Haworthia - haworcja
- rastharsis
- 200p
- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Haworthia - haworcja
Witam!
Przygarnęłam do domu małą haworcję/-sję, niestety na forum nie znalazłam żadnych informacji na temat tej roślinki. Z sieci wyłowiłam ogólnikowy opis, z którego wynika, że jest to roślinka zwykle bezproblemowa, dobra dla amatora (czyli dla mnie ) i że zimą nie wolno jej podlewać i należy przenieść w chłodniejsze miejsce - chciałam się upewnić, co do prawdziwości tych dwóch ostatnich zaleceń. Haworcja póki co stoi przy oknie w piwnicy, gdzie zimą temperatura nie spada poniżej 0, ale nie jest też większa niż 10 stopni.
Przy okazji, czy pełna nazwa tego maleństwa to 'Haworthia attenuata zebrina'?
Oto fotka:
Przygarnęłam do domu małą haworcję/-sję, niestety na forum nie znalazłam żadnych informacji na temat tej roślinki. Z sieci wyłowiłam ogólnikowy opis, z którego wynika, że jest to roślinka zwykle bezproblemowa, dobra dla amatora (czyli dla mnie ) i że zimą nie wolno jej podlewać i należy przenieść w chłodniejsze miejsce - chciałam się upewnić, co do prawdziwości tych dwóch ostatnich zaleceń. Haworcja póki co stoi przy oknie w piwnicy, gdzie zimą temperatura nie spada poniżej 0, ale nie jest też większa niż 10 stopni.
Przy okazji, czy pełna nazwa tego maleństwa to 'Haworthia attenuata zebrina'?
Oto fotka:
- rastharsis
- 200p
- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Nie mam pomieszczenia, w którym byłoby kilkanaście stopni, do wyboru mam tylko od około 20 wzwyż albo od około 10 w dół, więc chyba ta druga opcja lepsza?xipe pisze:Moje zimuję w temperaturze 10-15 st. C na jasnym parapecie, podlewan skromnie raz na miesią cna podsiąk.
A podlewanie "na podsiąk" oznacza podlewanie na podstawkę?
Witaj!
Haworcja:
Stanowisko: Jasne, nasłonecznione miejsce. Bardzo lubi suche powietrze. Latem temperatura powinna wynosić 20 stopn. Zimą 10-12 stopni. Jeśli zimujemy roślinę w chłodnym miejscu powinniśmy ją również mniej podlewać.
Pielęgnacja: Podlewamy ją kiedy ziemia jest zbyt sucha. Należy bezwzględnie unikać wody. Nawozić co 4 tygodnie od kwietnia do września. Co 2 lata przesadzać.
Roślina czuje się szczególnie dobrze w płaskich naczyniach z piaszczystą ziemią.
Powodzenia w hodowli ;) Pozdrawiam.
Haworcja:
Stanowisko: Jasne, nasłonecznione miejsce. Bardzo lubi suche powietrze. Latem temperatura powinna wynosić 20 stopn. Zimą 10-12 stopni. Jeśli zimujemy roślinę w chłodnym miejscu powinniśmy ją również mniej podlewać.
Pielęgnacja: Podlewamy ją kiedy ziemia jest zbyt sucha. Należy bezwzględnie unikać wody. Nawozić co 4 tygodnie od kwietnia do września. Co 2 lata przesadzać.
Roślina czuje się szczególnie dobrze w płaskich naczyniach z piaszczystą ziemią.
Powodzenia w hodowli ;) Pozdrawiam.
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Znalazłam gdzieś przypadkiem ciekawą stronę o haworthiach. Są bardzo różnorodne:)
http://www.haworthia.cz/galerie-nahledy.php
http://www.haworthia.cz/galerie-nahledy.php
Haworthia - w których miesiącach występuje okres jej wzrostu
Posiadam kilka ładnych okazów haworthii w tym 2 odmiany truncata. Nie mam w tej chwili możliwości zrobienia zdjecia ale jak będe miał to wrzuce fotki bo odmiana truncata jest niezwykle oryginalna i przypomina raczej jakies formacje skalną niż rośline. Pytanie tak jak w temacie - kiedy haworthie rosną najintensywniej a kiedy(o ile w ogóle) przechodzą w stan spoczynku. Cały czas są u mnie w mieszkaniu i latem sa podlewane normalnie tzn tak jak większośc sukulentów raz na tydzień. Czy zimą również należy je podlewać jeśli temperatura w tym czasie wynosi średnio 25 stopni a jeśli tak to co jaki czas ?
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Haworthia - w których miesiącach występuje okres jej wzrostu
Ja, podlewam swoją raz w tygodniu, od marca, do listopada i rośnie znakomicie. Najintensywniej rośnie mi w miesiącach letnich.
Re: Haworthia - w których miesiącach występuje okres jej wzrostu
Chodziło mi ogólnie o haworthie. Z tego co wyczytałem na różnych stronach wynika,że jest tak jak mówiecie - u większości odmian zimą następuje okres spoczynku. Choć ponoć są również odmiany u których w czasie naszej zimy przypada okres najintensywniejszego wzrostu. Na zewnątrz to moge je wystawic ale tylko na balkon a poza tym haworthie lepiej nie wystawiac bezpośrednio na słońce przynajmnie tak na większości stron piszą. Zależy mi na tym aby stworzyć im dobre warunki a w szczególności dla tych odmiany truncata bo ta odmiana jest bardzo oryginalna,trudno dostępna i droga. Mnie się na allgero 2 okazy udało nabyć.