Dla początkujących
Dla początkujących
Witam
Pomyślałem że przyda się teki wątek w którym każdy będzie mógł zadać pytanie
Ja będę pierwszy.
Chce sobie kupić nowe kaktusy np : Astro, gymno, lovibie i lofkę. Czy jest sens kupowania ?
Przeprowadzam się do nowego mieszkania. Niestety tracę południowe okno. Mam do wyboru wschód i zachód Na Wschodnie jest duży balkon, więc pomyślałem żeby kupić taką szklarnia balkonową może by trochę pomogła ?
Pomyślałem że przyda się teki wątek w którym każdy będzie mógł zadać pytanie
Ja będę pierwszy.
Chce sobie kupić nowe kaktusy np : Astro, gymno, lovibie i lofkę. Czy jest sens kupowania ?
Przeprowadzam się do nowego mieszkania. Niestety tracę południowe okno. Mam do wyboru wschód i zachód Na Wschodnie jest duży balkon, więc pomyślałem żeby kupić taką szklarnia balkonową może by trochę pomogła ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mammillaria to bardzo duży rodzaj. Sporo mamilarek sobie poradzi w takich warunkach. Ale nie wszystkie. Nie nam się aż tak dobrze na tych roślinach, więc konkretnych gatunków Ci nie podam. Przy wschodnim oknie powinny dobrze jeszcze rosnąć takie rodzaje jak Notocactus i Echinopsis. Meksyk raczej odpada. Zatem lofka może mieć trochę za ciemno.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Typowe kaktusy raczej tego nie przeżyją. Można spróbować z epifitami, czyli rodzaje Epiphyllum, Schlumbergera, Rhipsalis, Rhipsalidopsis, Lepismium, Hatiora itp.111agnieszka pisze:To i ja zapytam jaki kwiatek można postawić w pokoju co jest zachodnie okno , no raczej mało światła?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Opuncje tylko niektóre. Większość opuncjowatych, w tym miniaturki (tefraki, kumulopuncje, Puna itp.) wymagają pełnej lampy. Parodie mogą też mieć problem. To górale, a wysoko w Andach światła nie brakuje.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Rodzaje Rebutia, Echinopsis, Notocactus, Gymnocalycium, niektóre rośliny z rodzaju Mammillaria, Echinofossulocactus i pewnie jeszcze kilka innych by się znalazło.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Teraz to ja mam pytanko:) mam kaktusa, chyba echinopsis, był bardzo długo w ciemnym miejscu , bo przyznaje się ze nie byłam w ogóle zorientowana jak jest prawidłowa pielęgnacja kaktusów. Ale teraz ma się już lepiej miał spoczynek w zimie w chłodnym miejscu , później stopniowo go przyzwyczajałam do słoneczka aż teraz jest już na zachodnio-południowym oknie, i teraz pytanie czy mogę go dać na zewnątrz i jak z deszczami.. czy może być na deszczu bo niestety ale będzie mu padało do doniczki..?