Janowiec bułgarski

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Janowiec bułgarski

Post »

Jaką ziemię lubi janowiec bułgarski "Genista lydia"? Wyczytałem, że kwaśną. Czy podłoże ma być takie jak pod wrzosy czy jak pod iglaki?
Pozdrawiam. Mirek.
renee
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 cze 2009, o 08:54

Post »

Witam.Mam tą roślinę już 3 lata, ziemia u mnie jest dość piaszczysta. Jak go sadziłam dałam zwykłej ziemi uniwersalnej z worka i rośnie jak szalony ma dobrze ponad metr. Jedno co mogę doradzić to, że musi być na słonku. U moich rodziców początkowo rósł w pełnym słońcu potem zasłoniły go inne rośliny i bardzo zmizerniał biedak.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Ja swojego wsadziłem do kwaśnej-bo tak wyczytałem w opisie rośliny. Mam nadzieję, że mu nie zaszkodzi.Słońce będzie miał pełne.Jednak spodziewam się trochę niższej wysokości-jak nie to pójdą w ruch "sekatorki".
Pozdrawiam. Mirek.
renee
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 cze 2009, o 08:54

Post »

Źle napisałam :oops:
Chodziło mi, że na metr rozłożyła się na boki a na wysokość to ma ok 30 cm a jak kwitnie to się trochę unosi.
Nie wiem gdzie mieszkasz ale ja przez pierwsze 2 lata lekko ją okrywałam gałązkami.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

czyli przycinanie z głowy, cieszy mnie to. a mieszkam okolice Torunia- z tym, że posadziłem w ciepłym i zacisznym miejscu więc okrywać chyba nie będę.
Pozdrawiam. Mirek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”