Co zrobić by zakwitły ???
- slawek73
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2009, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co zrobić by zakwitły ???
Mam pytanko.Miałem dwie róże pienne,tej zimy niestety nie przetrzymały mimo okrycia i wymarzły.Szkoda było mi je wyrzucić,więc zostawiłem z nadzieją że odbiją z korzenia.Tak się stało i rosną pięknie.Mają już ok.150cm.Wiem że to już nie będą "szlachetne"okazy ale chciałbym żeby kwitły i rosły.Moje pytanie:Czy mam je przyciąć żeby się rozgałęziły i kwitły???Kiedy,na jaką wys.przyciąć??Teraz wydają się tylko rosnąć bez końca do góry.
- Silwan
- 50p
- Od: 3 wrz 2008, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Polsce na podkładke róż szlachetnych oraz tych na pniu najczęściej jest stosowana rosa canina http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Rosa_canina.htm jest to dzika róża bardzo pospolita w naszym kraju.Kwitnie ona na pędach 2 letnich (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi ) nie będą to efektowne kwiaty ale za to krzaczek osiągnie słuszne rozmiary
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Canina kwitnie krótko i niezbyt okazale, potem ma ładne owoce, które zdobią przez całą zime, ale szczerze mówiąc, szkoda trochę sadzić ją w takich "okazowych" miejscach... lepiej mieć ją na peryferiach działki, tam robi za żywopłot i zimowy pokarm dla ptaszków, zaś jej wartość ozdobna jest dość wątpliwa...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka