Byliny wysokie, bardzo efektowne.
Byliny wysokie, bardzo efektowne.
Po wielu eksperymentach bylinowych, stwierdziłam, że na mojej rabatce zasadzę rośliny wysokie, efektowne, "trzymające" się swojego miejsca (nie takie jak krwawnik talerzowy, który z czasem rośnie wszędzie), najchętniej tworzące zwartą kępę.
Do takich roślin zaliczam (i mam):
floksy
piwonie
świecznicę
języczkę pomarańczową
liliowca (mam tego zwykłego, pomarańczowego)
smotrawę okazałą
rudbekię błyskotliwą
kosaćce
poproszę o rady, co jeszcze?
Do takich roślin zaliczam (i mam):
floksy
piwonie
świecznicę
języczkę pomarańczową
liliowca (mam tego zwykłego, pomarańczowego)
smotrawę okazałą
rudbekię błyskotliwą
kosaćce
poproszę o rady, co jeszcze?
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostróżka (Delphinium L.)
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
No właśnie ja mam tę ostróżkę, ale tylko niebieską. rzeczywiście ciekawa roślina.
Ma ktoś inne kolory, można kupić osobno kolory?
Do tojadu to już się przybierałam ze dwa razy, raz sobie niechcący wyrwałam, bo zapomianiałam, że coś takiego sadziłam , innym razem znikło mi po zimie.
Warto, też utworzy kępę?
Ma ktoś inne kolory, można kupić osobno kolory?
Do tojadu to już się przybierałam ze dwa razy, raz sobie niechcący wyrwałam, bo zapomianiałam, że coś takiego sadziłam , innym razem znikło mi po zimie.
Warto, też utworzy kępę?
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ostróżki można dostać też w innych kolorach : od bieli po granat, fiolet, czasami "z oczkiem".
Tojad u mnie bardzo ładnie się rozrasta i tworzy dosyć okazałe kępy, choć jednak trochę się rozłazi.
Do tej listy proponowałabym jeszcze parzydło leśne, rutewkę orlikolistną , jesienne astry nowoangielskie.
Tojad u mnie bardzo ładnie się rozrasta i tworzy dosyć okazałe kępy, choć jednak trochę się rozłazi.
Do tej listy proponowałabym jeszcze parzydło leśne, rutewkę orlikolistną , jesienne astry nowoangielskie.
U mnie z tymi nazwami to kiepsko, ale takie astry to mam, właśnie sprawdzałam, rzeczywiście ciekawa roślina, bardzo ją lubię.
A akant???? A Igła Kleopatry? Trytoma?
Aaa mam jeszcze dyptam 2 kolory, jakoś mi powoli rośnie.
Na pewno nie chcę krwawnika, żadnego, tak rozłazi się bez sensu, zamiast trzymać jakąś formę
A można coś zrobić z ostróżką, żeby się nie przewracała?
A akant???? A Igła Kleopatry? Trytoma?
Aaa mam jeszcze dyptam 2 kolory, jakoś mi powoli rośnie.
Na pewno nie chcę krwawnika, żadnego, tak rozłazi się bez sensu, zamiast trzymać jakąś formę
A można coś zrobić z ostróżką, żeby się nie przewracała?