Katusy kiedy kwitną i po jakim okresie spoczynku ?
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Katusy kiedy kwitną i po jakim okresie spoczynku ?
Witam mam pytanko odnośnie kaktusów czy w okresie spoczynku 5 st trzymać je tak długo aż wypuszczą pąki czy po 4 miesiącach postawic w ciepłe miejsce ?
- patrykgiel
- 500p
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Pytanie dość ogólne. Generalnie kaktusów jest ponad 2000 gatunków i dla niektórych temperatura 5*C jest śmiertelna. Generalnie ok. 80-90% kaktusów wymaga zimą temperatury 8-12*C i zupełnej suszy. A czy będą to 4 miesiące czy 6 ma znaczenie drugorzędne.
To samo dotyczy trzymania kaktusów na dworze. Jest to trochę zbyt ogólnie zadane pytanie. Bo jeśli chcesz rośliny posadzić na grządkę razem z marchewką to przeżyją to może ze 2-3 gatunki. Jeśli chcesz wystawić donice po prostu na otwartą przestrzeń to jest kilka rodzajów, które to wytrzymają. Jeśli dodatkowo zabezpieczysz rośliny przed opadami to jakieś 50% kaktusów będzie z tym czuło się dobrze. Jeśli dodatkowo zrobisz coś na kształt inspektu to niemal wszystkie kaktusy będziesz mógł tak uprawiać.
Więc sugeruję byś napisał z większymi szczegółami co i jak planujesz i jakie rośliny zamierzasz tak uprawiać. Bo na takim poziomie ogólności to dyskusja raczej nie ma sensu.
To samo dotyczy trzymania kaktusów na dworze. Jest to trochę zbyt ogólnie zadane pytanie. Bo jeśli chcesz rośliny posadzić na grządkę razem z marchewką to przeżyją to może ze 2-3 gatunki. Jeśli chcesz wystawić donice po prostu na otwartą przestrzeń to jest kilka rodzajów, które to wytrzymają. Jeśli dodatkowo zabezpieczysz rośliny przed opadami to jakieś 50% kaktusów będzie z tym czuło się dobrze. Jeśli dodatkowo zrobisz coś na kształt inspektu to niemal wszystkie kaktusy będziesz mógł tak uprawiać.
Więc sugeruję byś napisał z większymi szczegółami co i jak planujesz i jakie rośliny zamierzasz tak uprawiać. Bo na takim poziomie ogólności to dyskusja raczej nie ma sensu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- patrykgiel
- 500p
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Trzymanie kaktusów w chłodzie w okresie zimowym jest warunkiem koniecznym ale nie wystarczającym do tego, by pojawiły się kwiaty. Pąki nie pojawiają się także w czasie zimowania tylko już w czasie wegetacji, najczęściej wiosną.
Twoje roślinki przede wszystkim potrzebują więcej światła bo są wyciągnięte z jego braku.
A obie roślinki należą do rodzaju Mammillaria.
Twoje roślinki przede wszystkim potrzebują więcej światła bo są wyciągnięte z jego braku.
A obie roślinki należą do rodzaju Mammillaria.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- patrykgiel
- 500p
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nie jestem w stanie określić gatunków bo:
- nie znam się na mamilariach,
- zdjęcia są kiepskiej jakości,
- kaktusy są zniekształcone brakiem światła.
Nie mniej jest bardzo niewiele mamilarii o okazałych kwiatach, a te z fotek na pewno do nich nie należą.
- nie znam się na mamilariach,
- zdjęcia są kiepskiej jakości,
- kaktusy są zniekształcone brakiem światła.
Nie mniej jest bardzo niewiele mamilarii o okazałych kwiatach, a te z fotek na pewno do nich nie należą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- patrykgiel
- 500p
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.