Anigozanthos - stopa kangura
Anigozanthos - stopa kangura
Kupiłam przed chwilą w Tesco „kangurzą łapę” („stopę kangura”). Wiecie, jak się nią opiekować? Może ktoś ją ma? Będę wdzięczna za jakieś rady
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małe zapoznanie
Anigozantos, nazywany też kangurzą łapą,przybył z dalekiej Australii.
Kwiaty mają niezwykle oryginalny egzotyczny wygląd kojarzony z łapą kangura,stąd potoczna nazwa
tej rośliny.
Światło- przez cały czas musi mieć bardzo dużo światła. Nie stawiaj jej w miejscu zbyt ciemnym bo straci zwarty pokoju i powoli będzie zamiera cała roślina.
Możesz ją postawić na parapecie okna południowego lub zachodniego
Podlewanie-Podlewamy obficie ale z przerwą do następnego podlewania roślina nie może stać w wodzie, nawozimy ją od marca do sierpnia 1x na 3 tygodnie , Lecz jeśli kwitnie bardzo obficie to częściej. Nawozimy małym stężeniem nawozy mineralnego (polowa dawki zalecanej na nawozie)
Pędy kwiatowe obcinamy przy nasadzie kiedy przekwitną
Anigozantos, nazywany też kangurzą łapą,przybył z dalekiej Australii.
Kwiaty mają niezwykle oryginalny egzotyczny wygląd kojarzony z łapą kangura,stąd potoczna nazwa
tej rośliny.
Światło- przez cały czas musi mieć bardzo dużo światła. Nie stawiaj jej w miejscu zbyt ciemnym bo straci zwarty pokoju i powoli będzie zamiera cała roślina.
Możesz ją postawić na parapecie okna południowego lub zachodniego
Podlewanie-Podlewamy obficie ale z przerwą do następnego podlewania roślina nie może stać w wodzie, nawozimy ją od marca do sierpnia 1x na 3 tygodnie , Lecz jeśli kwitnie bardzo obficie to częściej. Nawozimy małym stężeniem nawozy mineralnego (polowa dawki zalecanej na nawozie)
Pędy kwiatowe obcinamy przy nasadzie kiedy przekwitną
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basqa-Rozmnaża ją się z nasion lub przez podział większych kęp
Spis tematów
Jestem ciekawa, czy odratowałaś Anigozanthosa? Bo ja miałam kiedyś tę roślinę parę razy i za każdym razem mi gniła. Jest bardzo wrażliwa na błędy w podlewaniu. Ponieważ nie należy do tanich, darowałam ją sobie, ale czekam na takich, którzy pochwalą się posiadaniem Kangurzej Łapy dłużej niż sezon.
Czy tacy tu są???
Czy tacy tu są???
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
moje parapetowce