Wilec ziemniaczany ( batat )
Wilec ziemniaczany ( batat )
Witam!
Dowiedziałam się, że tworzy bulwki.Czy można je przechować przez zimę i posadzić wiosną jak begonie, czy to nie ma sensu Pozdrawiam
Dowiedziałam się, że tworzy bulwki.Czy można je przechować przez zimę i posadzić wiosną jak begonie, czy to nie ma sensu Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wow jaki cudny ciekawe czy mozna go uprawiać również na działce
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
Ale o który chodzi?
Takie jak u Neli zamordowałam w miesiąc, a ściślej mówiąc nie ja, a przędziorki. Więc o ich hodowli się nie wypowiadam.
Tego mojego kupiłam w markecie jako bulwę na stoisku warzywnym. Był lekko przesuszony, dlatego dość długo trwało, zanim puścił liście. Potem poszło z górki. Przycinanie co 2 tygodnie, tak szybko rósł. Od miesiąca jest wkopany w ziemię na działce i nadal rośnie. Jestem ciekawa, czy wytworzy małe bulwki.
Takie jak u Neli zamordowałam w miesiąc, a ściślej mówiąc nie ja, a przędziorki. Więc o ich hodowli się nie wypowiadam.
Tego mojego kupiłam w markecie jako bulwę na stoisku warzywnym. Był lekko przesuszony, dlatego dość długo trwało, zanim puścił liście. Potem poszło z górki. Przycinanie co 2 tygodnie, tak szybko rósł. Od miesiąca jest wkopany w ziemię na działce i nadal rośnie. Jestem ciekawa, czy wytworzy małe bulwki.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Wilec ziemniaczany ( Ipomoea batatas )Identyfikacja
Witam , no cóż zazwyczaj wszyscy pokazują kwiaty , byliny , drzewka chcąc zidentyfikować roślinę , ja niestety mam tylko bulwę jest to pozostałość wykopana teraz z donicy , była to roślina liściasta , liście sercowate bardzo zielone zwisające , na długich łodygach. Kupiona w marcu bardzo szybko się rozrosła . Niestety brak zdjęcia , nie wiem czy bulwę przetrzymać do wiosny , czy wyrzucić teraz? To niestety większość wiadomości , które mogę przekazać.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Prośba o identyfikację
To mi wyglada na bulwe batata,słodkiego ziemniaka,wilca ziemniaczanego (Ipomoea batatas)
Zobacz proiszę czy tak wyglądały jego liście
Zobacz proiszę czy tak wyglądały jego liście
- markonix
Re: Prośba o identyfikację
Wielkie dzięki , znalazłem podaną stronę , znalazłem odmianę , ozdobna ---Margerite--- , dziękuję Marek
(uzupełniam temat)
(uzupełniam temat)
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Re: Prośba o identyfikację(wilec ziemniaczany odmiana Margerite
Krysiu..dzięki za adres strony.
Marek i co? Udało ci się przechować tego wilca?
To teraz uwagi do wiadomości zawartych na stronce.
Sadzonki a właściwie uszczknięte wierzchołki przywiozłem z zaprzyjaźnionego gosp.agroturystycznego z Olsztyna.U nas ich nie spotkałem a tam sadzą je co roku i dorastaja do pokaźnych rozmiarów.Po prostu tam są dostępne wiosną i tak prawdę powiedziawszy nie starają się przechować ich do następnego sezonu.Ja też robiłem podobnie bo tak przywozimy je któryś raz.Po prostu stały w donicach na działce do mrozów,później wyrzucałem na kompost razem z ziemią.Podobnie zrobiłem i teraz..ale rozbiłem bryłę i jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem bulwy..jedne bordowe drugie białe.Wbrew temu co piszą sadzonki ukorzeniają się bardzo szybko bo moja Jaguś będąc zapobiegliwą pozrywała kilka i wsadziła do wody żeby mieć na przyszły rok.W ciągu tygodnia miały już długie białe korzenie i teraz rosną w doniczkach (jak na fotkach).Mam nadzieję że uda mi się je przezimować.albo w formie doniczkowej w mieszkaniu albo te bulwy..bo są naprawdę piękne.Posadzone razem pięknie kontrastują kolorystycznie..bordo z taką niespotykaną zielenią.U mnie nie opanowały ich żadne szkodniki i mimo że były przywiezione i posadzone dość późno pięknie się rozrosły.
Marek i co? Udało ci się przechować tego wilca?
To teraz uwagi do wiadomości zawartych na stronce.
Sadzonki a właściwie uszczknięte wierzchołki przywiozłem z zaprzyjaźnionego gosp.agroturystycznego z Olsztyna.U nas ich nie spotkałem a tam sadzą je co roku i dorastaja do pokaźnych rozmiarów.Po prostu tam są dostępne wiosną i tak prawdę powiedziawszy nie starają się przechować ich do następnego sezonu.Ja też robiłem podobnie bo tak przywozimy je któryś raz.Po prostu stały w donicach na działce do mrozów,później wyrzucałem na kompost razem z ziemią.Podobnie zrobiłem i teraz..ale rozbiłem bryłę i jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem bulwy..jedne bordowe drugie białe.Wbrew temu co piszą sadzonki ukorzeniają się bardzo szybko bo moja Jaguś będąc zapobiegliwą pozrywała kilka i wsadziła do wody żeby mieć na przyszły rok.W ciągu tygodnia miały już długie białe korzenie i teraz rosną w doniczkach (jak na fotkach).Mam nadzieję że uda mi się je przezimować.albo w formie doniczkowej w mieszkaniu albo te bulwy..bo są naprawdę piękne.Posadzone razem pięknie kontrastują kolorystycznie..bordo z taką niespotykaną zielenią.U mnie nie opanowały ich żadne szkodniki i mimo że były przywiezione i posadzone dość późno pięknie się rozrosły.
- markonix
Re: Prośba o identyfikację(wilec ziemniaczany odmiana Margerite
Józefie , ja kupuję nowe rośliny co rok , koszt 2,5-3 zł za sztukę , można faktycznie popróbować je przezimować jesiennych resztek - zobaczymy wiosną - więc życzę powodzenia
co do bulw , w tym roku wrzuciłem bulwy razem z daliami do piwnicy , zobaczę wiosną co z nich zostanie
co do bulw , w tym roku wrzuciłem bulwy razem z daliami do piwnicy , zobaczę wiosną co z nich zostanie
- Urtica
- 200p
- Od: 23 sie 2010, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wilec ziemniaczany (batat)
Już kiedyś bardzo spodobała mi się ta roślina, ale wtedy nie wiedziałam jeszcze co to Mam pytanie czy ktoś spotkał się może w sprzedaży z nasionami wilca ziemniaczanego (tego w odmianach jak u Neli), a może z bulwami? Czy tylko muszę liczyć na to, że gdzieś u mnie pojawią się sadzonki?
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki