Dąb - choroby i szkodniki
Dąb - choroby,szkodniki
Ostatnio na liściach mojego dębu zauważyłem brązowe plamy wie ktoś co to maże być ? ?
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dąb - choroby i szkodniki
Pojawił mi się "mały" problem. W okolicy moich dębów roślinki zaczęły chorować (szara pleśń) no i popryskałem profilaktycznie je (dęby) Amistarem. Po tygodniu zauważyłem te objawy. Nie wiem czy wystąpiły od razu - nie byłem na miejscu.
Czy to może być skutek Amistaru czy postęp jakiejś choroby? Inne rośliny też były pryskane i nic się z nimi nie stało. Czy mogę im jakoś pomóc. Zauważyłem też nagryzienia i boję się czy mogę je w takim stanie prysnąć czymś na owady?
Czy to może być skutek Amistaru czy postęp jakiejś choroby? Inne rośliny też były pryskane i nic się z nimi nie stało. Czy mogę im jakoś pomóc. Zauważyłem też nagryzienia i boję się czy mogę je w takim stanie prysnąć czymś na owady?
Pozdrawiam. Mirek.
WItam,
Nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie w wątku dot. dębów, więc jeszcze raz
bardzo proszę o pomoc.
Jestem początkującym i świeżo upieczonym właścicielem ogrodu, więc nie mam jeszcze pojęcia o wielu sprawach..
"...mam w ogrodzie młody dąbek, który wygląda jak krzew, gdyż od ziemi wyrasta kilka gałęzi. Od kilku tygodni liście pokryły się białym nalotem - jakby pleśnią.
Co to jest i co z tym zrobić ?
Bardzo proszę o odpowiedź - szkoda mi młodego drzewka, które ma już z pewnością kilka lat.."
Nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie w wątku dot. dębów, więc jeszcze raz
bardzo proszę o pomoc.
Jestem początkującym i świeżo upieczonym właścicielem ogrodu, więc nie mam jeszcze pojęcia o wielu sprawach..
"...mam w ogrodzie młody dąbek, który wygląda jak krzew, gdyż od ziemi wyrasta kilka gałęzi. Od kilku tygodni liście pokryły się białym nalotem - jakby pleśnią.
Co to jest i co z tym zrobić ?
Bardzo proszę o odpowiedź - szkoda mi młodego drzewka, które ma już z pewnością kilka lat.."
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to mączniak prawdziwy dębu http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85czn ... _d%C4%99bu
Do walki z nim można chyba zastosować NIMROD 25 EC http://ogrodnicze.warszawa.pl/?p=produc ... -25-ec-1-l
Do walki z nim można chyba zastosować NIMROD 25 EC http://ogrodnicze.warszawa.pl/?p=produc ... -25-ec-1-l
Pozdrawiam, Jagoda
Baardzo dziękuję Flowewrs za szybką odpowiedź i celne sklasyfikowanie choroby !
Myślę, że to właśnie będzie mączniak, na podanej stronie poczytałam objawy i obejrzałam zdjęcie - wszystko się zgadza.
Muszę szybko zastosować preparat, gdyż niedaleko posadziłam inny , młodziutki dąb i boję się
aby się nie zaraził - o ile już się to nie stało...
Myślę, że to właśnie będzie mączniak, na podanej stronie poczytałam objawy i obejrzałam zdjęcie - wszystko się zgadza.
Muszę szybko zastosować preparat, gdyż niedaleko posadziłam inny , młodziutki dąb i boję się
aby się nie zaraził - o ile już się to nie stało...
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra
Róże Alexandry
Róże Alexandry
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sie 2009, o 20:20
Dąb
dąb ma plamy ciemne na korze do tego gubi liscie na kturych są plamy brązowe srednica dębu 40cm morze ktos wie co go meczy , a nie wiem czy nie przeniesie sie na inne bo przynim są blisko 2 wieksze od niego
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chory dąb - pomocy
Witam i proszę o pomoc.
Na mojej działce rośnie dąb - samosiejka. Jest malutki jeszcze, ale coś mu dolega i na dodatek dziwnie rośnie. Bardzo chcę go uratować, bo właściwie to dopiero moje 3 drzewo na działce, która ma 30 arów...
Zdjęcia są trochę niewyraźne, ale może coś dostrzeżecie jednak i doradzicie co zrobić.
Na mojej działce rośnie dąb - samosiejka. Jest malutki jeszcze, ale coś mu dolega i na dodatek dziwnie rośnie. Bardzo chcę go uratować, bo właściwie to dopiero moje 3 drzewo na działce, która ma 30 arów...
Zdjęcia są trochę niewyraźne, ale może coś dostrzeżecie jednak i doradzicie co zrobić.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Teraz nie tnij, poczekaj do wiosny. Nie ma co go dodatkowo przed zimą stresować.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub