Melisa
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Melisa
Witam....tak zajęłam się ogrodem że zapomniałam o cięciu melisy...teraz wyrosła jak brzoza i nie nadają się listki na herbatkę co mogę zrobic żeby ją teraz odmłodzić? ciąć teraz? juz jest wysoka i kwitnie....
- grazynarosa22
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
przed kwitnieniem.a... kiedy meliska nadaje sie najlepiej na herbatkę??????
nie trzeba ścinać tak nisko, wystarczy pościnać kwiatostany, zdecydowanie szybciej powypuszczaZetnij przy samej ziemi. Za kilka tygodni będzie świeża i się nie rozsieje.
z kątów rozwidleń bocznych gałązek nowe pędy, a jak się zetnie całą będzie się długo odbudowywać
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Grażyno, "resztę ziół", co to to znaczy, czyli jakie masz zioła?
Lubczyk ścinam systematycznie, odcinam kolejne dorodne liście. To samo z estragonem. Lebiodkę też, strzygę mniej więcej co miesiąc na jakieś 15 cm od ziemi i od razu suszę. Miętę wycinam w czerwcu na wysokości plus minus 10 cm od ziemi. W lipcu sierpniu będzie kolejna wiecha do wycięcia i ususzenia. Natkę pietruszki sukcesywnie zużywam, więc nie mam co suszyć. Melisę przycięłam na 10-15 cm pod koniec czerwca, teraz już są nowe pędy do cięcia. Szałwia to samo. Hyzop - nie tnę, bo mi się przestał podobać jego zapach, a zaczęły mi się podobać kwiatki. Cząber - zapomniałam o nim zupełnie i chyba już kwitnie Co tam mam jeszcze? Nie pamiętam Ale tnę wszystko zapamiętale, bo zimą bardzo się przyda, mniam
Lubczyk ścinam systematycznie, odcinam kolejne dorodne liście. To samo z estragonem. Lebiodkę też, strzygę mniej więcej co miesiąc na jakieś 15 cm od ziemi i od razu suszę. Miętę wycinam w czerwcu na wysokości plus minus 10 cm od ziemi. W lipcu sierpniu będzie kolejna wiecha do wycięcia i ususzenia. Natkę pietruszki sukcesywnie zużywam, więc nie mam co suszyć. Melisę przycięłam na 10-15 cm pod koniec czerwca, teraz już są nowe pędy do cięcia. Szałwia to samo. Hyzop - nie tnę, bo mi się przestał podobać jego zapach, a zaczęły mi się podobać kwiatki. Cząber - zapomniałam o nim zupełnie i chyba już kwitnie Co tam mam jeszcze? Nie pamiętam Ale tnę wszystko zapamiętale, bo zimą bardzo się przyda, mniam
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- grazynarosa22
Re: Melisa-cięcie
Zwracam się z prośbą o poradę. Melisę zasiałam z nasion do doniczki. Wyrosła już całkiem ładna, ale dopiero wyczytałam, że do ziemi najlepiej ją przenieść dopiero w połowie maja. Jest wrzesień! czy wsadzić ją do ziemi teraz czy przetrzymać w doniczce do maja? Czy w ogóle przetrzyma do maja w doniczce? Będę wdzięczna za pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Posadź ją teraz, nic jej nie będzie. Termin majowy sadzenia na miejsce stałe jest przy produkcji rozsady wczesna wiosną.
Dzięki!!
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ja widzę że ze mnie kompletna nowicjuszka w tych ziołowych klimatach. Nasadziłam mnóstwo ziół, pieknie pachniały i kwitły. Z tego co tu czytam to nie powinno sie dopuszczać do ich kwitnięcia ...?