Ziemiórki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A skąd owocówki o tej porze roku ,czy w pobliżu doniczek przetrzymujesz owoce?
Mało prawdopodobne a muszki wyglądaja jak muszki - podobnie.
To raczej ziemiórki - wtedy należy zastosować do podlania doniczek NOMOLT.
To jedyna skuteczna w walce z nimi rada.
Muszki skladają jaja w ziemi z których wylęgają sie muszki - błedne koło.
Jednak jeśli jest ich mało możesz zastosować żółte tablice lepowe lub
ustawić żółty pojemnik z wodą -muszki wytopią się.
Duża ilość muszek wskazuje na konieczność użycia chemii czyli NOMOLTU.
Mało prawdopodobne a muszki wyglądaja jak muszki - podobnie.
To raczej ziemiórki - wtedy należy zastosować do podlania doniczek NOMOLT.
To jedyna skuteczna w walce z nimi rada.
Muszki skladają jaja w ziemi z których wylęgają sie muszki - błedne koło.
Jednak jeśli jest ich mało możesz zastosować żółte tablice lepowe lub
ustawić żółty pojemnik z wodą -muszki wytopią się.
Duża ilość muszek wskazuje na konieczność użycia chemii czyli NOMOLTU.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ziemiórki nie są zbyt groźne dla dorosłych roślin. Mogą uszkodzić jedynnie kilkumilimetrowe siewki. Ponieważ teraz kaktusy i inne sukulenty przechodzą okres spoczynku i zgodnie ze sztuką powinny być niepodlewane przez kilka najbliższych miesięcy to ziemiórki powinny automatycznie wyginąć, bo w suchym podłożu nie będą miały szans przeżyć. Chyba, że w sąsiedztwie są inne, zielone roślinki, które mają cały czas wilgotny substrat. Wtedy rzeczywiście trzeba użyć chemi.
Przy okazji - pojawienie się ziemiórek świadczy o zbyt żyznym i zbyt wilgotnym podłożu, w jakim trzymasz swoją Euphorbia trigona.
Przy okazji - pojawienie się ziemiórek świadczy o zbyt żyznym i zbyt wilgotnym podłożu, w jakim trzymasz swoją Euphorbia trigona.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
To nie jest chyba takie proste. Larwy ziemiórek rzeczywiście żywią się rozkładającym się, wilgotnym podłożem. Jednak w momencie, gdy podłoże zaczyna wysychać - zaczynają w poszukiwaniu wody żerować na korzeniach roślin, mogą zatem być groźne nawet dla roślin dorosłych.blabla pisze:Ziemiórki nie są zbyt groźne dla dorosłych roślin. Ponieważ teraz kaktusy i inne sukulenty przechodzą okres spoczynku i zgodnie ze sztuką powinny być niepodlewane przez kilka najbliższych miesięcy to ziemiórki powinny automatycznie wyginąć, bo w suchym podłożu nie będą miały szans przeżyć.
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ale jeśli stosujemy podstawową zasadę podlewania kaktusów mówiącą, że kolejne podlanie powinno nastąpić dopiero po całkowitym przesuszeniu substratu to ziemiórki nie będą miały prawa się rozmnażać.
Przy okazji - jeśli są ziemiórki do z duuużym prawdopodobieństwem można założyć, że podłoże, którego się używa ma zbyt dużo frakcji organicznych. W porządnym podłożu kaktusowym z przewagą frakcji mineralnych ziemiórki nie znajdą warunków do rozwoju.
Przy okazji - jeśli są ziemiórki do z duuużym prawdopodobieństwem można założyć, że podłoże, którego się używa ma zbyt dużo frakcji organicznych. W porządnym podłożu kaktusowym z przewagą frakcji mineralnych ziemiórki nie znajdą warunków do rozwoju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problem- Ziemiórki
Proszę o pomoc w moim kaktusie pojawiły się ziemiórki.
Kaktusa przesadziłem do nowiutkiej, odsuszonej czystej ziemi, ale nadal występuje czasem 1-2 muszki.
Chcę zadziałać szybko żeby się jeszcze nie rozwinęły.
FOTO:
Dla porównania wielkości postawiłem moją komórkę.
Kaktus nie jest taki mały jak dwa pozostałe które zostały zjedzone ok. 10 dni przedtem.
Kaktus jest wiekszy 3 razy od zjedzonych wiec muszki nie powinny na razie stanowic zagrozenia.
Najbardziej się boje tego że u kaktusa mogły się zagnieździć larwy.
Planuję zastosować odrobinę jednego z preparatów:
- Nomolt 150 SC
- Biotoll w sprayu
- Badusin 600 EW
Ewentualnie użyć pałeczek nawozowo ochroniarskich.
Planuję też kupić pare tabliczek lepnych.
(obok roślinki postawiłem już żołty pojemnik z wodą i odrobiną płynu do naczyń)
Chcę was zapytać, które z wymienionych czynności mógłbym wykonać żeby zabezpieczyć
mojego kaktusa ?
Mogą być też inne opcje.
Mam nadzieję że ktoś wie jak poradzić sobie z tym
problemem i pomoże.
Kaktusa przesadziłem do nowiutkiej, odsuszonej czystej ziemi, ale nadal występuje czasem 1-2 muszki.
Chcę zadziałać szybko żeby się jeszcze nie rozwinęły.
FOTO:
Dla porównania wielkości postawiłem moją komórkę.
Kaktus nie jest taki mały jak dwa pozostałe które zostały zjedzone ok. 10 dni przedtem.
Kaktus jest wiekszy 3 razy od zjedzonych wiec muszki nie powinny na razie stanowic zagrozenia.
Najbardziej się boje tego że u kaktusa mogły się zagnieździć larwy.
Planuję zastosować odrobinę jednego z preparatów:
- Nomolt 150 SC
- Biotoll w sprayu
- Badusin 600 EW
Ewentualnie użyć pałeczek nawozowo ochroniarskich.
Planuję też kupić pare tabliczek lepnych.
(obok roślinki postawiłem już żołty pojemnik z wodą i odrobiną płynu do naczyń)
Chcę was zapytać, które z wymienionych czynności mógłbym wykonać żeby zabezpieczyć
mojego kaktusa ?
Mogą być też inne opcje.
Mam nadzieję że ktoś wie jak poradzić sobie z tym
problemem i pomoże.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem- Ziemiórki
Witam serdecznie!
Dzisiaj odkryłam w doniczce(gdzie utrzymuję wysoką wilgotność) z nasionami kaktusów ziemiórkę,na razie jedną. Czy któś mógłby mi podpowiedzieć czy są one dużym zagrożeniem dla nasion i jak się ich pozbyć?Najlepiej sposobem domowym.Jestem teraz za granicą,a tu ogólnie ciężko trafić z konkretną chemią. Pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj odkryłam w doniczce(gdzie utrzymuję wysoką wilgotność) z nasionami kaktusów ziemiórkę,na razie jedną. Czy któś mógłby mi podpowiedzieć czy są one dużym zagrożeniem dla nasion i jak się ich pozbyć?Najlepiej sposobem domowym.Jestem teraz za granicą,a tu ogólnie ciężko trafić z konkretną chemią. Pozdrawiam serdecznie
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ziemiórki są dużym zagrożeniem dla siewek. Dla starszych roślin nie stanowią one problemu ponieważ przy standardowej uprawie kaktusów pomiędzy kolejnymi podlaniami muszą nastąpić okresy zupełnego przesuszenia substratu. Wtedy nie ma warunków do rozwoju tych owadów i problem kończy się w sposób naturalny. Natomiast wysiewy mają wilgoć w podłożu przez cały czas i larwy muszek mogą rozwijać się bez przeszkód. Można usuwać je ręcznie z podłoża - jeśli wysiew jest do czysto mineralnego podłoża to larwy pełzają po jego powierzchni. Można spróbować użyć jakiejś chemii ale ja w tej materii nie mam doświadczenia. Trzeba znaleźć środek, który zabije larwy i dorosłe osobniki a jednocześnie nie będzie hamował rozwoju siewek. To nie jest takie proste.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ok.Rozumiem. postaram się obserwować podłoże zobaczymy jak rozwinie się sytuacja. dziś nie widziałam żadnego robactwa,może nie będzie plagi. trzymam kciuki za moje siewki. dziękuję za odpowiedź.