Jeżyna rozmnazana przez sztobry?
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżyna rozmnazana przez sztobry?
No właśnie, czy jak wsadzę ucięty pęd maliny do doniczki to wypuści pędy? Czy w ten sposób pozyskana roślina będzie powtarzać cechy rośliny matecznej? Dodam, ze nie mam ani czasu ani miejsca na kopczykowanie, okłady, etc.
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
Lex
Dziękuję bardzo za pomoc
Pozdrawiam serdecznie
Lex
Re: Jezyna rozmnazana przez sztobry?
2 x tak.Lex pisze:No właśnie, czy jak wsadzę ucięty pęd maliny do doniczki to wypuści pędy? Czy w ten sposób pozyskana roślina będzie powtarzać cechy rośliny matecznej?
Zalecenia: zostawić max. ze 2 liście na ukorzenianym pędzie, zimować w temp. + 5 stopni, na wiosnę wkopać doniczkę w ziemię, a na stałe wysadzić dopiero jesienią przyszłego roku.
Ps. Ja pisze o jeżynie ( a Ty raz o malinę pytasz, a raz o jeżynę )
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O kurcze,Łysy pisze:2 x tak.Lex pisze:No właśnie, czy jak wsadzę ucięty pęd maliny do doniczki to wypuści pędy? Czy w ten sposób pozyskana roślina będzie powtarzać cechy rośliny matecznej?
Zalecenia: zostawić max. ze 2 liście na ukorzenianym pędzie, zimować w temp. + 5 stopni, na wiosnę wkopać doniczkę w ziemię, a na stałe wysadzić dopiero jesienią przyszłego roku.
Ps. Ja pisze o jeżynie ( a Ty raz o malinę pytasz, a raz o jeżynę )
przepraszam, miałem na myśli oczywiście jeżynę. Czyli jak jesienią opadną liście to mogę uciąć pędy i na wiosnę wsadzić w doniczkę. Wówczas puszcza pędy, racja? Dziękuje za pomoc.
Termin sadzonkowania to lipiec-sierpień !Lex pisze: jesienią jak opadną liście to mogę uciąć pędy i na wiosnę wsadzić w doniczkę(...)
Ucięty pęd w doniczkę, przechować do wiosny w temp. min. + 5 stopni , reszta j.w.
Najlepiej zabezpiecz się podwójnie. Zrób sadzonki z pedów jeżyn a na jesieni przesadź stare krzewy (oczywiscie krótko je przycinając i okrywając kopcem z kory lub torfu lub tp. na zimę) - jak przesadzone stare krzewy nie ruszą do końca czerwca to posadzisz w to miejsce nowe z sadzonek - jak ruszą bedą z pewnością silniejsze niż młode sadzonki.Aisyrk pisze:Bardzo w porę ten wątek - muszę posadzić jeżynę w nowe miejsce, a stare krzaki są już olbrzymie i mogą bardzo odchorować przeprowadzkę. Mam pytanie - pęd na sadzonkę ma być jeszcze zielony, czy już "dojrzały"?
Sadzonkowaniem nazywamy oddzielenie części rośliny ( pędu, korzenia, liścia)Anna29 pisze:A kiedy należy pobierać te pędy do sadzonkowania?
Jest wyraźnie napisane w górnym prawym rogu skanu: sadzonkować w lipcu-sierpniu...Anna29 pisze:Teraz w sierpniu?
Inspekcie... zwykłym, najprostszym Aby nie przemarzły w doniczkach przy - 15 stopniach.Anna29 pisze:Trzymać w lodówce do jesieni?