Kącik zabaw dla dzieci w naszym ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Zolinka
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 13:12

Kącik zabaw dla dzieci w naszym ogrodzie

Post »

Jestem młodą mamą, która w tym roku zaczęła myśleć nie tylko o roślinkach jakie posadzę w swoim ogrodzie ale też o mojej córci - jak stworzyć jej mały dziecięcy raj w naszym ogrodzie.
Jak to zrobić by dziecięcy świat huśtawek i piaskownic wesoło wtopił sie w ogród?
Pochwalcie się proszę jakie przygotowaliście miejsca do zabaw dla swoich dzieci lub wnuków w swoich ogrodach. Napiszcie o swoich doświadczeniach !!
Z radością skorzystam z każdej rady i podpowiedzi!
Pozdrawiam gorąco
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZOLINKO- zapraszam do obejrzenia mojej pierwszej części ogrodu z 2008 roku, dla swoich wnuków , stworzyłem kącik zabaw z piaskownicą, i huśtawkami, to tam wnuki stawiały pierwsze kroki( bo ich skoszona trawa łaskotała w kolana), w tej części jest bardzo, bardzo dużo zdjęć naszych wnuków podczas różnego rodzaju zabaw. Gdyby Cię interesowało sposób wykonania tych urządzeń ,służę pomocą Zapraszam.
cx

Post »

Witam.
Wszystko zależy od kasy jaką na to chcesz,możesz przeznaczyć...Jeżeli możesz wydać ile chcesz,to Ci nic nie doradzę...wystarczy wejśc w net i poszukać.
Jeżeli jednak masz ograniczony budżet...lub bardzo ograniczony to co innego.Inna sprawa to ,fakt ,gdy samemu urządzamy takie miejsce ma ono swój niepowtarzalny wygląd.
U nas chłopaki mają :
1.Domek.Szkielet z.....kosza na arbuzy,obudowany deseczkami ....z palet (euro).Pomalowany kolorowo.
2.Zjeżdżalnia.Podest ...z palet-odpowiednio dobranych,mocnych plus kantówki do łączenia.A sama zjeżdżalnia -korytko drewniane 2,5m ,wyłożone blachą ocynkowaną.
3.Huśtawki .Wiszą na prostej konstrukcji:trzy rury 2 calowe pospawane,z odciągami z lin stalowych.Mocowania lin są w ziemii,pod murawą.Uwaga praktyczna.Dla maluchów sprawa prosta,gotowe huśtawki np z deseczek,zamykane.Dla starszych....ważne aby nie były ciężkie!!!
Są już dostępne zwykłe proste,prostokątne siedziska z mocnego tworzywa....jak ,który przypadkiem czymś takim oberwie,to się mu nic nie stanie.
4.Piaskownica.
5.Liny pozawieszane na starych drzewach.
Hej.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysztof, Twój opis brzmi... BAJECZNIE!!!
Proszę o FOTKI i instrukcję wykonania (choć to już częściowo zrobiłeś ;-)) Może masz jakieś zdjęcia obrazujące poszczególne etapy powstawania tego dziecięcego świata?

Przyznam, że sama zbierałam się do tego tematu, ale u mnie czas wolny jest towarem deficytowym i ciągle mi to uciekało ;:123
Zolinka
100p
100p

Post »

Tadeusz - bardzo dziękuję za zaproszenie do obejrzenia pierwszej części Twojego ogrodu z 2008 roku (już widziałam ,że stron jest tam ho ho ho :D :D ) z ogromną przyjemnością obejrzę każdą z nich. Nie ma piękniejszego widoku niż małe szkraby biegające na bosaka po świeżo skoszonej pachnącej trawce :D :D Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu wrzuć proszę choć jedną fotkę!

Krzysztof - jak tak jak Dorka prosze o fotki, opis faktycznie brzmi super! już widzę jak chłopaki pomagali "trzymać" gwoździe :D

pozdrawiam gorąco
bwperka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 cze 2006, o 13:21

Post »

podaję Tobie link do mojego ogrodu - jest tam m.in. zdjęcie piaskownicy naszej własnej roboty.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

można kupić gotowe elementy nawet na portalu aukcyjnym lub podpatrzeć i zamówić u jakiegoś stolarza lub zrobić samemu.
Zolinka
100p
100p

Post »

BWPERKA- Dzięki za fotke, swietny pomysł !!!! bardzo fajnie wyglada taka piaskownica - w Waszym ogrodzie idealnie dopasowana do otoczenia np. do murku !!!
pozdrawiam
Awatar użytkownika
ogrodnik77
50p
50p
Od: 27 sie 2010, o 21:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Architektura ogrodowa

Post »

Witam na forum,chciałbym zapytać czy ktoś wie może jak i z jakiego drewna zrobić piaskownicę dla dzieci i średniej wielkości wiatrak.
TATA 33
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2010, o 09:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Architektura ogrodowa

Post »

witam to wszystko można zrobić z drewna sosnowego dobrze zaimpregnowanego
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Może nie projekt, ale zdjęcia wiatraka już były na forum
tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... yn#p183733
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

ogrodnik77 pisze:Witam na forum,chciałbym zapytać czy ktoś wie może jak i z jakiego drewna zrobić piaskownicę dla dzieci i średniej wielkości wiatrak.
Co do piaskownicy, to ja dla wnuków zbudowałem ją w następujący sposób:

Wyznaczyłem żyłką ściany ( wewnętrzną i zewnętrzną), gdzie miałem zamiar postawić piaskownicę;
Znając szerokość ścianek piaskownicy ( która jednocześnie miała być górną ławeczką na piaskownicy), wykonałem z kątownika 8 sztuk ram w kształcie litery U spód litery "U ", to szerokość ścianek piaskownicy , wysokość boków litery "U" to 60-70 cm.

W zewnętrznych ściankach litery" U" u dołu i po bokach na wys. 0k 30 cm, nawierciłem otwory na śruby . W każdej z planowanych ścian wykopałem po dwa dołki, zagruzowałem i zabetonowałem odwróconą do góry ramę w kształcie U. Ramy wypoziomowałem i ustawiłem wzdłuż żyłki na każdym z czterech boków.

Betonując kształtowniki , zalałem betonem nie do poziomu ziemi, tylko 10-15 cm niżej ziemi( po wyschnięciu betonu zasypałem resztę dołka (10-15 cm) ziemią ( piaskiem).

U stolarza zamówiłem odpowiedniej długości ( z desek sosnowych "calówek") listewki ( podobne do listew boazerii) i za pomocą śrub i nakrętek przymocowałem je do wywierconych wcześniej otworów w zabetonowanej ramie. Listwy do kątownika zamocowałem ażurowo ( w odstępach co 0.5 cm). uprzednio zabezpieczyłem je malując kilkakrotnie drewnochronem.

Poniżej fragment mojej piaskownicy.

Obrazek
Awatar użytkownika
ogrodnik77
50p
50p
Od: 27 sie 2010, o 21:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,ja swoją piaskownicę chcę zrobić raczej prostą bez wylewania betonu,ponieważ za jakiś czas chcę ja zdemontować(dzieci podrosną,itp).Nie chcę też robić takiej prostej,bo mógłbym zbić cztery deski i po problemie,to musi być coś ładnego a jednocześnie prostego w budowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”