Stokrotki w trawniku
Stokrotki w trawniku
mój trawnik ma problem,rośnie na nim pełno stokrotek,same się rozsiały,jak się ich pozbyć ratunku
Jeśli chwastów dwuliściennych jest dużo najlepiej łączyć zwalczanie chemiczne z dosiewaniem trawy. Ze środków dobry jest Starane, ale dość drogi. Ostatnio wypróbowałem Fernando i sprawił się bardzo dobrze.
No i nie nalezy czekać, aż cały trawnik zamieni się w pole koniczyny bo wtedy to rzeczywiście trzeba zaczynac od nowa
Stokrotki w trawniku tez mam ale staram się kontrolować populację , bo mają tendencje zaborcze. Z ładnych i lubianych chwastów mam też w trawniku głowienkę i przetaczniki
Tylko koniczyna ma pecha, bo nie lubię jak mnie pszczoły po stopach żądlą (a latem poruszam się głównie boso)
Trawnik odchwaszczam chemicznie raz w roku i tylko punktowo, gdzie pojawiły się chwasty.
Tomek
No i nie nalezy czekać, aż cały trawnik zamieni się w pole koniczyny bo wtedy to rzeczywiście trzeba zaczynac od nowa
Stokrotki w trawniku tez mam ale staram się kontrolować populację , bo mają tendencje zaborcze. Z ładnych i lubianych chwastów mam też w trawniku głowienkę i przetaczniki
Tylko koniczyna ma pecha, bo nie lubię jak mnie pszczoły po stopach żądlą (a latem poruszam się głównie boso)
Trawnik odchwaszczam chemicznie raz w roku i tylko punktowo, gdzie pojawiły się chwasty.
Tomek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja uwielbiam swoje dzikie stokrotki na trawniku! Trawnik nie jest taki idealny, ale wcale tego od niego nie wymagam.
Zostaw stokrotki na trawniku, strzyżone bardzo szybko będą kwitły na tym samym poziomie, co krótkie źdźbła trawy, będzie pięknie!!!
Zostaw stokrotki na trawniku, strzyżone bardzo szybko będą kwitły na tym samym poziomie, co krótkie źdźbła trawy, będzie pięknie!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Nie słuchaj się NALEWKI, natychmiast po pokazaniu się roślinki usuwaj ją, najlepiej lekko podważając ziemię, mają płytki system korzeniowy, jeżeli zaprzestaniesz walki z najgorszym chwastem na trawniku , to za 2-3 lata poza stokrotkami niewiele będzie trawy, chyba że podoba Ci się trawnik w postaci łąki kwietnej.
- wronek89
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 mar 2006, o 13:40
No cóż, u mnie to trawa wchodzi powoli na te placki, a chwasty nie pojawiają sie aż tak błyskawicznie, a zeby były duże placki to już na prawde musi być bardzo zachwaszczony trawnik.kattka pisze: Owszem pomaga, wszystkie dwuliścienne usychają zostawiając po sobie gołe placki ziemi na których w błyskawicznym tempie wschodzą nowe dwuliścienne, stokrotki, mniszki...i zaczynamy zabawę od nowa. Przynajmniej na moim trawniku tak się działo, kasa wywalona w błoto a efekt żaden.
Z tego co widze po wypowiedziach to co ogrodnik to inna rada
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To prawda stokrotki są piękne, ale wkrótce będą nie pojedyncze roślinki w trawie, ale całe 'placki' stokrotek gęsto jedna obok drugiej.U mnie tak jest i też zastanawiam się co z tym zrobić, na wiosnę w maju kiedy trawa bujnie rośnie ładnie to wygląda i mi nie przeszkadzają, ale jesienią jakoś bardziej
Witaj Tadeusz
Właśnie oglądałam zdjęcia Twojego pięknego ogrodu,jest zachwycający.
Ja mam działeczkę dopiero drugi rok,staram sie jak mogę,ale ciągle na trawniku coś wyrasta.
Działka jest już (stara),bo przechodzi w rodzinie z pokolenia na pokolenie i w końcu wpadła w moje ręce,też bym chciała mieć taki piękny trawnik ,bo ładna trawka to cała ozdoba.Może powinnam przekopać i posiać nową trawkę , tylko jaką?
Czym nawozić,jak często?
Pozdrawiam Ruzia[/u]
Właśnie oglądałam zdjęcia Twojego pięknego ogrodu,jest zachwycający.
Ja mam działeczkę dopiero drugi rok,staram sie jak mogę,ale ciągle na trawniku coś wyrasta.
Działka jest już (stara),bo przechodzi w rodzinie z pokolenia na pokolenie i w końcu wpadła w moje ręce,też bym chciała mieć taki piękny trawnik ,bo ładna trawka to cała ozdoba.Może powinnam przekopać i posiać nową trawkę , tylko jaką?
Czym nawozić,jak często?
Pozdrawiam Ruzia[/u]