kwitną do chwili obecnej.
Jedyną rzeczą przy tych trytonach ,zaraz po kwitnieciu skracam te długie liście.Lapię za te najdłuższe i ciągnę.Urywają się przy samej roślinie.Więc wtedy jest łatwiej podsypać korą.Pozdrawiam Zygmunt.
Z pozdrowieniami Zygmunt
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mieszkasz w najcieplejszym rejonie naszego kraju. Możesz więc pozwolić sobie na zimowanie agapantów.
Dzięki za sposób na długie liście. Nie wpadłam na to.
Moja trytoma wyglądała w tym roku tak
Obrazek
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ja swoich trytom niczym nie okrywam choć zima u mnie dość ostra..wiosną obcinam to co zbrązowiało i mają sie dobrze..kwitną a nawet zauważyłem siewki.
basa gabriela

Agapanty

Post »

Ja też nie wykopywałam agapantów tylko przykryłam je grubą warstwą kory na to napadało dużo śniegu i przezimowały ale co z tego skoro mają same liście i nie kwitną.Może mają za ciemno?albo to wina że ich nie wykopałam na zimę?
basa gabriela

Pytanie do Basi

Post »

Basiu czy ty między kępami roślin czymś wysypujesz czy jest tylko czarna ziemia ?Pięknie wygladają te kępy roślin są takie duże i zdrowe a w ogóle to masz piękny ogród!!
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niczym nie sypię bo jest to zbyt duży obszar i byłoby to zbyt kosztowne. Ja kupiłam działkę by się trochę ruszać więc nie mogę unikać pielenia. Zresztą rośliny jak się rozrosną to same sobie radzą z chwastani.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jak zawsze można liczyć na TO FORUM :D
Wszystkie wcześniejsze wypowiedzi dotyczyły już posiadanych roślin.
Ja mam chętkę tej wiosny na posadzenie trytomy właśnie i w związku z tym mam kilka pytań ...
1. Jak szybko się rozrasta, ile miejsca jej zostawić?
2. Sadzonki trudno czy łatwo zdobyć?
3. Sprzedaje się sadzonki małe czy można znaleźć podrośnięte egzemplarze?
4. Miejsce przeznaczone na nasadzenie jakoś specjalnie należy przygotować?

Będę Wam wdzięczna za pomoc ... z góry dziękuję za odpowiedzi :) :) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”