Czosnki po kwitnieniu,wysiew nasion
- pawels23
- 200p
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czosnki po kwitnieniu,wysiew nasion
Moje czosnki ozdobne po pięknym kitnieniu w maju teraz zaczęły wydawać nasiona. I wcale nie straciły na uroku - wyglądają jak wybuchające fajerwerki Warto zostawić je w ogrodzie czy powinienem jednak odciąć im teraz te przekwitłe kwiatostany, aby cebule lepiej urosły? Jak sądzicie, czy dałoby się zasuszyć takie odcięte pędy z nasionami?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Przekwitnięte czosnki są nadal niebrzydkie, więc zostawiam je na rabatce, dopóki nie "wystrzelają'
nasionek, a potem, jak same się ususzą i wyglądają tak - ścinam :
Można je jeszcze potraktować barwnym lakierem w sprayu ( np. takim http://www.sklep.asflor.pl/product_info ... ucts_id=38 ) i mamy ciekawy element
do kompozycji zimowego bukietu .
Powodzenia
- pawels23
- 200p
- Od: 26 lut 2008, o 16:48
- Kontakt:
Ja też dziękuję Ci bardzo za odpowiedż A czy próbował ktoś je wstawić do atramentu, żeby "zassały" kolor, tak jak to ponoć robią dzwonki irlandzkie
A przy okazji - nie chcąc zakładać nowego wątku, bo to też w jakiś sposób powiązane z tematem ścinania przekwitłych kwiatów: Co zrobić z cesarską koroną? Teraz już pożółkła i wygląda tak sobie. Można ją już ściąć przy ziemi czy trzeba czekać do określonego momentu?
A przy okazji - nie chcąc zakładać nowego wątku, bo to też w jakiś sposób powiązane z tematem ścinania przekwitłych kwiatów: Co zrobić z cesarską koroną? Teraz już pożółkła i wygląda tak sobie. Można ją już ściąć przy ziemi czy trzeba czekać do określonego momentu?
-
Stasiu, oprócz złocistych lakierów, są jeszcze w wielu innych barwach
Z atramentem nie próbowałam, ale myślę, Pawle, że ususzone już prawdopodobnie, nie zdołają zassać
Może takie nie całkiem zaschnięte potrafią ? Jak masz więcej, to zrób eksperyment i potem nas poinformuj .
Koronę cesarską po kwitnieniu ogławiałam, a po zżółknięciu ucinałam cały pęd - podobnie, jak robi się z tulipanami .
Pestko, nie wszystkie czosnki są takie same ... ten z fotek wyżej to Czosnek aflatuneński / Allium aflatunense /.
Z atramentem nie próbowałam, ale myślę, Pawle, że ususzone już prawdopodobnie, nie zdołają zassać
Może takie nie całkiem zaschnięte potrafią ? Jak masz więcej, to zrób eksperyment i potem nas poinformuj .
Koronę cesarską po kwitnieniu ogławiałam, a po zżółknięciu ucinałam cały pęd - podobnie, jak robi się z tulipanami .
Pestko, nie wszystkie czosnki są takie same ... ten z fotek wyżej to Czosnek aflatuneński / Allium aflatunense /.
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
Aniu i ja dziękuję za podpowiedź co zrobić z kwiatostanem czosnku - piękny .
A co zrobić z czosnkiem szubert /gwieździstym , to samo / Pierwszy raz mam czosnki :o
A co zrobić z czosnkiem szubert /gwieździstym , to samo / Pierwszy raz mam czosnki :o
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnki po kwitnieniu
Ja zasuszone glowki czosnkow zostawiam.Ladnie wygladaja z czapeczkami sniegu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Czy zbiera ktoś z Was nasiona po tym jak przekwitną czosnki? Jeśli tak to co dokładnie się z nimi robi?
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zebrałam kiedyś i wysiałam (od razu po zbiorze) nasiona z allium christophii (czosnek Krzysztofa). Bardzo ładnie wzszedł jeszcze tego samego roku, przezimował, przepikowałam na wiosnę, a potem jakoś straciłam nim zainteresowanie i chyba trawa go zagłuszyła. Problem w tym, że takie czosnki z siewu kwitną po 3-4 latach. Jeżeli komuś się chce bawić, to jest to sposób...