Muchy i muszki
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
Muchy i muszki
To się zdarzyło w to lato.Pewnego dnia na działkę przyleciało tysiące miniaturowych muszek. oblazły chmarami moje dynie. Myślałem ze sobie pójdą ale na następny dzień znów były i się nie wybierały. potem młode liście miały takie objawy jak przy nie doborze wapna czyli końce liście były haczykowate i mniejsze od innch. Wytępiłem je ręcznie po jakimś czasie ale co to było.??
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale nie jest to ich pojedynczy składnik- problem w tym, że pyretroidy w większości działaja tylko kontaktowo- musisz popryskac wszystkie muchy, inaczej sporo z nich może przeżyć. Chyba jednak muchozol może być lepszy; tylko przewietrz zanim wpuścisz kury
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Możesz jeszcze rozważyć ich zatrucie drogą pokarmową, może będzie łatwiejsza do zrealizowania. Tiametoksam (Apacz, Actara), imidachlopryd (Confidor), alfa-cypermetryna (np. Fastac) często jest stosowany w trutkach pokarmowych (Agita, Much-ex, Muchakron, Penta 250, produkty Bros'a). Tyle że na pewno nie będziesz miał pod ręką muszych feromonów... do wabienia pozostanie ci np. cukier, zgniłe mięsko , itp. Następnie musiałbyś pokryć tym roztworem atrakcyjne dla nich miejsca lub np. rozwiesić nasączone w tym r. tkaniny, lub rozlać w małe opakowania i ustawić w odpowiedniej okolicy.
Dodatkowo zbadaj, czy ten biznes będzie ci się w ogóle finansowo opłacał - coś mi się wydaje - że nie bardzo - tzn. korzystniej będzie kupić gotowy produkt.
btw:
Ta pułapka nazywa się Red top. (do stosowania na zwenątrz budynków) Natknąłem się na to rozwiązanie przypadkowo googlując na tytułowy temat. Ile jest w rzeczywistości to warte - tego nie wiem.
+ art. do poczytania
http://www.greenclean.pl/index.php?dzial=ciekaw&art=5
Dodatkowo zbadaj, czy ten biznes będzie ci się w ogóle finansowo opłacał - coś mi się wydaje - że nie bardzo - tzn. korzystniej będzie kupić gotowy produkt.
btw:
Ta pułapka nazywa się Red top. (do stosowania na zwenątrz budynków) Natknąłem się na to rozwiązanie przypadkowo googlując na tytułowy temat. Ile jest w rzeczywistości to warte - tego nie wiem.
+ art. do poczytania
http://www.greenclean.pl/index.php?dzial=ciekaw&art=5
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam od kilku dni nieprzyjemnych gości na liściach winobluszczu . Nie można przejść, bo zrywają się z nieprzyjemnym bzyczeniem. Obejrzałam glebę w pobliżu i nie znalazłam żadnej padliny. Zna ktoś przyczynę oblegania stadnie roślin?
Czym je potraktować?
Czym je potraktować?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
Re: muchy na winobluszczu
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
Kup packę.
-
Ale śmieszne ! Packę mam i może zaproszę Cię, morzan, do współpracy? Ale warunek: nie zniszczysz liści.
A poważnie: liczyłam, że ktoś mi podpowie jakim środkiem utłuc te gadziny, nie zabijając rośliny.
A poważnie: liczyłam, że ktoś mi podpowie jakim środkiem utłuc te gadziny, nie zabijając rośliny.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Re: Muchy na winobluszczu
Muchy lubią śmieci. A te liście na upale wydzielaja jakiś zapach? Poza opryskiem pomoże lampa owadobójcza, ale to drogi interes.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Re: Muchy na winobluszczu
A może ten mur to dobra miejscówka na wygrzewanie się?Muchy to piecuchy i oblegną każde dobre ku temu miejsce.
Kwiaty to resztki Raju.
"Muszki" na surfiniach
Na dość młodych surfiniach pojawiły się jakieś małe muszki - co to może być? Czy są to mszyce czy coś innego?
- Jak można je zwalczyć?
[/url[url=http://postimg.org/image/dsigx1xsl/]
Dziękuję za pomoc.
- Jak można je zwalczyć?
[/url[url=http://postimg.org/image/dsigx1xsl/]
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Piotr
- Dziękuję za okazaną pomoc
"Początkujący ogrodnik"
"Początkujący ogrodnik"
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: "Muszki" na surfiniach
Nie wygląda jak mszyca,a roślina zdrowa. Co Ci zrobiły?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Re: "Muszki" na surfiniach
maryann, czyli myślisz, że to tylko muszki? - nie ma sensu nic z nimi robić?
Pozdrawiam, Piotr
"Początkujący ogrodnik"
"Początkujący ogrodnik"