Ziemia pod iglaki,Jaka,jakie pH itd.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
Ziemia pod iglaki,Jaka,jakie pH itd.
Kochani co sądzicie o tym żeby szmaragda tuje wsadzić w ziemię z lasu ?Nie mam o tym pojęcia i proszę was o radę .Z góry dzięki.
KASIA
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paweł, moje tuje rosną w przeciętnej ziemi ogrodowej i o torfie nigdy nawet nie słyszały, a mają się znakomicie. Nawet kory im nie dałam ani pod korzenie, ani jako ściółkę. I mają się znakomicie, w zeszłym roku miały niemal półmetrowy przyrost, w tym roku nico mniejszy, bo było strasznie sucho i chyba za mało je podlewałam.
To jak to jest, rzeczywiście kwaśny torf jest konieczny?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Widocznie masz dużo materii organicznej w podłożu i przyjazny roślinom kompleks mikroorganizmów glebowych. Kwaśny torf nie jest potrzebny samym iglakom a symbiotycznym grzybom (mikoryza).Nalewka pisze:Paweł, moje tuje rosną w przeciętnej ziemi ogrodowej i o torfie nigdy nawet nie słyszały, a mają się znakomicie. Nawet kory im nie dałam ani pod korzenie, ani jako ściółkę. I mają się znakomicie, w zeszłym roku miały niemal półmetrowy przyrost, w tym roku nico mniejszy, bo było strasznie sucho i chyba za mało je podlewałam.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
Optymalne pH gleby - jaka ziemia dla iglaków?
Mam do wsadzenia 60 iglaków Brabantów . chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób je sadzić i jak przygotować ziemie do obsypania . Słyszałem że można kupic torf o odczynie kwaśnym i zmieszać go w stosunku 1:2 z ziemia w którą bedzie wkopany ponieważ sam torf jest zbyt "mocny " .Proszę o jakiś porady związane z sadzeniem Pozdrawiam
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ziemia pod iglaki
Witam wszystkich !
Mam takie pytanie czy ziemia z pod olszyn nadawała by się pod iglaki, azalie i wszystko co kwaśnolubne.
Proszę Was o odpowiedzi i ...
Pozdrawiam
Mam takie pytanie czy ziemia z pod olszyn nadawała by się pod iglaki, azalie i wszystko co kwaśnolubne.
Proszę Was o odpowiedzi i ...
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Podłoże pod iglaki
czy mozna przesadzając thuje lub inne iglaki np.świerk, podsypać pod korzenie w/w troszkę kory sosnowej czy to nie zaszkodzi drzewku?