Kasicqa - mój storczykowy świat

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p
Od: 1 gru 2008, o 17:35

Kasicqa - mój storczykowy świat

Post »

W końcu ja także, spokojnie, bezproblemowo (ODPUKAĆ) mogę pochwalić pięknym kwiatuszkiem.
część z Was zna historię mojego reanimowanego biedulka którego mam od ok. trzech tygodni.
oto link: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0

mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła się nim pochwalić - pięknym i kwitnącym.

wczoraj natomiast chłopak sprawił mi kolejnego storczyka. byłam totalnie zaskoczona, szczęśliwa i też pełna obaw. owszem planowałam kolejne, ale absolutnie nie teraz. muszę najpierw pierwszego odratować. ale bardzo się cieszę. i Wiecie co? on swoim pięknem przypomina mi o co walczę z pierwszym. pokazuje, że warto, jest wzorem.

nowy wygląda na zdrowego, ma piękne liście, bez plam jak pierwszy gdy go dostałam, korzenie z wierzchu wyglądają na zdrowe, mam w prawdzie parę wątpliwości, ale to jest galeria, tu mam się nim cieszyć. :D
czy można dostać piękniejszy prezent od "Mikołaja"? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie a mój Mikołaj wykpił się słodyczami :D Piękny ten nowy kwiatek i super masz chłopaka! :) Witaj wśród nas!
Trzymam kciuki za tego pierwszego...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Ewela24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 gru 2008, o 20:05

Post »

Ja też mam taką biała piękność :D kwitnie mi już od czerwca :D Pozdrawiam i życzę powodzenia w uprawie
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

chłopaka to ja mam jak marzenie ;:1
i jeszcze mnie storczykami obdarowuje ;-D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny jest ten nowy... ja na twoim miejscu bym nie czekała z kupnem nowego storczyka aż do odratowania pierwszego, bo to może nigdy nie nastąpić albo za wiele miesięcy. ale ten biały jest piękny, tylko niestety zamiast zrobić kwiatom od przodu wolałaś zrobić kilka fotek liści. na tym zdj. niezbyt dobrze widać kwiaty.
Awatar użytkownika
kasicqa
200p
200p

Post »

zdjęcie doniczki i liści jest dla Art, kóra kochaniutka bardzo mi pomaga. :D jednak dokładnej fotki doniczki nie dałam rady zrobić, on ma tylko pare korzeni z brzegu, i to ledwo widoczne. wiem że są grube, zielone tylko jeden ma tą brązową wklęsłą plamkę, a innego końcówka żółknie/brązowieje. no i ta gąbka co wystaje!!! boje się że mu zaszkodzi
jeśli jest jej dużo w środku. ale będę go obserwować, jak coś nie tak to już zdobyłam wszystko czego mi potrzeba do reanimacji. jestem spokojniejsza,
ależ on ma ogromne kwiaty w porównaniu do pierwszego!

poprawiam się, daję fotki kwiatów :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

rzeczywiście ma duże kwiaty. piękny jest. bardzo lubię białe. widzę, że twój też ma lekko zażółconą warżkę i policzki.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, przepiękny prezent, Mikołaj ma gust i wie co robi :wink: :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Może nie trzeba go od razu przesadzać, rozgrzebywać, ale jest coś co możesz zrobić żeby mu poprawić warunki "korzeniowe" :) - wypal jakimś rozgrzanym drutem trochę dziurek w doniczce- w miejscach gdzie nie ma korzeni, a piszesz że jest takich sporo, więc spokojnie, nie pokaleczysz ich.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ten prezent od Mikołaja. Tak mi się już na pierwszych zdjęciach wydawało, że on ma większe kwiaty niż popularne Phalaenopsis. Jak już masz tego drugiego, to i ten pierwszy biedaczyna może się zmotywuje lepiej do przeżycia? Zresztą jak są dwa i więcej, to już się trochę inaczej podchodzi do sprawy pielęgnacji. Życzę Ci, żeby ten nowy długo i ładnie kwitł, a reanimowany jak najszybciej pokazał, że jednak się udało.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kasicqa :) - piękny zdrowy okaz ;:215
Co do korzeni, wewnątrz doniczki są zawsze starsze i młodsze. Bywają też martwe, które przy przesadzaniu usuwamy.
Natomiast to normalne, że starsze korzenie mogą mieć inną barwę niż żywo zieloną (taką mają te młode).
Ważne, żeby były jędrne. Nie przejmuj się więc każdą plamką :wink: . Podłoże "z lotu ptaka" wygląda w porządku.
Ale obserwuj je jak szybko przesycha gdy podlejesz. Wtedy zobaczysz, czy tę mieszankę z gąbką trzeba wymienić na nowe podłoże. Ciesz się teraz kwiatami. Gratuluję wspaniałego prezentu :!:
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

kasicqa piękny białasek :lol: No i patrz nasi Panowie czasem mają fantastyczne pomysły..... gratulacje dla Twojego Chłopaka za świetny pomysł, oby było ich więcej :lol:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Kasicqa, masz racje, faceta trzeba tresować od początku, bo potem, to może być za późno. Ja swojego prowadzam od tygodnia koło kwiaciarni, gdzie stoi piękna Miltonia, a on udaje, że nie widzi i nie słyszy co do niego mówię. Ale mój jest ze mną więcej lat, niż ty masz życia. ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”