Moje kochane kalanchoe ;-D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Moje kochane kalanchoe ;-D

Post »

Może najpierw zaczne od tego, że jeszcze kilka miesięcy temu nie nadawałam się kompletnie do opieki nad kwiatami. Mnie jako osobie,która ususzyła na śmierć dwa kaktusy powinno się dać dożywotni zakaz zbliżania do jakichkolwiek żywych stworzeń. (zachwyciłam się kaktusami, tym jak kwitną, więc sobie dwa sprawiłam. założyłam także - co okazał się błędem, że skoro żyją na pustyni i ŻYJĄ więc nie trzeba się zbytnio nimi opiekować. - przeszły u mnie męczarnię. dopiero po fakcie sięgnęłam do netu i oświeciło mnie JAK TO JEST Z OPIEKĄ NAD KAKTUSAMI.)
W związku z tym, chłopak aby dać mi szansę sprawił mi rok temu w listopadzie pięknie kwitnące kalanchoe. tym razem musiało się udać. załorzyłam że skoro moja mama podlewa kwiaty raz w tygodniu i pięknie jej rosną to ja też tak zrobie. jednak mama nauczona tym jak zajmowałam się kaktusami podlewała kwiatek bez mojej wiedzy. ja też to robiłam. w efekcie po dwóch tygodniach opadły kwiaty i pąki. totalnie się załamałam. to kolejny dowód na to, że nie powinnam się zajmować roślinkami. podlewałam kwiatka- tym razem rzadziej przesuszając go ale nic to nie dało. przez prawie rok nie wyszedł nawet listek. we wrześniu tego roku postanowiłam zajrzeć do internetu.trafiłam świetnie bo zbliżała się pora kwitnienia kalanchole. zajęłam się nim zgodnie ze wskazówkami, mało tego porobiłam sadzonki, które juz po dwóch tygodniach od posadzenia puszczają maleńkie listki. wyglądają razem pięknie (choć dwie sadzonki są malutkie bo mi się poobłamywały :? . ale co najważniejsze kalanchole - matka ma mnóstwo pączków :D :D :D . a więc niedlugo uraczy mnie kwiatkami za opiekę nad nią.
w tym roku na urodziny chłopak podniósł poprzeczkę - obdarowal mnie storczykiem. myślałam że zejdę na zawał jak poczytałam o nim. w dodatku po 4 dniach opadły liście (został jeden). okazało się że był przelany w kwiaciarni i jest zagrzybiony. reanimacja trwa . dzięki pomocy dobrych krasnoludków z forum :P choroba się zatrzymała. czekam aż kiedyś zakwitnie. ale to już inny wątek na tym forum - jak wydobrzeje to się pochwalę pięknymi zdjęciami. wiem jedno - już mnie ogarnęła storczykowa choroba ;-D
tu zamieszczam moje kalanchoe z ktorych JESTEM BAAAARDZO DUMNA. pierwsze fotki to zdjęcie jak wyglądała roślinka rok temu z kwiatkami. oraz fotki obecne. kalanchoe i jej sadzonki.
pozdrawiam wszystkich miłośników tego słodkiego kwiatka ;-D na pewno pochwalę się gdy zakwitnie :P
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

fotki kalanchoe :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Masz prawo być dumna !
Mnie nigdy nie udało się utrzymać kalanchoe dłużej niż miesiąc :roll:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładny kolorek kwiatuszków ma Twoje kalanchoe. Gratuluję, że udało Ci się go uratować :)

Dziewczyny naprawdę macie problemu z kalanchoe? Moje rośnie jak chwast, miomo że specjalnie się nim nie zajmuje. Podlewam przy okazji podlewania innych kwiatów i często jest przesuszone. Nie cieniowałam go, bo nie wiedziałam, a niedługo pokaże kwiatuszki. Jedne będą chyba żółte a drugie pomarańczowe albo czerwone.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kalanchoe śliczne i wypielęgnowane :D .
Powiem Ci że masz dobry sposób na zielone. Stopniowo zdobywasz wiedzę o nich. Miałaś kalanchoe nauczyłaś się jego potrzeb i proszę jakie piękne. Dostałaś schorowanego storczyka,i uzdrowiłaś go. Tak trzymać
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Śliczne kalanchoe,nie wiem czemu niektórzy narzekają,że są trudne ,ja też nigdy nie cieniowałam swojego , cały czas rośnie na południowym oknie i ma masę pąków.U Ciebie niedługo będzie kilka ładnych okazów jak się rozrosną.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Gratuluję.
No to złapałaś bakcyla :P (kwiatowego) . Leczenie będzie bardzo trudne albo wręcz nie możliwe.
Pozdrawiam. Małgorzata
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

ja też zrobiłem sobie odnóżki tego pięknie kwitnącego kwiatka,tylko jeszcze nie wiem jaki to kolor bo mi nie kwitł jeszcze.Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

no i prosze jak zdolniacha z ciebie :D masz się czym chwalić sama widzisz ,że to nie taka prosta sprawa z tym kalanchoe a tobie się udało :lol:
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

ślicznie dziękuję za wszystkie miłe słowa :D
ja przysłaniam kalanchoe od ok 16/17 do 8 rano. myślę że to dzięki temu tak pączki wypuściło. nowe listki zaczęły wyrastać po ok dwóch tygodniach odkąd zaczęłam to robić. podobnie jest z tymi malutkimi sadzonkami. nawet ta najmniejsza wypuszcza maleńki listek choć sama ma tylko jeden (praktycznie cała mi się odłamamała - źle ją chwyciłam przy sadzeniu) .
przy różnego rodzaju poradach denerwują mnie stwierdzenia odnośnie podlewania typu "obficie" bądź "skąpo". tak jak nie znosze w przepisach tekstów pt "na oko" i "do smaku" CO TO ZNACZY! przez to można zarówno zmarnować potrawę jak i uśmiercić roślinkę. szczerze to ja przy każdym podlewaniu wciąż się denerwuje czy nie robie tego źle choć roślinki świetnie się rozwijają. ja jestem osobą która musi mieć proporcje podane co do jednego mililitra. w tedy czuje się bezpiecznie :D teraz świruje bo podlałam dwa dni temu pierwszy raz storczyka. on już przechorował przelanie w kwiaciarni, i choć już była najwyższa pora by po reanimacji go podlać to potwornie się martwie czy oby dobrze to zrobiłam. choć męczyłam forumowiczów milionem pytań, i starałam się stosować do wskazówek.
ale jak to powiedział pewien skoczek spadochronowy, że powinien przestać skakać gdy przestanie się bać bo wówczas wchodzi w grę rutyna, a odtąd krótka droga do popełnienia błędu. podobnie jest z naszymi kochanymi roślinkami :D dokąd będziemy czujni i troskliwi one będą się nam odwdzięczać swoim urokiem :D
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Pięknie powiedziane :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Zarazek roślinny w postaci kalanchoe cudny, moje ostatnio pogubiło sporo listków, bo zapomniałam przestwić je z zimnego miejsca, ale mam nadzieję, że odbije tak piękne jak Twoje. Różowego jeszcze nie mam. Moje jest czerwone. :D Powodzenia ze storczykiem. I serdecznie życzę wzbogacenia kolekcji :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

witam :D
dziś pochwalę się moimi pączkami :D
już nie mogę się doczekać jak rozkwitną :D a lada dzień zdobywam kolejne kalanchoe i trzeciego storczyka :D

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”