Co to za ptak ?
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to za ptak ?
Pytanie jest w temacie, ale powtórzę, kto pomoże nazwać i krótko scharakteryzować tego ptaka?
FOTO z sieci
FOTO z sieci
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na 100% pewny nie jestem ale wydaję mi się, że to chyba jest trznadel. Jeśli się mylę poprawcie.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Lilu, Twój ptaszek to zięba, jak słusznie określiła go KaRo. A oto charakterystyka:
Zięba - Fringilla coelebes. Długość 15 cm. Jeden z najpospolitszych ptaków Europy. Gnieździ się w lasach liściastych i iglastych, ogrodach i parkach. Gniazdo jest najczęściej umieszczone w rozwidleniu drzewa, zręcznie zbudowane i zamaskowane mchami i porostami. Wędrowna. Masowe przeloty na początku października. Zimą pospolita w stadach na polach, blisko lasów, szcególnie bukowych. Samiec jaskrawo ubarwiony, samica i młode matowe, szarobrązowe z zielonkawym odcieniem. Wszystkie mają wyraźne, białe pasy na skrzydłach, biel na zewnętrznych sterówkach i zielony kuper. Jeden z najgorliwszych śpiewaków w lesie.
Zięba - Fringilla coelebes. Długość 15 cm. Jeden z najpospolitszych ptaków Europy. Gnieździ się w lasach liściastych i iglastych, ogrodach i parkach. Gniazdo jest najczęściej umieszczone w rozwidleniu drzewa, zręcznie zbudowane i zamaskowane mchami i porostami. Wędrowna. Masowe przeloty na początku października. Zimą pospolita w stadach na polach, blisko lasów, szcególnie bukowych. Samiec jaskrawo ubarwiony, samica i młode matowe, szarobrązowe z zielonkawym odcieniem. Wszystkie mają wyraźne, białe pasy na skrzydłach, biel na zewnętrznych sterówkach i zielony kuper. Jeden z najgorliwszych śpiewaków w lesie.
Mietek.
-
- 1000p
Aniu, może masz zdjęcie tego ptaszka widzianego z boku. Bardzo trudno jest identyfikować ptaka w takim układzie zdjęcia jak je zaprezentowałaś. Charakterystyczne elementy to np: kształt, długość dzioba i ogona, rysunek kolorów na skrzydłach i ubarwienia lotek.
Może to być trznadel, jak napisał Jarek, ale może też makolągwa, kulczyk lub jeszcze inny.
Pozdrawiam
Może to być trznadel, jak napisał Jarek, ale może też makolągwa, kulczyk lub jeszcze inny.
Pozdrawiam
Mietek.
-
- 1000p
Oj! Krysiu, oglądaj uważnie. Spójrz na datę zdjęcia i kolory roślinek.KaRo pisze:Tak Yaro,to trznadel w zimowej już szacie.
Pewnie szybko nadejdą teraz mrozy i śnieg,skoro on już tak upstrzył sobie ziomowo piórka.
Musisz je dokarmiać ziarnem ,bo to ziarnojady trzymające się blisko osad ludzkich.
Mietek.
-
- 1000p
Lilu ptakami zainteresowałem się bliżej po przeprowadzce na wieś. Nie mogłem przecie nie wiedzieć co fruwa, ćwierka, gwiżdże lub skacze wokoło mnie. Do tej pory rozszyfrowałem w ogrodzie ponad 40 gatunków ptaków. Nigdy nie myślałem, że jest ich aż tyle tak blisko.
Moje wiadomości opierają się na dobrych "ściągawkach". Co do ptaków to są to: "Wielki Atlas Ptaków" A. Hanzaka oraz "Ptaki Europy. Przewodnik fotograficzny" H. Delina i L. Svenssona. Nie wspomnę już o dziesięciu wielotomowych encyklopediach, pełniących rolę pomocniczą.
Serdeczne pozdrowienia
Moje wiadomości opierają się na dobrych "ściągawkach". Co do ptaków to są to: "Wielki Atlas Ptaków" A. Hanzaka oraz "Ptaki Europy. Przewodnik fotograficzny" H. Delina i L. Svenssona. Nie wspomnę już o dziesięciu wielotomowych encyklopediach, pełniących rolę pomocniczą.
Serdeczne pozdrowienia
Mietek.