Kącik zabaw dla dzieci w naszym ogrodzie
Kącik zabaw dla dzieci w naszym ogrodzie
Jestem młodą mamą, która w tym roku zaczęła myśleć nie tylko o roślinkach jakie posadzę w swoim ogrodzie ale też o mojej córci - jak stworzyć jej mały dziecięcy raj w naszym ogrodzie.
Jak to zrobić by dziecięcy świat huśtawek i piaskownic wesoło wtopił sie w ogród?
Pochwalcie się proszę jakie przygotowaliście miejsca do zabaw dla swoich dzieci lub wnuków w swoich ogrodach. Napiszcie o swoich doświadczeniach !!
Z radością skorzystam z każdej rady i podpowiedzi!
Pozdrawiam gorąco
Jak to zrobić by dziecięcy świat huśtawek i piaskownic wesoło wtopił sie w ogród?
Pochwalcie się proszę jakie przygotowaliście miejsca do zabaw dla swoich dzieci lub wnuków w swoich ogrodach. Napiszcie o swoich doświadczeniach !!
Z radością skorzystam z każdej rady i podpowiedzi!
Pozdrawiam gorąco
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ZOLINKO- zapraszam do obejrzenia mojej pierwszej części ogrodu z 2008 roku, dla swoich wnuków , stworzyłem kącik zabaw z piaskownicą, i huśtawkami, to tam wnuki stawiały pierwsze kroki( bo ich skoszona trawa łaskotała w kolana), w tej części jest bardzo, bardzo dużo zdjęć naszych wnuków podczas różnego rodzaju zabaw. Gdyby Cię interesowało sposób wykonania tych urządzeń ,służę pomocą Zapraszam.
Witam.
Wszystko zależy od kasy jaką na to chcesz,możesz przeznaczyć...Jeżeli możesz wydać ile chcesz,to Ci nic nie doradzę...wystarczy wejśc w net i poszukać.
Jeżeli jednak masz ograniczony budżet...lub bardzo ograniczony to co innego.Inna sprawa to ,fakt ,gdy samemu urządzamy takie miejsce ma ono swój niepowtarzalny wygląd.
U nas chłopaki mają :
1.Domek.Szkielet z.....kosza na arbuzy,obudowany deseczkami ....z palet (euro).Pomalowany kolorowo.
2.Zjeżdżalnia.Podest ...z palet-odpowiednio dobranych,mocnych plus kantówki do łączenia.A sama zjeżdżalnia -korytko drewniane 2,5m ,wyłożone blachą ocynkowaną.
3.Huśtawki .Wiszą na prostej konstrukcji:trzy rury 2 calowe pospawane,z odciągami z lin stalowych.Mocowania lin są w ziemii,pod murawą.Uwaga praktyczna.Dla maluchów sprawa prosta,gotowe huśtawki np z deseczek,zamykane.Dla starszych....ważne aby nie były ciężkie!!!
Są już dostępne zwykłe proste,prostokątne siedziska z mocnego tworzywa....jak ,który przypadkiem czymś takim oberwie,to się mu nic nie stanie.
4.Piaskownica.
5.Liny pozawieszane na starych drzewach.
Hej.
Wszystko zależy od kasy jaką na to chcesz,możesz przeznaczyć...Jeżeli możesz wydać ile chcesz,to Ci nic nie doradzę...wystarczy wejśc w net i poszukać.
Jeżeli jednak masz ograniczony budżet...lub bardzo ograniczony to co innego.Inna sprawa to ,fakt ,gdy samemu urządzamy takie miejsce ma ono swój niepowtarzalny wygląd.
U nas chłopaki mają :
1.Domek.Szkielet z.....kosza na arbuzy,obudowany deseczkami ....z palet (euro).Pomalowany kolorowo.
2.Zjeżdżalnia.Podest ...z palet-odpowiednio dobranych,mocnych plus kantówki do łączenia.A sama zjeżdżalnia -korytko drewniane 2,5m ,wyłożone blachą ocynkowaną.
3.Huśtawki .Wiszą na prostej konstrukcji:trzy rury 2 calowe pospawane,z odciągami z lin stalowych.Mocowania lin są w ziemii,pod murawą.Uwaga praktyczna.Dla maluchów sprawa prosta,gotowe huśtawki np z deseczek,zamykane.Dla starszych....ważne aby nie były ciężkie!!!
Są już dostępne zwykłe proste,prostokątne siedziska z mocnego tworzywa....jak ,który przypadkiem czymś takim oberwie,to się mu nic nie stanie.
4.Piaskownica.
5.Liny pozawieszane na starych drzewach.
Hej.
Krzysztof, Twój opis brzmi... BAJECZNIE!!!
Proszę o FOTKI i instrukcję wykonania (choć to już częściowo zrobiłeś ;-)) Może masz jakieś zdjęcia obrazujące poszczególne etapy powstawania tego dziecięcego świata?
Przyznam, że sama zbierałam się do tego tematu, ale u mnie czas wolny jest towarem deficytowym i ciągle mi to uciekało
Proszę o FOTKI i instrukcję wykonania (choć to już częściowo zrobiłeś ;-)) Może masz jakieś zdjęcia obrazujące poszczególne etapy powstawania tego dziecięcego świata?
Przyznam, że sama zbierałam się do tego tematu, ale u mnie czas wolny jest towarem deficytowym i ciągle mi to uciekało
Tadeusz - bardzo dziękuję za zaproszenie do obejrzenia pierwszej części Twojego ogrodu z 2008 roku (już widziałam ,że stron jest tam ho ho ho ) z ogromną przyjemnością obejrzę każdą z nich. Nie ma piękniejszego widoku niż małe szkraby biegające na bosaka po świeżo skoszonej pachnącej trawce Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu wrzuć proszę choć jedną fotkę!
Krzysztof - jak tak jak Dorka prosze o fotki, opis faktycznie brzmi super! już widzę jak chłopaki pomagali "trzymać" gwoździe
pozdrawiam gorąco
Krzysztof - jak tak jak Dorka prosze o fotki, opis faktycznie brzmi super! już widzę jak chłopaki pomagali "trzymać" gwoździe
pozdrawiam gorąco
podaję Tobie link do mojego ogrodu - jest tam m.in. zdjęcie piaskownicy naszej własnej roboty.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Architektura ogrodowa
Witam na forum,chciałbym zapytać czy ktoś wie może jak i z jakiego drewna zrobić piaskownicę dla dzieci i średniej wielkości wiatrak.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 paź 2010, o 09:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Architektura ogrodowa
witam to wszystko można zrobić z drewna sosnowego dobrze zaimpregnowanego
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Może nie projekt, ale zdjęcia wiatraka już były na forum
tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... yn#p183733
tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... yn#p183733
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Co do piaskownicy, to ja dla wnuków zbudowałem ją w następujący sposób:ogrodnik77 pisze:Witam na forum,chciałbym zapytać czy ktoś wie może jak i z jakiego drewna zrobić piaskownicę dla dzieci i średniej wielkości wiatrak.
Wyznaczyłem żyłką ściany ( wewnętrzną i zewnętrzną), gdzie miałem zamiar postawić piaskownicę;
Znając szerokość ścianek piaskownicy ( która jednocześnie miała być górną ławeczką na piaskownicy), wykonałem z kątownika 8 sztuk ram w kształcie litery U spód litery "U ", to szerokość ścianek piaskownicy , wysokość boków litery "U" to 60-70 cm.
W zewnętrznych ściankach litery" U" u dołu i po bokach na wys. 0k 30 cm, nawierciłem otwory na śruby . W każdej z planowanych ścian wykopałem po dwa dołki, zagruzowałem i zabetonowałem odwróconą do góry ramę w kształcie U. Ramy wypoziomowałem i ustawiłem wzdłuż żyłki na każdym z czterech boków.
Betonując kształtowniki , zalałem betonem nie do poziomu ziemi, tylko 10-15 cm niżej ziemi( po wyschnięciu betonu zasypałem resztę dołka (10-15 cm) ziemią ( piaskiem).
U stolarza zamówiłem odpowiedniej długości ( z desek sosnowych "calówek") listewki ( podobne do listew boazerii) i za pomocą śrub i nakrętek przymocowałem je do wywierconych wcześniej otworów w zabetonowanej ramie. Listwy do kątownika zamocowałem ażurowo ( w odstępach co 0.5 cm). uprzednio zabezpieczyłem je malując kilkakrotnie drewnochronem.
Poniżej fragment mojej piaskownicy.
- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,ja swoją piaskownicę chcę zrobić raczej prostą bez wylewania betonu,ponieważ za jakiś czas chcę ja zdemontować(dzieci podrosną,itp).Nie chcę też robić takiej prostej,bo mógłbym zbić cztery deski i po problemie,to musi być coś ładnego a jednocześnie prostego w budowie.