Krzyżówki międzygatunkowe:Śliwo - nektaryna i inn.wynalazki
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krzyżówki międzygatunkowe:Śliwo - nektaryna i inn.wynalazki
Witam wszystkich.
Czy ktoś z was ma może posadzoną Śliwo-Nektarynę.
Czy coś takiego w ogóle jest?
Ja posadziłem coś takiego 2 lata temu(tak przynajmniej sugerował sprzedawca) czy mnie okłamał?
Ma to liście podobne do nektarynki ale sadzonka do kupienia jest dość duża ja mam taką ok 1,40 cm, nie kwitło to u mnie jeszcze , może w tym roku?.
Czy ktoś z was ma może posadzoną Śliwo-Nektarynę.
Czy coś takiego w ogóle jest?
Ja posadziłem coś takiego 2 lata temu(tak przynajmniej sugerował sprzedawca) czy mnie okłamał?
Ma to liście podobne do nektarynki ale sadzonka do kupienia jest dość duża ja mam taką ok 1,40 cm, nie kwitło to u mnie jeszcze , może w tym roku?.
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja jesienią posadziłam brzoskwinio-śliwę. Zapewniano mnie, ze ma bardzo dobre owoce. Ta sama sprzedawczyni miała jeszcze czereśnio-śliwę. Chciałam kupić tylko jedno drzewko to poleciła mi tę pierwszą.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kryska pisze:Ja jesienią posadziłam brzoskwinio-śliwę. Zapewniano mnie, ze ma bardzo dobre owoce. Ta sama sprzedawczyni miała jeszcze czereśnio-śliwę. Chciałam kupić tylko jedno drzewko to poleciła mi tę pierwszą.
Czyli są też i inne wynalazki.
Ciekawi mnie to czy to coś owocuje jak wygląda no i oczywiście jaki owoc jest w smaku .
Sprzedawcy oferują różne modyfikacje ale ja osobiście nie widziałem jeszcze w sadach i ogrodach tego.
ludzie są z natury podejrzliwi raczej i nie chcą eksperymentować z drzewkami. Może mają rację.?Zobaczę w tym roku co będzie z tej mojej nektaryno -śliwy bo powinna już zakwitnąć na wiosnę.
Nie powiem ładnie rośnie i ma małe wymagania ale kwiatu drugi rok zero.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Owszem - są takowe wynalazki i mieszańce miedzygatunkowe i znajdują się w ofertach szkółkarzy - ale produkcja drzewek nastawiona jest jedynie na rynek amatorski i tak jak zauważyłeś takie drzewka nie są sadzone w sadach towarowych.... dlaczego? Powód jest stosunkowo prosty - nie ma zbytu na takie owoce
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

-
Może więc zanim powstanie jeszcze więcej nowych mieszańców międzygatunkowych na forum
- warto wyjaśnić kilka kwestii. Owszem, istnieje brzoskwinio-śliwa - ale w Polsce nikt jej na oczy nie widział, nie mówiąc już o posiadaniu takowej... i absolutnie brzoskwinio-śliwa to nie nektaryna
śliwo-nektaryna natomiast to zwykły chwyt reklamowy sprzedającego (i to bardzo moim zdaniem nieuczciwy - tym bardziej jeżeli do takiego drzewka przypasowana jest cena czterokrotnie wyższa niż u szkółkarza). Z niedowierzaniem i zaciekawieniem przejrzałem oferty tych "śliwo-nektaryn". W dwóch przypadkach chodzi o odmianę śliwy japońskiej 'Formosa' (jak mawiał Kargul - może jakbym na jedno oko pryszczaty był to i podobna), w dwóch innych - o najzwyklejsze w świecie odmiany nektaryn ('Fantasia' i ''Redgold')... można natomiast natknąć się na rynku na śliwomorele... choć nie jest to naprawdę nic szczególnego
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
O to mi się coś chyba pomyliło i mam prawdopodobnie śliwomorelę. Sprzedawca zapewniał, że owoce bardzo smaczne, Pożyjemy, zobaczymy.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Czereśnio śliwa-owoc zielony z fioletowym rumieńcem.Miąższ ciemny,soczysty.
Owoce mają tendencje do pękania,pęknięte szybko gniją.Kwitnie obficie,ale owoców
zawiązuje bardzo mało.Bardzo wrażliwa na moniliozę.Już wywalona.
Brzoskwinio czy morelo śliwa,nie wiadomo co to naprawdę jest. Kwitnie obficie,
owocuje słabo.Owoc wielkości dużej śliwki,czerwony,przechodzi w fiolet.Miąższ jasny,
przy skórce zabarwiony na czerwono.Smaczny,lekko aromatyczny.Ze względu na słabe coroczne owocowanie,jedna już wywalona,jak ziemia odmarznie,nastepne dwie
idą na ognisko.
Owoce mają tendencje do pękania,pęknięte szybko gniją.Kwitnie obficie,ale owoców
zawiązuje bardzo mało.Bardzo wrażliwa na moniliozę.Już wywalona.
Brzoskwinio czy morelo śliwa,nie wiadomo co to naprawdę jest. Kwitnie obficie,
owocuje słabo.Owoc wielkości dużej śliwki,czerwony,przechodzi w fiolet.Miąższ jasny,
przy skórce zabarwiony na czerwono.Smaczny,lekko aromatyczny.Ze względu na słabe coroczne owocowanie,jedna już wywalona,jak ziemia odmarznie,nastepne dwie
idą na ognisko.
Witam.
Odmian śliwomoreli jest ponad dwadzieścia.Oczywiście w Polsce mnożone są nielegalnie,gdyż ich hodowca
ze Stanów ma patent na wyhodowane przez siebie odmiany.....chyba,że ktoś gdzieś na świecie to robi jeszcze samemu ,nie wiem.
W Polsce na pewno dostępne są trzy odmiany: Flavor King,Flavor Queen,Flavor Supreme.
Hej.
Odmian śliwomoreli jest ponad dwadzieścia.Oczywiście w Polsce mnożone są nielegalnie,gdyż ich hodowca
ze Stanów ma patent na wyhodowane przez siebie odmiany.....chyba,że ktoś gdzieś na świecie to robi jeszcze samemu ,nie wiem.
W Polsce na pewno dostępne są trzy odmiany: Flavor King,Flavor Queen,Flavor Supreme.
Hej.
Re:
Do: Krzysztof usun.
Dopiero teraz natknąłem się na ten wątęk. Co do legalności rozmnażania to nie jest tak do końca, ponieważ jeżeli hodowca opatentowanej odmiany nie zastrzeże jej sobie u nas, czyli w Polsce w Słupi Wielkiej to takie odmiany mogą być rozmnażane.
Dopiero teraz natknąłem się na ten wątęk. Co do legalności rozmnażania to nie jest tak do końca, ponieważ jeżeli hodowca opatentowanej odmiany nie zastrzeże jej sobie u nas, czyli w Polsce w Słupi Wielkiej to takie odmiany mogą być rozmnażane.
-
Re: Re:
Nie masz racji. Jest poziom ochrony krajowej i poziom ochrony unijnej (nadrzędnej w stosunku do krajowej). I właśnie odmiany śliwomoreli hodowli Zaigera podlegają prawnej ochronie na poziomie unijnym. Ich rozmnażanie jest przestępstwem.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

-
Re: Wynalazek.
...a gdzie patrzysz?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
Re: Wynalazek.
Nie, spokojnie
Odmiany prawnie chronione w UE znajdują się na stronie CPVO. A nie możesz znaleźć wyżej wymienionych odmian, ponieważ szukasz ich zapewne pod nazwami patentowymi z USA (a w bazie są nazwy pod jakimi odmiany zostały zgłoszone do ochrony). Czy to te same odmiany? Ja na to pytanie nie mogę Ci odpowiedzieć... To już pytanie bezpośrednio do hodowcy.
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie