Początki
Początki
Witam. pewnie rozzłoszcze miłośników zieleni, ale niestety od złej strony zabrałam się za ogrodnictwo....pierwsza wiosna "na swoim" i chciałam szybko miec piękny ogród. Nie powiem większość bylin, róż, krzewów ładnie rośnie...ale.. właśnie zawsze jest jakieś ale. Nie zastanawiałam się za bardzo nad właściwościami ziemi. Praktycznie tylko rododendron miał podsypaną specjalną mieszankę...hosty, w ktorych się zkochałam byly posadzone do ziemi tak po prostu.... Przysypane korą.
Jak teraz mogę im pomóc by były piękne.... Spieszyłam się, gdyż byłam przekonana że muszę wszystko na wiosnę posadzić, bo później nie wolno...ups a z tego co widzę z doniczek można sadzić praktycznie zawsze... no nie w zimę. Kwestia nawożenia jeszcze musi być przeze mnie poznana...........
Jak teraz mogę im pomóc by były piękne.... Spieszyłam się, gdyż byłam przekonana że muszę wszystko na wiosnę posadzić, bo później nie wolno...ups a z tego co widzę z doniczek można sadzić praktycznie zawsze... no nie w zimę. Kwestia nawożenia jeszcze musi być przeze mnie poznana...........
zaczarowana
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Początki
Ta chęć zrobienia ogrodu, bądź sadzenia roślin bez przygotowania (wiedza na temat warunków w jakich poszczególne rośliny powinny rosnąć) jest "grzechem głównym" bardzo wielu "młodych" stażem ogrodników.
Jeśli chodzi o hosty to na początek proponuję poczytać tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12788
I po prostu zrobić odpowiednią mieszankę ziemi i przesadzić je do niej - na pewno im to nie zaszkodzi.
Jeśli chodzi o hosty to na początek proponuję poczytać tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=12788
I po prostu zrobić odpowiednią mieszankę ziemi i przesadzić je do niej - na pewno im to nie zaszkodzi.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest fajne porzekadło: Co drugi głupi ma szczęście - ja jestem ten drugi i u mnie hosty rosną jak szalone, nigdy nie zastanawiałam się,że im potrzebna jakaś specjalna ziemia. Tylko jednego pilnuję: nie mogą rosnąć w słońcu, wciskam je zawsze w takie miejsca, gdzie inne roślinki nie poradziłyby sobie.
Waleria
moje hosty tez nie wygladają zle ....zważywszy na to że sa u mnie dopiero miesiąc. ładnie rosną. troche słońca maja ale nie za dużo.Czytając forum dowiedziałam sie ze w pierwszym roku słabo generalnie przędą....tylko ja chciałabym naprawić swój błąd co do ziemi i dać im taka jaka powinny miec by cieszyć mnie co rok..
zaczarowana
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
Moje początki z hostami
Witam, moje poczatki z hostami ograniczyły się do wsadzenia w ziemię dwóch host , które dostałam od sąsiadki. przeglądając forum i dział poświęcony hostom zwariowałam na ich punkcie , zakupiłam 8 odmian i wczoraj je sadziłam nie mogę się doczekać jak wiosną rozwiną liście, pozdrawiam
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Re: moje początki z hostami
Jeśli Ania kupiła same kłącza to lisci nie ma,ale gdyby jeszcze było ciepło i trochę słonka to jeszcze tej jesieni liście pewnie by się pokazały
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Re: moje początki z hostami
Lepiej niech nie pokazują się, po co roślina ma wysilać się na liście, jeśli za chwilę pójdzie spać?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."