Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
Może podzielicie się w tym temacie swoimi doświadczeniami w szczepieniu drzew i krzewów owocowych, winogron, warzyw i ...
Znalazłem w tym temacie dwa ciekawe linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczepieni ... dnictwo%29
http://ogrody.agrosan.pl/szczepienie/szczepienie.html
W ubieglym roku szczepiłem dwie jabłonki tzw. "szczepienie w kożuchówkę" i na żadnej zrazy się nie przyjeły. Jaki popełniłem błąd?
Co zrobić by sytuacja nie powtórzyła się w tym roku?
Znalazłem w tym temacie dwa ciekawe linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szczepieni ... dnictwo%29
http://ogrody.agrosan.pl/szczepienie/szczepienie.html
W ubieglym roku szczepiłem dwie jabłonki tzw. "szczepienie w kożuchówkę" i na żadnej zrazy się nie przyjeły. Jaki popełniłem błąd?
Co zrobić by sytuacja nie powtórzyła się w tym roku?
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Po pierwsze Andrzeju w jakim terminie szczepiłeś . To jest zasadniczo ważne . Zraz powinien być w fazie pąka zamkniętego .
Po drugie , dużą rolę odgrywa równe zacięcie zraza . Powinno być równe , przeprowadzone jednym cięciem , jednym pociągnięciem .
Po trzecie , miejsce szczepienia należy dosyć mocno obwiązać taśmą z folii .
Po czwarte , miejsce cięcia gałązi szczepionej należy zasmarować maścią ogrodniczą z zawartością funabenu .
Po piąte , nie należy za szybko rozwijać z folii miejsca szepionego . Najlepiej gdzieś ok. września , października . Ponadto ochronić zraz szczepiony przed ewentualnym wyłamaniem przez siadające ptaki na gałęziach drzew .
Po drugie , dużą rolę odgrywa równe zacięcie zraza . Powinno być równe , przeprowadzone jednym cięciem , jednym pociągnięciem .
Po trzecie , miejsce szczepienia należy dosyć mocno obwiązać taśmą z folii .
Po czwarte , miejsce cięcia gałązi szczepionej należy zasmarować maścią ogrodniczą z zawartością funabenu .
Po piąte , nie należy za szybko rozwijać z folii miejsca szepionego . Najlepiej gdzieś ok. września , października . Ponadto ochronić zraz szczepiony przed ewentualnym wyłamaniem przez siadające ptaki na gałęziach drzew .
-
Zrazy brałem pod koniec lutego, przechowywałem je w piasku (piaskownicy), szczepienie wykonywałem w maju (po szczepieniu przyszły przymrozki). Używałem maści ogrodniczej do szczepienia i taśmy z folii. W lipcu - sierpniu wszystkie zrazy były uschniete.pogotowie ogrodnicze pisze:kiedy pozyskiwałeś zrazy, jak i gdzie je przechowywałeś?
Janusz

Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Szczepienie i przeszczepianie wyd PWRiLErazm pisze:Zrazy brałem pod koniec lutego, przechowywałem je w piasku (piaskownicy), szczepienie wykonywałem w maju (po szczepieniu przyszły przymrozki). Używałem maści ogrodniczej do szczepienia i taśmy z folii. W lipcu - sierpniu wszystkie zrazy były uschniete.pogotowie ogrodnicze pisze:kiedy pozyskiwałeś zrazy, jak i gdzie je przechowywałeś?
Janusz
http://www.pwril.com/sklep/index.php?cP ... =1a&page=2
Janusz
-
Poczytaj: http://www.castorama.pl/porada/castorama.3.htmlvins pisze:Cześć wam, możecie Mi powiedzieć do czego takie szczepienie służy bo nie jestem pewien własnego zdania , a moje zdanie jest następujące - szczepienie drzewek słuzy do tego aby nasze drzewka nie chorowały - mam racje ?
http://www.castorama.pl/porada/castorama.70.html
Pozdrawiam Andrzej.
-
A jak postąpić teraz. Czekać na pierwsze przymrozki z pobraniem zrazów? Mrozy zapowiadają na luty...pogotowie ogrodnicze pisze:To mamy wyjaśnienie Twojego niepowodzenia
Zrazy powinny być pobrane zaraz po pierwszych mrozach w fazie spoczynku pierwotnego. Założony zraz powinien się najpierw zrosnąć a potem dopiero ma nastąpić rozwój pąków. Zrazy pobrane w lutym były już z na pewno w fazie spoczynku wtórnego.
Janusz
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
trudno teraz się przy tej zimie zgodzić co wtedy napisałem,Erazm pisze:A jak postąpić teraz. Czekać na pierwsze przymrozki z pobraniem zrazów? Mrozy zapowiadają na luty...pogotowie ogrodnicze pisze:To mamy wyjaśnienie Twojego niepowodzenia
Zrazy powinny być pobrane zaraz po pierwszych mrozach w fazie spoczynku pierwotnego. Założony zraz powinien się najpierw zrosnąć a potem dopiero ma nastąpić rozwój pąków. Zrazy pobrane w lutym były już z na pewno w fazie spoczynku wtórnego.
Janusz
ale utnij kilka gałążęk wsaź do wazonu i jak wypuszczą liscie to znaczy że się nie nadają
spytaj też Anku bo to szkólkarz a sądzę że ma więcej doświadczen praktycznych w tym temacie.
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prof. dr Aleksander Rejman w swoim podreczniku dla studentów wydziałów ogrodniczych pisał:
„Zrazy do szczepień zimowych oraz wiosennych ścinamy w końcu listopada i na poczatku grudnia przed nadejściem mrozów".
(Podobnego zdania jest też prof.dr Jan Ślaski
)
Myślę, że w wyjatkowo w tym roku można jeszcze w tej chwili ściąć zrazy.
Istotnym jest sposób przechowywania zrazów.
Zrazy dołuje się w wilgotnym piasku (około 1/3 powinna wystawać) w dołowniku na dworze lub w piwnicy. Temperatura powinna być w granicach: od 0 do +4 stopni C.
W warunkach piwnicznych lub na dworze trudno jest utrzymać zrazy do szczepień (np. w maju), gdyż zrazy przed ich szczepieniem nie powinny „ruszyć". Najlepiej jest przechowywać zrazy w chłodni.
Szczepienie powinno się wykonywać wiosną gdy pączki na podkładce zaczynają nabrzniewać (nie na zrazach
) . Szczepienie wykonane w okresie spoczynku bezwzględnego roślin na których szczepimy daje gorsze wyniki.
..
„Zrazy do szczepień zimowych oraz wiosennych ścinamy w końcu listopada i na poczatku grudnia przed nadejściem mrozów".
(Podobnego zdania jest też prof.dr Jan Ślaski

Myślę, że w wyjatkowo w tym roku można jeszcze w tej chwili ściąć zrazy.
Istotnym jest sposób przechowywania zrazów.
Zrazy dołuje się w wilgotnym piasku (około 1/3 powinna wystawać) w dołowniku na dworze lub w piwnicy. Temperatura powinna być w granicach: od 0 do +4 stopni C.
W warunkach piwnicznych lub na dworze trudno jest utrzymać zrazy do szczepień (np. w maju), gdyż zrazy przed ich szczepieniem nie powinny „ruszyć". Najlepiej jest przechowywać zrazy w chłodni.
Szczepienie powinno się wykonywać wiosną gdy pączki na podkładce zaczynają nabrzniewać (nie na zrazach

..
-
Czy zrazy nie mogą być całe zakopane w piasku? Koniecznie 1/3 musi wystawać... Część zrazów chcę przetrzymać w piwnicy w piasku (temp. od 0 - 4 stopni), ale część na dworze w piaskownicy po odpowiednim jej ociepleniu w razie nadejścia mrozów (przykryciu). Czy zrazy w piaskownicy nie mogą być całe schowane w piasku?Anku pisze:...Zrazy dołuje się w wilgotnym piasku (około 1/3 powinna wystawać) w dołowniku na dworze lub w piwnicy...
Pozdrawiam Andrzej.