Zatrzymanie wzrostu pędu kwiatowego
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zatrzymanie wzrostu pędu kwiatowego
Czy może ktoś mi udzielić rady,otóż ze trzy tygodnie temu odkryłam że moja Phal.bellina wypuszcza pęd kwiatowy,urósł dosłownie ze trzy mm i zatrzymał swój wzrost,może ktoś się spotkał z taką sytuacją i może poradzić co w tej kwestii zrobić? Bellina stoi na południowym oknie,na podstawce z keramzytem zalanym wodą..
Bardzo była bym wdzięczna za pomoc..
Bardzo była bym wdzięczna za pomoc..
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko myśle, że ma za małą wilgotność. Jeśli mogę poradzić i jeśli masz w domu małe akwarium, tak by na dole była woda a na podstawce stała doniczka. Moja bellina stoi w akwarium i już 3 pączek jest dość duży a i 4 idzie powoli.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 29 sty 2008, o 16:51
- AnnaL
Agatko pudełko duże może być, doniczka cała na wysokość lub chociaż 2/3 - powinna zmieścić się w jego środku. Skoro na parapecie nie masz miejsca to może jakiś stolik blisko okna. Myslę, że po zwiększeniu wilgotności ruszy do przodu i będzie rósł.
Początek mojej przygody.
- agata0806
- 1000p
Ślicznie dziękuję Wam za pomoc
Aniu bellina już stoi w pudełku tak jak poradziłaś,wystaje z niego tylko kawałeczek górnego listka czyli jest ok..
Szybciutko zrobiłam małe przemeblowanie na parapecie i pudełeczko się zmieściło..Teraz się tylko modlić żeby dalej rósł..
Storczykowa gdzieś czytała że pędy belliny tak wolno rosną ale żeby aż tak?
Aniu bellina już stoi w pudełku tak jak poradziłaś,wystaje z niego tylko kawałeczek górnego listka czyli jest ok..
Szybciutko zrobiłam małe przemeblowanie na parapecie i pudełeczko się zmieściło..Teraz się tylko modlić żeby dalej rósł..
Storczykowa gdzieś czytała że pędy belliny tak wolno rosną ale żeby aż tak?
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AnnaL
Agatko trzymam kciuki za bellinę. Pamiętaj, że tam cały czas musi być woda, ja uzupełniam przy upałach prawie codziennie.
Początek mojej przygody.
- agata0806
- 1000p
Aniu będę pamiętała,dziękuję
Codziennie rano do nich zaglądam więc mi nic nie umknie
Storczykowa nie wierzę że u Ciebie nie ma sklepów gdzie mogła byś nabyć takie pudełko,tak bardzo kochasz storczyki więc się poświęć i idź i kup,nie wydasz więcej niż 10 zł.No chyba że nie chcesz ujrzeć kwiatów na bellinie..
Ja to zrobiłam tak...
Codziennie rano do nich zaglądam więc mi nic nie umknie
Storczykowa nie wierzę że u Ciebie nie ma sklepów gdzie mogła byś nabyć takie pudełko,tak bardzo kochasz storczyki więc się poświęć i idź i kup,nie wydasz więcej niż 10 zł.No chyba że nie chcesz ujrzeć kwiatów na bellinie..
Ja to zrobiłam tak...
- Storczykowa
- agata0806
- 1000p
Ja swoje pudełko kupiłam w sklepie wielobranżowym,możesz popytać w sklepach gospodarstwa domowego,w sklepach SPOŁEM,pochodź i poszukaj..
Skoro w MM masz tak z pędzikami jak ja z belliną to jasne że jego również tam włoż..
Inne botaniczne nie muszą tak mieć,wszystko zależy jaki gatunek ma wymagania,musisz poczytać..Jeśli masz takie które również wymagają wysokiej wilgotności to najlepiej wstawić je do pudełka z wodą tak jak nam doradziła Ania..Jeśli masz takie które tej wilgotności aż takiej nie potrzebują to zostaw je na parapecie..U mnie stoją na keramzycie zalanym wodą..
Skoro w MM masz tak z pędzikami jak ja z belliną to jasne że jego również tam włoż..
Inne botaniczne nie muszą tak mieć,wszystko zależy jaki gatunek ma wymagania,musisz poczytać..Jeśli masz takie które również wymagają wysokiej wilgotności to najlepiej wstawić je do pudełka z wodą tak jak nam doradziła Ania..Jeśli masz takie które tej wilgotności aż takiej nie potrzebują to zostaw je na parapecie..U mnie stoją na keramzycie zalanym wodą..
- Storczykowa
ja oprócz belliny mam jeszcze lueddemaniany, amboinensis i violaceę. nie wiem, czy potrzebują większej wilgotności. myślałam, że botaniczne uprawia się tak jak hybrydy. co do wilgotności, czytałam gdzieś, że bellina i violacea muszą być częściej podlewane niż inne Phal. i lubią mieć mech w podłożu. listki im dobrze rosną (tylko violacea ma parę plamek, ale nie wiem, co to jest). bellina wygląda w porządku, pędzika jeszcze nie ma i nie wiadomo, kiedy się pojawi. pudełko by się przydało, może powiem T. , żeby mi jakieś znalazł i spróbuję je upchnąć gdzieś.