Gruz w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
aniołeczek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2008, o 09:21

Gruz w ogrodzie

Post »

W moim ogrodzie leży wielka kupa gruzu, potrzeba by było chyba ze 4 średniej wielkości kontenery i koparkę, aby to wywieźć. Aby uciec od kosztów z tym związanych, które są dla mnie i męża przeogromne (ok. 4 tys. zł) postanowiliśmy, że tę kupę gruzu do czegoś wykorzystamy. Np. w połowie "utniemy" kupę ziemi i podrzucimy ją do góry, tak, aby utworzyła się taka, jakby ściana stożkowa. Padł też pomysł, aby "ścianę" tę ozdobić dużymi okrągłymi kamieniami, a pomiędzy nimi posadzić różne roślinki. Takie rozwiązanie, pozwoliłoby nam też oddzielić się od sąsiadów i zasłonić. Co myślicie o tym pomyśle? Być może coś innego doradzicie? Z góry dziękuję za odp.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniołeczku, witaj!
Macie nie lada wyzwanie, ale już widać, że także zacięcie ogrodnicze i nie boicie się pomysłów!

Były już tu na Forum podobne tematy, (lecz nie na taką skalę :D )

Warto zrobić z tego skkalniak. Trzeba zasypać ziemią, piaskiem, zalać wodą aby materiał osunął się między gruz (tak jak piszesz - wcześniej ukształtowany wedle potrzeb). Potem już sadzić, sadzić. Coś na kształt piargu to będzie...

zajrzyj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lny#496824

Także w wyszukiwarkę z hasłem: skalniak, gruz

Moze ktoś pamięta gdzie jest temat o zasypywaniu hałdy gruzu na skalniak?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tym gruzem to chyba nie tak łatwo :cry: Ja miałam u siebie znacznie mniejsze ilości gruzu do "zagospodarowania", wymyśliłam sobie skalniak, zasypałam gruz w wybranym miejscu ziemią, obłożyłam kamieniami i po roku mogłam go już nazwać siedliskiem myszy. Koty uwielbiają to miejsce do dziś.

Radzę zabrać się do tego bardziej profesjonalnie niż ja :oops:
grupahelianthus
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 paź 2008, o 19:20

Post »

Gruz można wykorzystać ale trzeba do tematu podejśc bardzo rozsądnie.

Możesz mieć następujące problemy:
warstwa gruzu będzie działac jak izolacja i trzeba będzie sklaniać podlewać bardzo często - mozesz temu przeciwdziałać dobierając wyłącznie rosliny suchych miejsc (rojniki, rozchodniki)
w gruzie możesz mieć różne "niespodzianki" po budowlańcach - chemikalnia i wtedy klops :cry: .
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

gruz można wykorzystać jako utwardzenie i material izolacyjny pod wszelkiego rodzaju chodniki, wylewki betonowe lub asfaltowe, podjazdy - jeśli macie zamiar teraz lub w niedalekiej przyszłości robić coś z rzeczy, które wymieniłem na swojej działce, to taka hałda gruzu może oznaczac znaczne oszczędności - jeśli nie, to może znajdzie sie ktoś chętny do zabrania gruzu na własny koszt - sugeruję małe ogloszenie w prasie :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Można nim wypełnić doły chłonne, jeśli działka jest podmokła. Można użyć część z tego gruzu jako podłoże - drenaż pod ogród skalny. Wybiera się warstwę gruntu na głębokość ok 0,50 m pod całym zarysem skalniaka wypełnia się gruzem, przykrywa odwróconą darnią, a następnie usypuje się podłoże pod skalniak w formie wzniesienie, lub górki, to zależy od pomysłu i konfiguracji terenu.
Można też gruz wykorzystać jako fundamenty pod murki oporowe
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”