Gruz w ogrodzie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 paź 2008, o 09:21
Gruz w ogrodzie
W moim ogrodzie leży wielka kupa gruzu, potrzeba by było chyba ze 4 średniej wielkości kontenery i koparkę, aby to wywieźć. Aby uciec od kosztów z tym związanych, które są dla mnie i męża przeogromne (ok. 4 tys. zł) postanowiliśmy, że tę kupę gruzu do czegoś wykorzystamy. Np. w połowie "utniemy" kupę ziemi i podrzucimy ją do góry, tak, aby utworzyła się taka, jakby ściana stożkowa. Padł też pomysł, aby "ścianę" tę ozdobić dużymi okrągłymi kamieniami, a pomiędzy nimi posadzić różne roślinki. Takie rozwiązanie, pozwoliłoby nam też oddzielić się od sąsiadów i zasłonić. Co myślicie o tym pomyśle? Być może coś innego doradzicie? Z góry dziękuję za odp.
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniołeczku, witaj!
Macie nie lada wyzwanie, ale już widać, że także zacięcie ogrodnicze i nie boicie się pomysłów!
Były już tu na Forum podobne tematy, (lecz nie na taką skalę )
Warto zrobić z tego skkalniak. Trzeba zasypać ziemią, piaskiem, zalać wodą aby materiał osunął się między gruz (tak jak piszesz - wcześniej ukształtowany wedle potrzeb). Potem już sadzić, sadzić. Coś na kształt piargu to będzie...
zajrzyj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lny#496824
Także w wyszukiwarkę z hasłem: skalniak, gruz
Moze ktoś pamięta gdzie jest temat o zasypywaniu hałdy gruzu na skalniak?
pozdrawiam
Macie nie lada wyzwanie, ale już widać, że także zacięcie ogrodnicze i nie boicie się pomysłów!
Były już tu na Forum podobne tematy, (lecz nie na taką skalę )
Warto zrobić z tego skkalniak. Trzeba zasypać ziemią, piaskiem, zalać wodą aby materiał osunął się między gruz (tak jak piszesz - wcześniej ukształtowany wedle potrzeb). Potem już sadzić, sadzić. Coś na kształt piargu to będzie...
zajrzyj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... lny#496824
Także w wyszukiwarkę z hasłem: skalniak, gruz
Moze ktoś pamięta gdzie jest temat o zasypywaniu hałdy gruzu na skalniak?
pozdrawiam
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tym gruzem to chyba nie tak łatwo Ja miałam u siebie znacznie mniejsze ilości gruzu do "zagospodarowania", wymyśliłam sobie skalniak, zasypałam gruz w wybranym miejscu ziemią, obłożyłam kamieniami i po roku mogłam go już nazwać siedliskiem myszy. Koty uwielbiają to miejsce do dziś.
Radzę zabrać się do tego bardziej profesjonalnie niż ja
Radzę zabrać się do tego bardziej profesjonalnie niż ja
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 paź 2008, o 19:20
Gruz można wykorzystać ale trzeba do tematu podejśc bardzo rozsądnie.
Możesz mieć następujące problemy:
warstwa gruzu będzie działac jak izolacja i trzeba będzie sklaniać podlewać bardzo często - mozesz temu przeciwdziałać dobierając wyłącznie rosliny suchych miejsc (rojniki, rozchodniki)
w gruzie możesz mieć różne "niespodzianki" po budowlańcach - chemikalnia i wtedy klops .
Możesz mieć następujące problemy:
warstwa gruzu będzie działac jak izolacja i trzeba będzie sklaniać podlewać bardzo często - mozesz temu przeciwdziałać dobierając wyłącznie rosliny suchych miejsc (rojniki, rozchodniki)
w gruzie możesz mieć różne "niespodzianki" po budowlańcach - chemikalnia i wtedy klops .
Pozdrawiam Marcin
gruz można wykorzystać jako utwardzenie i material izolacyjny pod wszelkiego rodzaju chodniki, wylewki betonowe lub asfaltowe, podjazdy - jeśli macie zamiar teraz lub w niedalekiej przyszłości robić coś z rzeczy, które wymieniłem na swojej działce, to taka hałda gruzu może oznaczac znaczne oszczędności - jeśli nie, to może znajdzie sie ktoś chętny do zabrania gruzu na własny koszt - sugeruję małe ogloszenie w prasie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można nim wypełnić doły chłonne, jeśli działka jest podmokła. Można użyć część z tego gruzu jako podłoże - drenaż pod ogród skalny. Wybiera się warstwę gruntu na głębokość ok 0,50 m pod całym zarysem skalniaka wypełnia się gruzem, przykrywa odwróconą darnią, a następnie usypuje się podłoże pod skalniak w formie wzniesienie, lub górki, to zależy od pomysłu i konfiguracji terenu.
Można też gruz wykorzystać jako fundamenty pod murki oporowe
Można też gruz wykorzystać jako fundamenty pod murki oporowe
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne