Co zrobić żeby nie rosły chwasty?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Co zrobić żeby nie rosły chwasty?

Post »

Kilka miesięcy temu rozsypałem na działce piękną ziemię, dzisiaj mam już półmetrowe chwasty przeróżnej maści. Mam już umówionego rolnika, który za kilka dni te chwasty usunie, ziemię przeora i wyrówna. Za ok. miesiąc akcja sadzenie drzew i krzaczków. I teraz co najlepiej zrobić żeby mi ogród znowu nie obrósł jakimś cholerstwem?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W naturze już tak jest, że jeśli jest dobra ziemia (gleba), deszcz, słońce i ciepło, to rośliny rosną. Zapewne zdajesz sobie z tego sprawę?

Jeśli nie posiałeś nic na tej swojej ziemi, ani nie przykryłeś jej niczym, to zawładnęły nią rośliny dzikie, które nazywasz chwastami. Chwasty w ogrodach się pieli.

Rolnik usunie twoje chwasty? Jak? Skosi? A co zrobi z ich nasionami, które już dawno spadły na ziemię? Po zaoraniu i wyrównaniu te nasiona wcześniej czy później i tak wykiełkują.

Co zrobić, żeby ogród nie obrastał tym "cholerstwem"? Zasiać coś innego, niż "cholerstwo" np. trawnik (chociaż w trawniku też pojawiają się z czasem chwasty...), albo przykryć powierzchnię grubą warstwą kory (5-10 cm).

(a na początku tego postu cisnęło mi się pod ręce tylko jedno słowo - "wybetonować" :lol: )
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Re: Co zrobić żeby nie rosły chwasty?

Post »

magangs pisze:Kilka miesięcy temu rozsypałem na działce piękną ziemię, dzisiaj mam już półmetrowe chwasty przeróżnej maści. Mam już umówionego rolnika, który za kilka dni te chwasty usunie, ziemię przeora i wyrówna. Za ok. miesiąc akcja sadzenie drzew i krzaczków. I teraz co najlepiej zrobić żeby mi ogród znowu nie obrósł jakimś cholerstwem?
Coś mi się wydaje, że powalczysz z tymi chwastami przez kilka lat. Ta "piękna ziemia" okazała się być "brzydulą". Jeśli rolnik uprawi Ci ziemię w ciągu kilku dni to jest szansa, że w ciągu następnych kilku dni cała działka znów zacznie się zielenić. Te młode, wschodzące chwasty trzeba spryskać Roundupem. Sadzenie drzew będziesz mógł rozpocząć dopiero w drugiej połowie października. Niestety każde poruszenie ziemi będzie skutkowałe wyrastaniem nowych chwastów z nasion które znajdują się w tej "pięknej ziemi".
Mietek.
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że ważne jest jeszcze jakie to chwasty i jaki areał (przypuszczam, że spory, skoro aż rolnik potrzebny). A może zdjęcie by pomogło?

A'propos wybetonowania ;)
Stary, ładny dom w moim mieście ktoś kupił i wyremontował. Postawił nowy płot, obsadził tujami. Ponieważ nowy właściciel nie kochał ogrodnictwa, całe podwórko wybetonował. Było tam kilka kurek, które przez jakiś czas tolerowano, dopóki nie znalazł się na nie kupiec. Ze współczuciem patrzyłam na bidule, które chodziły po tym betonie i usiłowały wygrzebać jakiegoś, choćby najmniejszego robaczka...
;)
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Cosoron tak to się chyba nazywa. Posypałam tym wokół niektórych krzewów i drzew - pomaga, nie kiełkują chwasty, natomiast powój, który wydobywa się z najgłębszych warstw ziemi - ma się całkiem dobrze. :evil:
Zrobiłam też eksperyment -tylko w części malin posypałam tym środkiem - maliny posypane były nędzne. Chwastów tam nie było, ale malin praktycznie też. Nie gwarantuję, że winny w 100% był Cosoron. Nie posypane, zachwaszczone maliny były w tym roku wyjątkowo udane.
Waleria
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Fajnie by było móc mieć w jednym miejscu np. ziemie w innym trawkę itd. bez nakładu pracy ale cię zmartwię tak się nie da :lol: chemia ale tu trzeba uważać , można rozłożyć włókninę , folie i wysypać korą to zahamuje wzrost chwastów :lol:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Ja na grządkach oraz ziemie na której jeszcze się nie zdecydowałam co ma być a jest już odchwaszczona wysypuje skoszoną trawę - na krótką metę to pomaga.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Jedyna rozsądna rada to taka: jak ktoś pisał ustal jakie masz chwasty to jest najważniejsze dlatego, że chwasty trwałe wieloletnie jak rolnik uprawi ziemię to z dużo wiekszą siła zaczną sie rozrastać i to natychmiast.
1. jeśli masz chwsty trwałe to powinieneś zrobić oprysk teraz lub jeśli są zbyt wysokie to je natychmiast przyciąć i jak ładnie odbiją to dopiero oprysk Randap ale ten mocniejszy nie pamiętam nazwy. Po oprysku ok. 20dni upraw ziemię i dopiero pomyśl o sadzeniu a następnie korowanie .
2.jeśli są chwasty jednoroczne to można uprawiać ziemię ale po uprawie prędko nasadzić i okorować prawidłowo lub rozłożyć matę i ją okorować. Jeśli będzie korowanie bez maty to myślę że do zimy nasiona nie skiełkują ale wiosna jak cos przejdzie przez korę to tylko ręczny opryskiwacz i pryskać pojedyncze przedostające sie chwasty.

jarek
tuc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2008, o 19:50

Post »

Witam wszystkich
nie chciałem zakładać nowego wątku, tu przykleję moje pytanko :)

Jesteśmy zieloni w temacie, kupiliśmy sobie działkę ogrodniczą, była pod sufit zarośnięta chwastami, przekopaliśmy kawałek, ale wyłażą znowu chwasty jak na obrazku

tylko ten jeden rodzaj nas denerwuje, przechakaliśmy je później, ale wciąż wyrastają. I pytanka:
Jak posiejemy trawę, to przestaną one rosnąć? trawa poradzi sobie z nimi? Jeśli tak to jaki gatunek trawy kupić, żeby te chwaściki nie były od niej silniejsze. A może jakimś środkiem chemicznym je potraktować?

z góry dzięki za odpowiedzi
tuc
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Poczytaj o zakładaniu trawników tutaj:
- Trawnik - spis linków, opisy problemów.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tuc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A Roundup zadziała na te roślinki z fotki?
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

To podagryczniki, rundap je zwalczy.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
tuc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

aaale śmieszna nazwa :D
dzięki za pomoc
to na razie tyle, fajne to forum, jestem tu nowy, ale widzę, że tu się dużo dowiemy
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”