Śnieżyczka, przebiśniegi (Galanthus nivalis)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śnieżyczka, przebiśniegi (Galanthus nivalis)
Właśnie zauważyłem, że nasz zwiastun wiosny-śnieżyczka przebiśnieg nie ma dla siebie tematu. Postanowiłem to naprawić. Czy macie jakieś ciekawe odmiany?
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Snieżyczka jest wyższa, ma większy "dzwoneczek"z zielonymi jakby plamkami.
Przebiśnieg jest drobniejszy, wcześniej zakwita. Wiem, że są jeszcze gatunki póżno kwitnące, ale nie pamiętam nazw. Wszystkie śnieżyce są pod ochroną i nie wolno ich wykopywać z naturalnych stanowisk, a kupić wcale nie łatwo. Tym bardziej cieszą malutkie, białe kieliszeczki wychylające z ziemi !Postaram się o zdjęcie swoich. ;:69 Pozdrawiam.
Przebiśnieg jest drobniejszy, wcześniej zakwita. Wiem, że są jeszcze gatunki póżno kwitnące, ale nie pamiętam nazw. Wszystkie śnieżyce są pod ochroną i nie wolno ich wykopywać z naturalnych stanowisk, a kupić wcale nie łatwo. Tym bardziej cieszą malutkie, białe kieliszeczki wychylające z ziemi !Postaram się o zdjęcie swoich. ;:69 Pozdrawiam.
Odmiana kwitnąca póżniem nazywa się śnieżyca letnia (Leucoium aestivum).
wygląda tak:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _kwiat.jpg
Jest wyższa od śnieżyczki i kwitnie w lecie.
Jeszcze nie widziałam na żywo, ale niedawno kupiłam cebulki i zobaczę co wyrośnie:D
wygląda tak:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _kwiat.jpg
Jest wyższa od śnieżyczki i kwitnie w lecie.
Jeszcze nie widziałam na żywo, ale niedawno kupiłam cebulki i zobaczę co wyrośnie:D
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
Re: Galanthus -przebiśnieg
W sensie możliwości kliknięcia na nie myszką, to mam odmian mnóstwo.przemek1136 pisze:Czy macie jakieś ciekawe odmiany?
Na przykład tutaj: http://www.galanthus.be/index.cfm?fusea ... rt_id=1338
Tutaj ładnie zrobione opisy grup i odmian, przy tym mnóstwo zdjęć:
http://www.judyssnowdrops.co.uk/Plant_P ... ofiles.htm
Krótkie wprowadzenie pod znamiennym tytułem:
GALANTHOPHILIA - AN INTRODUCTION TO SNOWDROPS
http://freespace.virgin.net/almond.jim/Bulbcult.htm
Najwięcej przebiśniegów, czyli kwiatów zimę żegnających, powinna mieć osoba od
zimowitów, aby bilans był na zero. Może się odezwie?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Magda BarwyOgrodu
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lut 2009, o 14:53
Przemku,
piękne te sąsiadkowe przebiśniegi, moja sąsiadka też ma podobnie- ale posadzone w koło- najpierw kwitną przebiśniegi a potem obok błękitne krokusy. Wygląda to tak bajecznie, że wszyscy przechodnie przystają przed tym ogrodem.
Zastanawiam się tylko jak długo czeka się na takie poletko? Ja co roku dosadzam, dosadzam i jak dotąd wyrastają takie pojedyncze sierotki, może coś robię źle?
Widziałam odmianę o pełnych kwiatach, może ktoś ma i wklei zdjęcie? U mnie na razie, w planach na jesienne zakupy...
piękne te sąsiadkowe przebiśniegi, moja sąsiadka też ma podobnie- ale posadzone w koło- najpierw kwitną przebiśniegi a potem obok błękitne krokusy. Wygląda to tak bajecznie, że wszyscy przechodnie przystają przed tym ogrodem.
Zastanawiam się tylko jak długo czeka się na takie poletko? Ja co roku dosadzam, dosadzam i jak dotąd wyrastają takie pojedyncze sierotki, może coś robię źle?
Widziałam odmianę o pełnych kwiatach, może ktoś ma i wklei zdjęcie? U mnie na razie, w planach na jesienne zakupy...
-
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
Zdjecie pełnych wkleił wczesniej w tym wątku @jardin 15 Mar 2009 21:36 , możesz też obejrzeć na stronie już przeze mnie polecanej Galanthus nivalis flore pleno http://www.judyssnowdrops.co.uk/Plant_P ... ivalis.htmMagda BarwyOgrodu pisze:Widziałam odmianę o pełnych kwiatach, może ktoś ma i wklei zdjęcie?
Przemiłą niespodziankę zastałam na swojej działce, tym bardziej, że jesteśmy razem pierwszą zimę i wiosnę :P
Oto co zobaczyłam: zdjęcie niedostępne na części trawnika pod jabłonką było kilkanaście takich bukiecików, nie mogłam tego nie uwiecznić i podziwiać o każdej porze roku z sentymentem. Małe cudeńka a takie silne.
Miłość jest jak przebiśnieg
z chłodem ostatnim walczący
śnieg niewinnością swą topi
zwiastuje porę wyczekiwaną
taki mały
jak błysk w oku
co miłość rozpoczyna
wiosna nastała
nowalijka uczuć
iluminacją dla przyrody
żródłem ciepła rozkoszy.
wiwat dla jej zwiastuna
wiwat uczucie co zmysły karmi!
Przebiśnieg - pociecha i nadzieja
Oto co zobaczyłam: zdjęcie niedostępne na części trawnika pod jabłonką było kilkanaście takich bukiecików, nie mogłam tego nie uwiecznić i podziwiać o każdej porze roku z sentymentem. Małe cudeńka a takie silne.
Miłość jest jak przebiśnieg
z chłodem ostatnim walczący
śnieg niewinnością swą topi
zwiastuje porę wyczekiwaną
taki mały
jak błysk w oku
co miłość rozpoczyna
wiosna nastała
nowalijka uczuć
iluminacją dla przyrody
żródłem ciepła rozkoszy.
wiwat dla jej zwiastuna
wiwat uczucie co zmysły karmi!
Przebiśnieg - pociecha i nadzieja
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.