Gotowanie na parze

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2127
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Gotowanie na parze

Post »

Witam serdecznie!

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z gotowaniem na parze? Niedawno kupiłam parowar, na allegro, jeden z tych tańszych, miałam mieszane uczucia, lecz po pierwszym użyciu jestem nim zachwycona. (Wcześniej miałam nakładkę na garnek). Czy może też używacie parowaru lub garnka do gotowania na parze?

Czy moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami i przepisami?

pozdrawiam !
Aga
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10625
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Agnieszko cieszę się że założyłaś taki wątek, od dziś jestem na porządnej diecie i nie można mi jeść nic smażonego a jedynie gotowane potrawy.

Jestem bardzo ciekawa jakie można stworzyć potrawy na parze, aby po kilku dniach się nie znudziło jedzenie w kółko tych samych ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Posty: 197
Od: 3 mar 2008, o 16:41
Lokalizacja: Pomorskie

Post »

Ja gotuje, ja gotuje! :lol: calkiem od niedana i to w zwyklym, najprostszym najtańszym garnku. Ziemniaki wychodzą pyszne, warzywa w skórce, rybka na parze w ziołach. Wszystko jest smaczne. Gotuje się krótko, łatwo się odgrzewa. Garnek ze stali nierdzewnej. Polecam :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2693
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Post »

babeczka03 pisze:Ja gotuje, ja gotuje! :lol: calkiem od niedana i to w zwyklym, najprostrzym najtańszym garnku. Ziemniaki wychodzą pyszne, warzywa w skórce, rybka na parze w ziołach. Wszystko jest smaczne. Gotuje się krótko, łatwo się odgrzewa. Garnek ze stali nierdzewnej. Polecam :D

Proszę oświeć mnie bo:
ryba nie taka, ryż mi nie wyszedł, mięso czegoś mu brakowało :twisted:
Jak zrobić zjadliwy obiad ?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Posty: 197
Od: 3 mar 2008, o 16:41
Lokalizacja: Pomorskie

Post »

Hmmm, trzeba poeksperymentować:lol: Rybka jest dość trudna do przyrządzenie bo gotuje się ją krótko i przy małej ilości wody, czasem się rozpadała. wcześniej była mocno skropiona cytryną i obłożona cebulką, później obsypana ziołami: szafranem, pieprzem , co kto lubi. Nie szukałam w niej smaku rybki smażonej . A kiedyś zrobiłam osobno rybkę i osobno warzywa w sosie po grecku, potem to oczywiście połączyłam i wyszło smaczne.
Ryżu nie gotuję na parze. Ziemniaki tak. Mięsa jeszcze nie próbowałam. Nie jestem na diecie i nie jestem zmuszona do gotowania w ten sposób, to jest mój wybór :lol: Ja lubię takie eksperymenty i nie zrażam się, jak mi coś nie wyjdzie. Gotowanie ukazuje mi, jakie mam przyzwyczajenia i czasem lubię je zmieniać, to czasem pomaga w ogólnym otwarciu się na zmiany :wink:
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, temat super :) Ja postanowiłam poprawić jakoś swojego życia, m.in. żywienie. Garnek do gotowania na parze mam od dawna, ale wstyd przyznać - jeszcze nic w nim nie gotowałam.. Nie wiem nawet jak się do tego zabrać..
Może powstawiacie tu swoje wypróbowane przepisy włącznie z czasem gotowania? ;) Byłoby super.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2693
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Post »

Ja też na diecie nie jestem - mam parowar i dopiero się uczę, chcę trochę odchudzić jedzenie ze względów rozsądkowo - zdrowotnych.
W takim razie jeśli już uda mi się przyrządzić coś zjadliwego - to napiszę :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10625
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Ja gotuję na parze ze względu na dietę i też dopiero co zaczełam .

I chętnie skorzystam z jakiegoś fajnego przepisu bo to co jem już pomału mi brzydnie :?

Mam trzy poziomowy parowar, na najniższy poziom kładę zawsze mięso bo ono potrzebuje najwięcej czasu ( 30-50min) gdy już mija połowa czasu układam warzywa na wyższe poziomiy takie jak
;marchewkę, brokuły a często warzywa na patelnię .
Ale to jedzenie już mi wychodzi bokiem, co można byłoby jeszcze przyżądzić :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Posty: 197
Od: 3 mar 2008, o 16:41
Lokalizacja: Pomorskie

Post »

dla mnie gotowanie na parze jest raczej inną metodą "obróbki cieplnej" produktów, a potrawy są podobne. Z ziemniaków robię purre, warzywa gotuję w skórce, gotuję na parze po to aby nie smażyć. Smaczne są bułeczki na parze. Poszukam jutro przepisu.
ela1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 26
Od: 15 kwie 2007, o 11:56
Lokalizacja: Dolny Śląsk/Lubuskie

Post »

Jabłka na parze są super :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2693
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice warszawy

Post »

Własnie właśnie co do ziemniaków słuszałam, że robione w tzw. "mundurkach" są super, do tego sos czosnkowy z koperkiem ;:13
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

W mundurkach jeszcze nie próbowałam :arrow: koniecznie muszę wypróbować :P
Robiłyście już tak młode ziemniaki :?:
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Posty: 197
Od: 3 mar 2008, o 16:41
Lokalizacja: Pomorskie

Post »

Oczywiście! Im młodsze warzywa tym smaczniejsze. Gotuje się krócej. Trochę gorzej się je obiera bo są gorące i można sobie paluchy poparzyć,ale wbijam widelec i ciach , ciach szybko obieram. Marchewce pozwalam trochę ostygnąć i obieram , kroję, dodaję groszku, masła i to razem mieszam. Najczęściej takie warzywa traktuje, jako pół produkty do zapiekanek, sufletów. Można je przygotować wcześniej, a potem wszystko szybko połączyć i podać szybki posiłek :lol:
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”