Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
Dobrze będzie jak otworzymy kolejną cześć o pomidorach.
Z pewnością admin wszystko uporządkuje.[/b][/b]
Z pewnością admin wszystko uporządkuje.[/b][/b]
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jest na razie tylko jeden pomidor, na krzaku nieznanej odmiany - kupiłam już spory krzak w doniczce. Reszta kwiatów mu dopiero przekwita. Pozostałe sadzonki - kupne i własne - dopiero zaczynają kwitnąć. Zauważyłam, że im większe sadzonki wysadzałam do gruntu, tym bardziej odczuwały przesadzenie. Mniejsze szybciej podejmowały wzrost i mężniały, a duże dłużej były lekko "przyklapnięte". To normalne czy ja popełniam jakiś błąd? Wszystkie sadziłam w taką samą ziemię - słoneczne stanowisko, ziemia pH 7,88 wymieszana z przekompostowanym przez około rok obornikiem, sadziłam w pochmurny dzień.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mommy , a tak się martwiłaś że nic z nich nie będzie . Urosły bardzo szybko . Jeśli to co widać na zdjęciu jest Malinowym Ożarowskim dojrzeje bardzo szybko . Gratulacje !
Tula , starsza rozsada bardziej odchorowuje sadzenie i jest to normalne zjawisko . Jest taka zasada że do gruntu sadzimy rozsadę młodą , do tuneli i szklarni jak najstarszą , wtedy jest mniej problemów z prawidłowym wzrostem .
Pozdrawiam , kozula .
Tula , starsza rozsada bardziej odchorowuje sadzenie i jest to normalne zjawisko . Jest taka zasada że do gruntu sadzimy rozsadę młodą , do tuneli i szklarni jak najstarszą , wtedy jest mniej problemów z prawidłowym wzrostem .
Pozdrawiam , kozula .
no jasne Kozulo ta zasada się tyczy wszystkich roślin....
ja wsadziłam pomidory bardzo stare (15marca) dzień po wsadzeniu otworzyły się im kwiaty.... widać ,że przesadzenie im dobrze zrobiło, bo zaczynały mi już marnieć w pojemniczkach.
i nie widać u mnie tego zjawiska "odchorowywania"
, ale posadziłam je do gruntu z chirurgiczną precyzją. były w kubeczkach na piwo, przy wyciąganiu po prostu mi się wyślizgiwały na pewno nie uszkodziłam im korzeni.... więc to też ma znaczenie............

ja wsadziłam pomidory bardzo stare (15marca) dzień po wsadzeniu otworzyły się im kwiaty.... widać ,że przesadzenie im dobrze zrobiło, bo zaczynały mi już marnieć w pojemniczkach.
i nie widać u mnie tego zjawiska "odchorowywania"

Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
no na początek je okryłam. ale tylko dlatego ,iż zaczełam sadzić gdy było pełne zachmurzenie
a tu nagle chmury przeszły i zaczeło nieżle przypiekać
. a na sam koniec lunął taki deszcz z nieba , że mi potoki płynęły dróżką.

Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wczoraj niepotrzebnie się wpakowałam do 3 części , więc na temat szczepienia potulnie odpowiadam tutaj .
Agnieszko jeśli Twoje pomidorki żyją do dzisiaj , żyć będą długo . Brawo !
Niestety nie znam Koralika , ale sądząc z opisów rośnie jak chwast , więc twoje pomidorki mogą rosnąć silniej niż na własnych korzeniach . Jeśli chcesz je posadzić w gruncie możesz po zahartowaniu od razu pikować . Jeśli jednak do tunelu , czeka Cię doniczkowanie . Szczepione pomidory jeśli są posadzone zbyt młode , rosną bardzo silnie wegetatywnie i słabo wiążą owoce . Można je prowadzić na dwa albo nawet trzy pędy jeśli podkładka jest silna .
Pozdrawiam , kozula .
Agnieszko jeśli Twoje pomidorki żyją do dzisiaj , żyć będą długo . Brawo !

Pozdrawiam , kozula .
Witam,
to mój pierwszy wpis na tym forum. W domu mam tez pierwszą sadodzonke KORALIKA. Przeczytałam cały wątek, mam jednak jeszcze miszung w głowia.
Do jakiej wysokości rośnie ta odmiana. jakiej wielkości wziąc doniczkę. Czy można go powiesić na ścianie balkonu i potraktowac jako roślina zwisająca?
Dziękuję za wyrozumiałość
to mój pierwszy wpis na tym forum. W domu mam tez pierwszą sadodzonke KORALIKA. Przeczytałam cały wątek, mam jednak jeszcze miszung w głowia.
Do jakiej wysokości rośnie ta odmiana. jakiej wielkości wziąc doniczkę. Czy można go powiesić na ścianie balkonu i potraktowac jako roślina zwisająca?
Dziękuję za wyrozumiałość