Pieczarki - uprawa amatorska
Pieczarki - uprawa amatorska
Czy ktoś może wyjaśnić mi jak można wyhodować pieczarki od a do z i czy grzybnie dla tych grzybów można zrobić sobie samemu?
max
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pieczarki
Kup sobie w sklepie ogrodniczym gotową kostkę z grzybnią pieczarek dostaniesz kartkę z opisem jak hodować,jest to łatwe ale pracochłonne po jakimś półtorej miesiąca masz gotowe pieczarki,tak robię już od dwóch lat mam świeżutkie ekologiczne pieczarki zbieram z dwóch kostek około 11 kilogramów,ale przez lato nie polecam ci hodowle bo jest za ciepło a pieczarka nie lubi ciepła chyba że masz dość zimną piwnice jak będziesz miał jakieś jeszcze pytanie to piszmaksym pisze:czy ktoś może wyjaśnic mi jak można wychodowac pieczarki od a do zi czy grzybnie dla tych grzybów można zrobic sobie sanenu?
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tymi kilogramami to przesadziłeś ja z dwóch kostek zbieram około 11 do 13 kilogramów.Wielkość tych kostek jest 45 cm x 60 obcinasz górną warstwę foli i dajesz gazetę na gorę i zraszasz ją każdy dzień żeby była wilgotna temp.jakieś 21c jak zrobi się biały nalot po jakieś 3 tygodniach dajesz na górę 4 cm warstwę ziemi specjalnej do pieczarek i od drugiego dnia zaczynasz podlewać dość obficie około 5 litrów przez te 6 dni aż grzybnia przerośnie.Zobaczysz białe grudki na tej ziemi wtedy bierze się i przeczesuje małymi grabkami po około 2 dniach przenosisz cała grzybnie do zimniejszego pomieszczenia do około 16c,po paru dniach jeszcze podlewasz i pieczarki możesz zbierać. Są trzy rzuty pieczarek trwa to około 3 tygodni te 3 rzuty pieczarki są lepsze uwierz mi niż te ze sklepu aromatyczne są bielutkie.Ale jak kupisz te pieczarki to dostaniesz gotową instrukcję co jak i ile jak coś byś jeszcze chciał to piszadamlol pisze:miejsce ciemne za 3 tyg robi się szok i po 7 dniach zbiera się pieczarki trzeba podlewac w odpowiednim momęcie przy dobrym podlewaniy to zie zbierze 25 kg pieczarek z m2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najlepsze warunki pieczarki mają w piwnicach , hallach itp. Latem raczej nie powinno uprawiać się pieczarki , jeśli nie mamy do tego specjalnych pomieszczeń. Temperatura pomieszczenia powinna wynosić 18 stopni .
Jak wcześniej pisałam , torf przeznaczony na okrywę pieczarki musi być specjalny , a nie tak jak pisze Adaś.
pozdrawiam
Jak wcześniej pisałam , torf przeznaczony na okrywę pieczarki musi być specjalny , a nie tak jak pisze Adaś.
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...